Varza decorativă, “floarea uriaşă” ce se deschide toamna

0

Varza decorativă reprezintă o varietate a verzei de consum (Brassica oleracea). Aceasta este o plantă bienală, originară din Europa, cultivată ȋncă din antichitate ȋn zonele temperate, având nevoie de perioade reci pentru a se dezvolta bine.

Tulpina verzei decorative poate fi scurtă, de 20-30 cm sau lungă, de 120-150 cm, ȋn funcţie de varietate. Florile apar ȋn al doilea an de viaţă şi au culoare galbenă.

Frunzele care o fac atât de atractivă, sunt verzi albăstrui sau mov intens la varietăţile de dimensiuni mari. La cele pitice, culorile variază mai mult putând fi verzi sau mov la exterior şi alb, roz sau roşu la interior.

Varza decorativă-plantare

Seminţele verzei decorative se plantează la adâncime de 1-1,5 cm, la distanţă de 30-50 cm unele de celelalte. Planta preferă solurile umede, bine drenate, bogate ȋn substanţe organice, cu pH uşor acid, de 5,8-6.5 şi aflate ȋn zone expuse soarelui.

Frunzele decorative vor ajunge la maximul de dezvoltare ȋn 11-14 săptămâni de la plantarea seminţelor. Pentru a avea o grădină spectaculoasă ȋn toamnă, ȋncepeţi plantarea spre sfârşitul verii, iar pentru a vă bucura de aceste plante primăvara, plantaţi-le ȋn răsadniţe, ȋn luna ianuarie, cam cu o lună ȋnainte de ultimul ger. Mutaţi-le afară când temperatura nu mai coboară sub 5 grade Celsius.

Culorile frunzelor vor fi cu atât mai intense cu cât perioada va fi mai răcoroasă.

Varza decorativă are mulţi dăunători dintre care aminitim: fluturele alb al verzei, afide, melci şi purici aşa ȋncât este necesară aplicarea unor tratamente specifice.

De asemenea, pentru a avea o grădină sănătoasă se recomandă rotirea culturilor.

Iată şi câteva dintre varietăţile ce se găsesc pe piaţă:

“Chidori Red” cu frunze creţe, purpurii sau alb crem

 

 

 

 

 

 

“Color Up” cu frunze verde- mentă la exterior si alb, roz sau mov la interior

“Osaka” cu frunze netede, verzi la exterior şi albe, roz sau roşii la interior

“Pigeon White” cu frunze verzi la exterior, urmate de frunze crem şi roz la interior

“Condor” care creşte pană la 70 cm ȋnălţime, are frunze mici, verzi strălucitoare la exterior şi albe cu un strop de roz, la interior

Un plic cu 150 seminţe de varză decorativă costă 5,94 lei pe www.emag.com

Sursa foto: Pinterest, eBay, Amazon, https://seminteflori.com/

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here