Tortul Kiev – desertul apărut în mijlocul comunismului sovietic

1
Tort-Kiev-reteta

Dragii noștri, în acest weekend vă propunem să încercați o rețetă de la vecinii noștri din Ucraina –Tortul Kiev. Dar, înainte de a trece la rețetă, vă spunem câte ceva despre bucătăria ucrainienilor.

Cei care vizitează Ucraina, rețin cu siguranță un lucru: mesele ucrainienilor cuprind mâncare consistentă și gustoasă. Și în bucătăria românească regăsim influențe din gastronomia vecinilor noștri, un exemplu este borșul de sfeclă, foarte popular la ei, dar care este gătit și de gospodinele din zona Bucovinei și a Moldovei în partea de nord.

Ingredientele preferate ale ucrainienilor

ucraina-mancare-traditionala-tort-kiev-masa
Masă tradiţională în Ucraina

Printre ingredientele cele mai populare se regăsesc carnea de pui, de porc, de vită, peștele și ciupercile. De asemenea, aici se mănâncă mulți cartofi, cereale și, de asemene, legume fie proaspete, fie murate și… multă pâine.

Micul dejun la ucrainieni, fiind masa de bază, poate cuprinde șuncă, ouă gătite în diverse variante și se termină cu o cană de ceai, lapte cu cacao sau cafea. Masa de prânz și cina încep cu mâncăruri reci pe bază de carne, brânzeturi, peşte etc. Prânzul continuă cu borşuri acrite. După acestea, atât la prânz, cât și la cină, își face apariția mâncarea caldă: fripturile coapte sau la grătar, chiftele mari umplute cu orez, ouă şi morcovi etc.

În materie de desert, ucrainienilor le plac dulciurile ce conţin multe creme sau umpluturi cu fructe sau brânză de vaci etc.

Legenda apariției torului Kiev

Tortul Kiev își are originile prin anii `50 și a apărut la fabrica de produse de cofetărie „Karl Marx” (acum filială a Corporation Roshen). Legenda spune că această rețetă a fost descoperită de un cofetar de la fabrica respectivă, care după o zi de muncă a uitat să pună la frigider albușurile care i-au rămas din timpul acelei zile. Plecând acasă, a revenit a doua zi și a observat că albușurile au început să fermenteze, fiind cald în bucătărie din ziua precedentă. Având totuși multe albușuri, pe cofetar nu l-a lăsat inima să le arunce și a încercat un fel de experiment: a folosit nuci, alune și alte ingrediente obținând tortul care a devenit apoi simbolul capitalei ucrainiene.

Tortul-Kiev-reteta-clasica1
Cum să decorezi tortul Kiev – o sugestie

Ingrediente:

Pentru blat avem nevoie de:

  • Albuș de ou – 200 g (cca. 6 albușuri);
  • Zahăr – 50 g;
  • Zahăr vanilat – un pliculeț;
  • Făină – 45 g;
  • Nuci – 150 g;
  • Zahăr – 185 g.

Citeşte şi: Rețeta românească de cafea: marghilomana

Pentru cremă avem nevoie de:

  • Zahăr – 200 g;
  • Un ou;
  • Lapte – 150 ml;
  • Unt – 250 g;
  • Cacao – 10 g;
  • Zahăr vanilat – un pliculeț;
  • Coniac – o lingură;

Cum se prepară tortul Kiev:

  1. Cu cu 12 – 24 de ore înainte de a prepara tortul pregătim 200 g de albuș lăsat la un loc călduț ca să fermenteze.
  2. A doua zi, când ne apucăm de treabă, prima oară amestecăm 45 g de făină cu 185 g de zahăr și cu cele 150 g de nuci prăjite și tocate.
  3. Albușurile care au început să fermenteze le batem cu mixerul până devin se fac spumă, adăugăm un plic de zahăr vanilat, 50 g de zahăr și batem din nou foarte bine cu mixerul.
  4. După aceasta, peste albușurile bătute adăugăm amestecul făcut la etapa 2 (nuci, făină și zahăr), amestecându-le atent.
  5. Atenţie! Înainte de a coace blatul, trebuie să ştiţi că pentru tort avem nevoie să coacem două turte: una mai mare şi una mai mică (din turta mai mare vom rupe bucăţele mici pentru a decora torul). Putem folosi pentru acelea forme fie de 20 şi respetiv 23 de cm, fie forme de 23, respetiv 25 de centimentri.
  6. Puneţi neapărat hârţie de copt în tavă înainte de a turna compoziţia respectivă!
  7. Tăvile cu cele două turte se pun (neapărat!) la copt concomitent, la temperatura de 150° C, timp de 2 ore (Atenție! Dacă nu aveți posibilitatea să le coaceți simultan, pregătiți compoziția doar pentru una dintre cele două foi, și apoi pentru cea de-a doua, pentru ca albușurile bătute să nu stea două ore până le puneți la cuptor).
  8. După aproximativ două ore de stat la cuptor, când turta capătă o culoare aurie, scoatețio tăvile și (Atenție!… din nou), scoateți foaile de tort din tavă abia după ce ați lăsat-o să se răcească timp de 12 ore, timp în care acestea se mai întăresc.
  9. Următorul pas este să sctoatem untul din frigider.
  10. Pregătim siropul: într-o cratiță amestecăm laptele cu un ou și (Atenție!) după ce le-am amestecat bine de tot, le amestecăm și cu cele 200 g de zahăr, iar apoi punem cratița la foc mic.
  11. Ținem cratița la foc timp de 4-5 minute, timp în care amestecăm continuu. Siropul este gata când începe să semele cu laptele condensat: devine consistent și începe să facă bule.
  12. Turnăm siropul într-un alt vas și-l lăsăm la răcit.
  13. Untul scos mai devreme care s-a mai înmuiat un pic, îl batem continuu cu mixerul, amestecându-l cu cu un plic de zahăr vanilat și adăugând treptat peste el siropul făcut mai devreme.
  14. Aproximativ 200 g din crema obținută o punem într-un alt vas, iar compoziția rămasă o mixăm în continuare, adăugând cacao.
  15. În cele 200 g de cremă lăsată mai devreme la o parte punem o lingură de coniac și o mixăm.
  16. Mai departe, pe o hârtie alimentară, punem mai întâi foaia de tort cu diametru mai mic, peste ea punem crema amestecată cuniac (albă) și peste, punem foaia mare. Apoi, tăiem atent surplusul din foaia mai mare (blatul rămas îl firimițăm și îl folosim la decorat).
  17. Apoi, cu crema de cacao vom acoperi tortul pe toată suprafața .
  18. Crema rămasă, fie din cea albă, fie din cealaltă, o amestecăm și, cu ajutorul unui săculeț pentru creme tort, îl ornamentăm cum dorim.

Tortul-Kiev-retata-clasica-adevarata

Într-un final, punem tortul la frigider pentru cel puțin două ore și… Poftă bună!

Weekend liniștit și să ne spuneți dacă v-a ieșit tortul Kiev!

Surse foto: www.chadeyka.livejournal.com, www.bucatarul.tv, www.mamaplus.md, www.greentourua.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here