Un arbust plin de flori primăvara și de fructe aurii toamna

2

Un arbust plantat în grădină creează profunzime și intimitate iar dacă îl combinați și cu alți pomișori ornamentali puteți avea flori pe toată durata anului. Cei mai interesanți sunt arbuștii care fac și fructe ornamentale pentru că decorează grădina atât primăvara când înfloresc, cât și toamna când produc fructe, fructe care mai mult sunt ornamentale decât comestibile, acestea însă vor atrage păsări în grădină.

Gutuiul japonez sau „Red Trail” este un arbust de acest fel, foarte decorativ, o specie rustică și rezistentă care înflorește primăvara devreme înainte și în timpul înfrunzirii, florile sale fiind de culoare roșu intens. Perioada de înflorire este îndelungată, din luna martie și până în mai. Toamna, apar fructele care deși sunt comestibile, au un gust amar și sunt inferioare gutuiului. Prin urmare, probabil, nu este cea mai bună idee să le mâncați dar puteți prepara dulcețuri și gemuri pentru că conțin cantități mari de pectină. Cu toate acestea este o excelentă plantă covor, cu creștere lentă.

Denumit științific Chaenomeles Japonica, acest arbust ornamental este originar din estul Asiei adică China, Coreea, Burma, Tibet, în nici un caz din Japonia, așa cum reiese din denumire. Are ramuri prevăzute cu spini, înălțimea fiind cuprinsă între 1 și 3 metri. Se dezvoltă bine într-un loc parțial sau complet însorit sau chiar la umbră, în soluri fertile și argiloase. În soluri calcaroase va avea o creștere lentă. Se poate crește și ca bonsai, însă principala lui utilizare rămâne decorarea grădinilor. Poate fi utilizat de asemenea ca arbust solitar sau sub formă de gard viu.

gutui japonez bonsai

Și totuși unul dintre cele mai populare moduri de a crește un gutui japonez este pe un spalier, mai ales dacă nu aveți spațiu prea mare în grădină. În acest mod produce mai multe flori dacă este crescut ca o plantă de perete. Dacă alegeți să creșteți un gutui japonez în acest fel, trebuie să aveți în vedere faptul că va trebui să-i puneți profte de susținere pentru a controla creșterea.

Se înmultește prin semințe care le puteți recolta toamna și păstra timp de 3 luni la 5 grade Celsius. Prin butași este un alt mod de înmulțire, se recoltează tot toamna și se vor păstra în beci în poziție orizontală într-un substrat format din nisip și turbă. Se mai poate înmulți prin puieți care apar din rădăcinile arbuștilor; aceștia se iau fie toamna, fie primăvara devreme.

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: rgbstock.com, pixabay.com, monjardinmamaison.fr, jardiland.com, healthyhomegardening.com

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here