Rețeta românească de cafea: marghilomana

2

29 septembrie este considerată Ziua Internațională a Cafelei. Un studiu din 2012 condus de către  prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi arăta că aceasta este pentru români a doua cea mai consumată băutură, după apă. Originile utilizării cafelei ca băutură energizantă sunt fixate undeva prin secolul al IX, în regiunea Kaffa din Etiopia, de unde ar fi intrat în lumea arabă și apoi s-a răspândit în toată lumea.

De unde vine obiceiul de a sta la cafea ore în șir?

Acum 500 și ceva de ani a fost deschisă prima cafenea în Constantinopol, de unde s-a răspândit în alte colțuri ale lumii. În Europa a fost deschisă prima cafenea în 1645, la Veneția. Din vremea Revoluției Industriale vine obiceiul statului la cafea ore întregi, când locuințele pentru muncitori erau rare, mulți împărțeau același pat cu altcineva, iar timpul când nu avea nici unde să doarmă, nici unde să muncească, îl petreceau la cafenea.

cafea-oras

Astăzi există o adevărată varietate de moduri în care este preparată cafeaua. Irlandeză, braziliană, mexicană, arabică etc.- multe țări și regiuni au creat propria lor rețetă de cafea. Puțini cunosc însă că și noi, românii, avem o rețetă de cafea „made in Romania”, care datează de pe la începutul secolului trecut și este legată de numele omului politic Alexandru Marghiloman. Aceasta și alte câteva rețete de cafea „de prin lume adunate” vă propune mai jos CasoTeca:

Cafeaua românească- „Margilomana”

Cafeaua românească se distinge prin faptul aceasta se fierbe în rom ori coniac în loc de apă. Se spune că rețeta s-a născut într-o zi, când Alexandru Marghiloman era la  o vânătoare și i-a cerut valetului său să prepare o cafea. Acela uitase să ia apă, iar boierul i-ar fi zis să o înlocuiască cu coniac.

Iată cum o puteți prepara și dumneavoastră: puneți la fiert într-un ibric 100 ml de coniac sau rom, adăugând două lingurițe de zahăr. Când începe să fiarbă, adăugați trei lingurițe de cafea. Opriți focul, acoperiți ibricul și lăsați-l așa 2-3 minute. După aceea, savurați-l cât este încă fierbinte!

Cafeaua vieneză

Pentru a obține această cafea fierbeți cafea tare la ibric și turnați-o în pahare încălzite înainte. Puneți zahăr după gust și mai adăugați niște scorțișoară, apoi amestecați. Peste acest amestec fierbinte adăugați delicat puțină smântână proaspătă sau frișcă pufoasă.

Citește și: Rețetă de weekend din bucătăria mexicană: Chiles Rellenos

Cafea braziliană

E foarte ușor de preparat- se amestecă o cantitate egală de cafea proaspăt făcută și cacao fierbinte. Se adaugă zahăr după gust și apoi se savurează cu plăcere.

Cafea irlandeză

Puneți o linguriță de zahăr într-un pahar înalt și adăugați peste 240 de ml de cafea fierbinte, proaspăt făcută și 50 de ml de whisky. Amestecați până când zahărul se topește apoi adăugați o lingură de frișcă pufoasă. Bucurați-vă de ea cât e fierbinte!

Cafeaua turcească

Pentru aceasta aveți nevoie de boabe foarte fin măcinate, ideal chiar înainte de a face cafeaua. Pentru fiecare porție de cafea se pune la fiert într-un ibric o ceșcuță de apă, iar pentru fiecare ceșcuță adaugă o linguriță cu vârf de cafea și zahăr după gust. Amestecul se pune la fiert, la foc mic spre mediu. Când începe să fiarbă, se lasă caimacul să urce până sus în ibric și imediat se ia de pe foc. Spuma este lăsată să se așeze, se pune din nou ibricul pe foc și se repetă de două ori procedura. După a treia mișcare, caimacul se pune în ceșcuțe, iar restul cafelei înapoi pe foc, până se ridică caimacul. Cafeaua se toarnă ușor în ceșcuțe, ridicând ibricul cât de mult se poate pentru a obține un caimac bogat. Se bea fierbinte.

Traditional Turkish Coffee cup and saucer concept

Surse foto: www.marionann.files.wordpress.com, www.workpulse.io, www.coffeemuseum.com

 

2 comentarii

  1. „Marghilomana”: Cafeneaua de pe domeniul Marghiloman din Buzău, cu arome istorice - Dambovitadeazi.ro

    […] o istorie plină de umor și farmec, „Marghilomana” a devenit o cafea solicitată în localurile bucureștene după Primul Război Mondial. […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here