Tu știi de ce nu e bine să fluieri în casă? Iată alte câteva superstiții românești

1

În cultura românească, există numeroase superstiții și obiceiuri tradiționale care ne influențează viața de zi cu zi. Unul dintre aceste obiceiuri controversate este acela de a evita fluieratul în casă.

Deși pentru unii aceasta poate părea doar o simplă poveste neîntemeiată, pentru alții superstiția jucăușă a devenit o tradiție respectată. Superstiția care interzice fluieratul în casă are rădăcini adânci în mitologia și cultura românească, scrie ego.ro

Iată de ce nu e bine să fluieri în casă

Te-ai întrebat vreodată de ce nu e bine să fluieri în casă? Cu siguranță, majoritatea am auzit măcar o dată sfatul ferm al bunicilor sau al persoanelor mai în vârstă din familie: „Nu fluiera în casă, aduci ghinion sau pagubă!”.

Această superstiție pare să fi rămas înrădăcinată în mentalitatea românească și a fost transmisă de la o generație la alta, fără însă a fi clarificată motivul real al interdicției.

Cea mai des întâlnită interpretare a acestei superstiții este legată de credința că fluieratul în casă poate atrage spiritele necurate sau că poate chema ghinionul sau sărăcia, asupra locuinței. Scepticii pot privi această credință ca fiind lipsită de fundament științific și bazată exclusiv pe povești și mituri.

Cele mai întâlnite superstiții populare la români

Mulți tineri pot privi aceste superstiții ca pe relicve ale trecutului, dar mulți încă le respectă, din respect față de tradiția și cultura în care au crescut. Povestirile de la bunici, obiceiurile învățate în familie și influența societății au contribuit la perpetuarea acestor credințe.

Citește și: Superstiții din popor: De ce nu se spală vinerea rufele

Iată o listă cu cele mai des întâlnite, superstiții la români:

  • Vărsarea sării sub masă aduce ghinion: Credința că dacă cineva își varsă sare pe masă, va aduce ghinion. Pentru a contracara acest ghinion, se crede că ar trebui să arunci sare peste umăr.
  • Norocul adusă de trifoiul cu patru foi: Contrar semnificației obișnuite a trifoiului cu trei foi, se crede că trifoiul cu patru foi aduce noroc.
  • Ziua de Vineri 13: Similar cu credința globală, ziua de vineri care cade în data de 13 este considerată de ghinion în cultura românească.
  • Scăpatul cuțitului sau furculiței aduce musafiri: Se crede că dacă scapi un cuțit sau o furculiță pe podea, acest lucru poate atrage musafiri sau oaspeți nepoftiți. Dacă scapi furculița/lingură vine o persoană de sex feminin, iar dacă scapi un cuțit vine o persoană de sex masculin.

Ce se spune despre deochi

  • Deochi: Se crede că atunci când cineva complimentează o persoană sau un lucru prea mult sau prea elogios, ar putea aduce ghinion sau „privirea rea.”
  • Dacă te mănâncă palma dreaptă, primești bani; dacă te mănâncă palma stângă, dai bani: Credința că mâncărimea palmei drepte semnifică venituri sau câștiguri financiare, iar mâncărimea palmei stângi înseamnă cheltuieli sau pierderi financiare.
  • Păsările sau animalele negre aduc ghinion: Se crede că întâlnirea cu o pasăre sau un animal negru poate aduce ghinion. Acest lucru poate fi legat de credința că negrul este culoarea morții.

Superstiții din popor. Ce se întâmplă dacă spargi o oglindă

  • Spargerea unui oglinzi aduce șapte ani de ghinion: Similar cu credința internațională, spargerea unei oglinzi aduce ghinion timp de șapte ani.
  • Anumite zile ale săptămânii aduc ghinion sau noroc: De exemplu, marțea sau vineri 13 sunt considerate de ghinion, în timp ce miercurea sau sâmbăta sunt văzute ca zile norocoase.
  • Blestemul casei părăsite: Se crede că atunci când cineva părăsește o casă, ar trebui să arunce sare în urma sa pentru a alunga spiritele rele și a evita blestemele.

Acestea sunt doar câteva dintre superstițiile populare prezente în cultura românească. Aceste credințe pot varia în funcție de regiune și comunitate, iar multe dintre ele își au rădăcinile în tradiții străvechi și în credințe mitologice.

Chiar dacă multe persoane pot privi aceste superstiții cu o oarecare îndoială în epoca modernă, ele rămân încă o parte importantă a identității culturale românești și a modului în care oamenii se raportează la necunoscut și incertitudine.

Sursa: ego.ro

un comentariu

  1. […] În cultura românească, există numeroase superstiții și obiceiuri tradiționale care ne influențează viața de zi cu zi. Unul dintre aceste obiceiuri controversate este acela de a evita fluieratul în casă. Deși pentru unii aceasta poate părea doar o simplă poveste neîntemeiată, pentru alții superstiția jucăușă… Cititi mai multe aici: Tu știi de ce nu e bine să fluieri în casă? Iată alte câteva superstiții românești […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here