Watsonia, planta sud-africană care înflorește după incendii

1

Watsonia borbonica este o plantă erbacee, perenă, din familia stȃnjenelului, originară din Africa de Sud care a fost naturalizată în SUA și Australia. Înflorește vara, în iunie-iulie, răspȃndind un parfum atragător. Florile sale cu lungime de 6 cm, au formă de trompetă, sunt grupate în spice înalte de 150 cm și au culoare roz-roșu. Pe piață există și o varietate cu flori albe. Frunzele ce amintesc de niște săbii, sunt lungi, depășind 75cm. Fructele plantei sunt capsule alungite.

Numele plantei amintește de Sir William Watson, om de știință și medic englez care a trăit în secolul XVIII și de insula Bourbon –actuala Reunion din Oceanul Indian.

Watsonia-îngrijire

  • Preferă solurile bine drenate, expuse soarelui. În regiunea de origine se întȃlnește pe pante stȃncoase, cu sol argilos sau în zonele nisipoase, de la baza stȃncilor
  • Bulbii se plantează primăvara, după ultimul îngheț, la o adȃncime de 7 cm și o distanță de 15 cm unii de ceilalți.
  • După veștejirea florilor se recomandă scoaterea, uscarea și depozitarea bulbilor într-un loc bine aerisit și răcoros.
  • Pentru înmulțire, se pot folosi și semințele care se plantează la adancime de 3-4 mm, în amestec de 2 părți nisip, 2 părți compost și o parte argilă.
  • Este rezistentă la boli și la atacul insectelor.
  • Se recomandă ca o data la 3-5 ani să se separe plantele tinere pentru a se evita aglomerarea. Această operațiune se face în perioada de repaus vegetativ.

S-a observat că în Africa de Sud, Watsonia apare în primul și în cel de al doilea an de după incendii de vegetație cȃnd asigură hrana pentru numeroase insecte, păsări și rozătoare ce consumă nectarul și semințele plantei.

Crește bine în ghivece, nefiind pretențioasă. Prin silueta sa înaltă și prin frumusețea și parfumul florilor s-a impus ușor între plantele preferate de pasionații de grădinărit.

Citește și: https://casoteca.ro/cerceii-doamnei-o-planta-cu-flori-in-forma-de-inima/

Sursa foto: https://www.australianseed.com/

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here