Uităm adesea cât de importantă este pentru sănătatea noastră fizică şi psihică petrecerea timpului în aer liber. Pentru copii, nu este doar o oportunitate de a se juca, ci și de a învăța și de a descoperi lumea din jurul lor. Pentru adulţi, activităţile în aer liber nu sunt recomandate doar pentru relaxare, ci sunt şi o bună modalitate de a-ţi construi aminitiri împreună cu oamenii dragi.
Este cunoscut faptul că petrecerea timpului în aer liber aduce beneficii oamenilor de toate vârstele. În general, cei care petrec timp afară în mod regulat duc o viață mai sănătoasă și mai fericită. Aşa că, indiferent cât de ocupată este familia ta, îţi propunem câteva variante pe care le poţi încerca pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber vara aceasta.
1. Picnic departe de casă
În funcţie de oraşul în care locuieşti, poţi alege o zonă interesantă pentru a lua masa în familie în mijlocul naturii. Un picnic este o modalitate excelentă de a petrece timp în aer liber, permițându-ţi să combini mâncarea gustoasă, distracția și relaxarea. Indiferent dacă mergi într-un parc, la o pădure, ori pe malul unui lac sau chiar al mării, pregătirea unui mic festin culinar pe o pătură și petrecerea timpului cu familia garantează momente de neuitat.
Când planifici un picnic, înarmează-te cu mâncărurile preferate ale întregii familii (friptură din carne de pui ori de porc, pe care o poţi tăia felii, legume, brânzeturi şi, neapărat, ceva dulce), apă, o pătură încăpătoare (ori scaune de camping, dacă vreţi un confort sporit) şi cel puţin o minge cu care să vă jucaţi cu toţii.
2. O vânătoare de comori în pădure ori în parc
Organizarea unei vânători de comori este o activitate pe care orice copil o adoră. Însă, spre deosebire de altele, aceasta necesită ceva mai multă muncă din partea adulţilor. Poate fi nu doar o aventură interesantă pentru întreaga familie, ci şi o oportunitate excelentă de a petrece timp în aer liber și de a dezvolta abilități de orientare.
Descoperirea comorilor ascunse, în funcție de indicii, dezvoltă imaginația, abilitățile de gândire logică și munca în echipă. În plus, oferă o experiență incitantă, care va rămâne în memorie pentru mult timp.
3. Plantaţi împreună fructe şi legume în grădină
Nu tăia de pe listă posibilitatea de a petrece timp de calitate în aer liber împreună cu familia dacă locuiţi la bloc. Puteţi face asta şi dacă aveți ceva rude care locuiesc în mediul rural.
A cultiva fructe sau legume cu propriile mâini şi a putea observa evoluţia acestora, ca mai apoi să le mâncaţi tot împreună, este una din cele mai frumoase activităţi. Chiar dacă la început ceilalţi membrii ai familiei poate nu vor fi la fel de încântați ca şi tine, vei vedea că lucrurile se schimbă pe măsură ce începeţi. Tu va trebui să te ocupi de cumpărarea tuturor lucrurilor necesare pentru această activitate.
Dacă locuiţi la casă şi aveţi curte, poţi face totul mai palpitant creând spaţii delimitate pentru fiecare membru care va contribui la plantare. Astfel, fiecare poate să-şi cureţe terenul, să planteze şi apoi să aibă grijă să ude planta, conform nevoilor ei. Vă veţi putea admira fiecare planta cum creşte, iar satisfacţia maximă va fi atunci când va veni clipa recoltării. Vei vedea că, de la mic la mare, îi vei face pe toţi membrii familiei tale să se bucure de câteva ore petrecute în grădina casei voastre.
Te încurajăm să foloseşti ideile noastre de activităţi pentru întreaga familie şi să petreceţi cât mai multe momente de neuitat în aer liber. Descoperă deliciile naturii împreună cu copiii tăi, distraţi-vă, exploraţi zone necunoscute și, mai ales, bucuraţi-vă unii de alţii.
Sursa foto: Shutterstock