Termoizolarea corectă și integrală a clădirilor este singura șansă a României să îndeplineasă directivele europene la care s-a angajat

0

În urma declanșării de către CE a procedurii de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei 2010/31/UE privind eficiența energetică a clădirilor,  Asociația Producătorilor de Polistiren Expandat din România – ROMEPS,  atrage atenția că doar termoizolarea corectă și integrală a clădirilor din România va duce la îndeplinirea directivelor europene la care țara noastră s-a angajat.

Directiva 2010/31/UE prevede ca România să instituie şi să aplice cerinţe minime privind performanţa energetică a clădirilor şi să se asigure că este realizată certificarea performanţei energetice a clădirilor. “Într-adevar, trebuia să avem realizată auditarea energetică a clădirilor. Aceasta nu s-a realizat deoarece un mers firesc al lucrurilor ar fi însemnat reabilitarea termică a cladirilor  urmată de un audit energetic.  Evident că se poate face o auditare şi fără reabilitare, însă nu ne-ar ajuta la nimic, decât să spună despre clădirile din ţara noastră că au standarde energetice foarte scăzute. Or, asta ştim deja cu toţii. Însă reabilitarea termică a mers atât de încet, încât la acest moment auditorii nu au ce să certifice. În ritmul în care se fac termoizolările ne-ar trebui  zeci de ani să terminăm toate construcțiile care necesită termoizolare.

În urma acestei certificări a performanţei energetice a clădirilor, se stabilește în document clasa de încadrare a construcției din punct de vedere termic care poate fi din clasa +A, B, C, D sau E. Un astfel de certificat este benefic și pentru cei care doresc să cumpere o casă pentru că vor cunoaște performanța energetică a respectivei clădiri. Dacă ea are o performanță scăzută, să spunem E sau D clientul ori îmbunătățește performanța energetică aplicând o termoizolație superioară și amplasând instalații performante pentru producerea de energie, ori renunță să cumpere și caută altă ofertă”, declară Marin Cruţescu, director executiv ROMEPS.

De asemenea directiva prevede  ca odată cu sfârșitul anului 2018 pentru instituțiile statului și cu sfârșitul anului 2020 pentru persoanele fizice toate construcțiile ce se vor realiza în România trebuie să fie de aproape 0 energie. Construcția respectivă, cu instalațiile de energie regenerabile trebuie să producă energia de care are nevoie.  ”Au trecut deja 3 ani de când a fost dată această directivă pentru care nu s-a făcut publicitate în România, nu s-au luat angajamente, nu s-au făcut planuri de implementare a ei, nu s-a facut nimic, iar timpul pierdut este foarte greu de recuperat.  În acest moment cele mai multe clădiri din România se găsesesc în clasele de eficiență energetică  C, D și E, iar obiectivul asumat prin directiva   20/20/20   este creșterea eficienței în clasele B și A.”, precizează Marin Cruţescu.

Termoizolarea corectă și integrală a clădirilor egal respectarea Directivei 20/20/20

Nerespectarea Directiva 2010/31/UE atrage după sine și neîndeplinirea obiectivelor asumate prin Directiva 20/20/20 care prevede ca până în anul 2020 România trebuie să reducă noxele cu 20 procente, să producă minim 20% din energia totală cu surse regenerabile și să reducă consumul de energie cu 20 procente. ”Din cele trei obligaţii, la momentul actual, România îndeplinește numai punctul referitor la producerea  energiei regenerabile având în vedere hidrocentralele și noile capacități energetice instalate în zona de eoliene şi solare. Tocmai de aceea credem că  România trebuie sa valorifice aceasta oportunitate, deoarece, pentru îndeplinirea condițiilor de reducere a noxelor și a consumului de energie cu minim 20 procente este imperativă reabilitarea termică a clădirilor. În cazul fațadelor, utilizarea unui polistiren EPS 80 și cu o grosime de minim 15 cm, nu de 10 cm cum se obișnuiește în prezent se vor putea respecta termenele la care ne-am angajat. Este necesară o termoizolare cu polistiren de minim 15 cm din cauză că reabilitarea se face o singură dată, nu se face acum cu 10 cm și peste 5 ani revenim ca să mai punem 5 cm”, declară Marin Cruțescu.

Vezi ce înseamnă termoizolarea corectă: Termosistem croit pe nevoile fiecărei case

În legătură cu aceste două directive este Legea 372 din 2005 modificată şi completată cu legea 159/2013 în care se stipulează necesitatea certificării energetice a unei construcţii. ”Exista o strânsă legatură între certificarea energetică a clădirilor și termoizolarea corectă. Dacă certifici clădirile,  nu rezolvi nimic până nu iei măsuri de îmbunătățire a performanței energetice printr-o termoizolare corectă. Principalul obiectiv este reducerea consumului de energie pentru că fiecare cetățean este interesat să consume cât mai puțin, să polueze cât mai puțin ca să plătească cât mai puțin”, precizează Marin Cruțescu.

ROMEPS recomandă tuturor beneficiarilor de lucrări de izolare auditarea clădirilor pentru identificarea clasei energetice în care se încadrează și îmbunătățirea performanței energetice, lucru care se face prin termoizolarea cu polistiren  EPS 80 cu o gosime de 15 cm.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here