LED- consum de 10 ori mai mic și durată de viață de 40 de ori mai mare

0

În ultimii ani auzim tot mai des vorbindu-se despre tehnologia LED. Încurajate de măsuri  legislative, beneficiile financiare pe care le oferă, poate de sensibilitatea oamenilor față de mediu, și în România tendințele sunt de a renunța la becurile incandescente și la cunoscutele becuri economice. În cadrul acestui interviu, Ciprian Turicianu, inginer în cadrul Urbio LED, ne prezintă argumentele ce vin în sprijinul acestei tehnologii și ne povestește despre cum și-au investit economiile în alte proiecte cei care au ales LED-urile.

Casoteca: Care sunt principalele motive pentru care cineva ar alege LED-urile în locul becurilor clasice?

Ciprian Turicianu: În primul rând pentru consumul de energie redus, LED-urile au cel mai mic consum pentru iluminat la ora actuală  și o calitate a luminii mult mai bună din tot ce înseamnă becuri economice, reprezintă vârful calității luminii am putea spune și nu am exagera cu nimic.

Casoteca: Să intrăm puțin în detalii în ceea ce privește tehnologia LED și beneficiile pe care le aduce față de sursele clasice de iluminat. Cu ce alte noutăți a venit LED-ul?

Ciprian Turicianu: Startul în evoluția surselor de iluminat electric l-au avut becurile cu incandescență cunoscute de toată lumea. Acelea au o calitate a luminii destul de bună, în schimb consumul de energie este suficient de mare pentru buzunarele oricărui consumator. Nevoia de a economisi a făcut ca tehnologia să avanseze, iar oamenii de știință au inventat alte surse mai economice de producere a luminii. De acolo a și apărut denumirea becurilor care s-au răspândit foarte rapid pe piață- becurile economice. Acestea au la baza funcționării lor niște vapori de metal cum ar fi sodiul, mercurul ori halogenuri metalice și alte gaze. Ajungând în mediul înconjurător ele sunt dăunătoare acestuia, iar reciclarea lor este chiar imposibilă, aș zice.

Prin ele s-a obținut principala țintă: de a se economisi energie electrică, dar s-a făcut rabat de la sănătate și de la calitatea mediului. Au mai apărut câteva efecte adverse pe care unii poate că nu le-au luat în calcul, dar care sunt importante.Una este calitatea luminii. De exemplu lumina artificială produsă de becurile economice distorsionează culorile obiectelor din jur. Dacă stăm într-un spațiu care este luminat cu tuburi fluorescente, vedem că lumina produsă de ele distorsionează imaginea corpurilor și noi nu mai percepem culorile reale pe care le au obiectele din jur. Lucru care este destul de grav dacă stăm să ne gândim la aplicativitatea surselor de lumină când sunt montate în hypermarketuri, unde ne interesează ca un client să vadă cât mai real și mai frumos produsul din raft.

După aceasta, tot în cazul becurilor economice, datorită tehnologiei pe baza căreia funcționează, frecvența luminii creează o fluctuație.În mod normal dacă ne uităm la o sursă de lumină nu ne dăm seama că apar aceste fluctuații, dar ochiul la un nivel mai subtil le percepe, ceea ce creează oboseală la nivel ocular, mai ales atunci când se lucrează la birou timp de mai multe ore. Acesta se întâmplă mai ales pentru că această lumină cu fluctuațiile ei prezintă o diferență destul de mare față de cea naturală.

iluminare_led_interior

Casoteca: Cum a schimbat această nouă tehnologie situația?

Ciprian Turicianu: Ei, odată cu LED-urile a venit timpul și ca această economie să nu mai fie obținută cu prețul unor dezavantaje atât de mari și, încet-încet, s-a dezvoltat acestă tehnologie,care nu a apărut de ieri, ci undeva prin anii ‘70. La început  acestea emiteau o undă de lumină mai mică, în general erau folosite ca indicatori și arătau starea unui dispozitiv. Acestea erau cele mai potrivite pentru așa ceva dintr-un motiv foarte important: LED-ul nu avea un număr determinat de aprinderi și stingeri în comparație cu tehnologia clasică. Becurile incandescente și cele economice au un număr limitat de aprinderi. Pe ambalajul produselor apare indicat un număr de aprinderi: 2000 sau 3000 de aprinderi. Ei, dacă aceste becuri sunt folosite ca indicatori viața lor scade considerabil. Un exemplu foarte ușor de observat ar fi semafoarele. Înainte toată lumea vedea că de foarte multe ori semafoarele nu funcționau deloc ori nu funcționa o culoare. Motivul era același: pentru că aveau la bază tehnologia clasică, iar becurile cu incandescență au un număr limitat de aprinderi.

Pentru a depăși probleme pe care le prezentau becurile economice în încercarea de a reduce consumul de curent, au fost îmbunătățite LED-urile. Au început să le crească performanțele și au fost aduse până în faza în care se poate ilumina un spațiu. Inclusiv pentru aplicațiile de iluminat exterior sunt folosite, iar beneficiile sunt considerabile și acesta pentru că au o durată de viață foarte mare.

 

Casoteca: Pentru omul de rând situația ar fi mai clară dacă ar vedea niște cifre care să exemplifice diferențele dintre aceste tehnologii. Care ar fi aceste cifre cu privire la durata de funcționare?

Ciprian Turicianu: Ca să luăm un exemplu clasic: un bec incandescent are garantate 1000 de ore de funcționare, cele economice de la 6000 la 12.000 de ore, în cazul celor mai performante. LED-urile au garanția a 50.000 de ore de funcționare cel puțin, sunt unele și până la 100.000 de ore. În acest sens, dacă ne raportăm la 8 ore de funcționare pe noapte, un LED poate să funcționeze timp de 13 ani fără probleme.

Casoteca: În ceea ce privește eficiența energetică, cât consumă LED-urile față de alte tipuri de becuri?

Ciprian Turicianu:  În raport cu sursele clasice de iluminat, în prezent, pentru a echivala un bec de  100 W, care este calculat ca intensitate luminoasă la 1.200 de lumeni, , echivalentul în LED este de 10 W. Deci, consumă de 10 ori mai puțin.

Casoteca: Ce alte avantaje tehnice, precum rezistența la șocuri are această tehnologie?

Ciprian Turicianu: Ca rezistență mecanică LED-ul stă cel mai bine dintre toate tehnologiile din prezent. Acesta nu are în componența sa materiale casante, inclusiv soclul este din plastic sau policarbonat (PVC). Un material destul de elastic, care nu se sparge foarte ușor, dacă ar fi să facem o comparație cu becurile incandescente sau economice, care au soclul din sticlă, material foarte casant. Deci, e un avantaj foarte mare faptul că are rezistență la șocuri mecanice. În comparație cu tehnologiile clasice emit mult mai puțin curent reactiv. Asta înseamnă că au un consum mai mic și nici nu creează acele vârfuri de sarcini care ar fi înregistrate în contor și pentru care un consumator ar plăti suplimentar. E un chestiune care îi interesează în special pe cei care au foarte multe corpuri de iluminat, mai ales din zona industrială, unde este necesară o putere foarte mare.light_led_home

Casoteca: Pentru că tot am ajuns la capitolul costuri: în cât timp se face amortizarea acestei investiții?

Ciprian Turicianu: Pot să spun că în urma calculelor pe care le-am făcut de-a lungul timpului pot spune că în diferite situații amortizarea variază de la 8 luni până la 2-3 ani.Diferența o face sistemul de tipul de iluminat utilizat anterior, dacă este bazat pe becurile clasice sau pe cele economice, care consumă mai puțin.

Casoteca: Cât ar trebui să plătească clienții pentru un LED față de alt tip de bucuri?

Ciprian Turicianu: Întrebarea pe care o pune toată lumea este cât costă un LED care echivalează becul incandescent de 100 W. La ora actuală becul cu LED care-l echivalează pe acela costă  în jur de 30-60 de lei în funcție de producător.

Casoteca: În ce fel a evoluat tehnologia LED ca preț, de la începuturile Urbio și până acum, și cum este percepută de către români?

Ciprian Turicianu: Tehnologia odată cu evoluția sa își scade prețul, de asemena s-a modificat și prețul LED-urilor, reducându-se cu cel puțin 50% față de anii anteriori. Cât privește piața, toată lumea își dorește LED-uri fiind vorba despre economii importante de bani.

Casoteca: Adesea primăriile sunt beneficiare ale firmelor care se ocupă cu schimbarea instalațiilor electrice. Ce ne-ați putea spune cu privire la avantajele obținute de primăriile cu care ați lucrat?

Ciprian Turicianu: În primul rând, cei care și-au instalat LED-uri au reușit ca în anul următor din banii economisiți să creeze un loc de joacă pentru copii, să investească într-un dispensar, să aducă investiții noi în școala din localitate ori în alte proiecte. Cu alte cuvinte, au făcut lucruri pe care până în acel moment nu le-ar fi putut face căci banii mergeau către furnizorul de electricitate. Au avut loc adevărate minuni pentru utilizatori, pentru că nimeni nu se aștepta ca o factură să scadă de la 10.000 la 2.000 de lei pe lună. Ei aveau, până să monteze LED-urile, și un consum de energie haotic, nefiind planificat corespunzător și, bineînțeles, nefiind ținut sub control nici consumul, iar calitatea luminii era slabă. Iluminatul stradal trebuie să respecte niște norme de calitate, iar odată cu venirea LED-urilor chiar s-au obținut performanțe mai bune din punctul de vedere al dispersiei luminii. Și costurile pe partea de mentenanță au scăzut foarte mult nemaifiind necesară intervenția pentru reparații atât de des. Iar acesta se datorează stabilității pe care o au LED-urile în funcționare, mai ales în cazul intervențiilor pentru iluminatul exterior, unde costurile de întreținere erau foarte mari.

Casoteca: În ce județe ați avut până acum cele mai multe proiecte?

Ciprian Turicianu: Am lucrat în toate județe din țară. La ora actuală iluminatul cu LED deja a luat cam 15% din piață, deci deja pentru mulți LED-ul nu mai este o noutate, nici chiar pentru cei care nu și-au făcut reabilitarea. Majoritatea este deja sunt în tratative, fie discută, fie caută finanțări.

lumina_interior_semineu_bec_led

URBIO LED este o divizie a grupului de firme cu capital privat Urbio România. Aceasta s-a înființat la Iași în anul 2008, unde are și în prezent unul dintre sediile principale, alături de cel din București.    

 

Surse foto:  www.zangdo.com, www.osram-os.com, www.pinterest.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here