Ylang-ylang, copacul vindecător

1

Ylang-ylang (Cananga odorata) este o plantă originară din zona tropicală Asiei fiind ȋntȃlnit ȋn Filipine, Malaezia și Indonezia.

A fost introdusă ȋn China, India, ţări din Africa și ȋn SUA.

Este cunoscut ȋn ȋntreaga lume pentru florile sale galbene, parfumate.

Din acestea se extrag uleiuri eterice folosite ȋn industria parfumurilor, industria alimentară și aromaterapie.

Crește pȃnă la 15 m, iar crengile sale ajung frecvent la peste 6 m.

Există și o varietate pitică care nu depășește 1,5 m și are flori cu petale răsucite.

Tradiţional, planta este folosită pentru tratarea unor afecţiuni precum: febră, malarie, gută, reumatism, astm, ulcer, probleme cu ochii, dureri de cap, iar uleiul esenţial de ylang ylang face parte din tratamentul recomandat ȋn aromaterapie pentru depresie și anxietate.

Studii recente au descoperit că substanţe extrase de această plantă au efecte antimicrobiene, antiinflamatorii, de insecticid și antidiabetice.

Ylang-ylang are flori galbene, de 7-8 cm lungime, foarte parfumate, grupate cȃte 4-12. Florile au 6 petale, ascuţite la vȃrf, răsucite și  lungi (4-6 cm). Sunt urmate de fructe ovoide, verde-ȋnchis spre negru.

Frunzele ovale sau eliptice, au marginile ondulate.

Vezi și: Arborele lalea, un urias cu flori parfumate

Ylang-ylang-ȋngrijire

Ylang-ylang are nevoie de un sol acid, umed, dar bine drenat. Cum este o plantă tropicală, se dezvoltă bine ȋn zone ȋnsorite.

Dacă se utilizează fertilizatori, aceștia nu trebuie să conţină azot deoarece planta va avea un frunziș bogat, dar puţine flori.

Cum tulpina nu este foarte rezistentă, se recomandă protejarea de vȃnt prin plantarea lȃngă clădiri.

Toaletarea copacului se poate face o dată la cȃţiva ani.

Se ȋnmulţește prin seminţe care se pun la ȋnmuiat cu 24 ore ȋnainte de plantare.

Nu suportă temperaturi sub 5 grade Celsius, așa ȋncȃt, dacă zona este una rece, se recomandă alegerea unei varietăţi pitice care poate crește ȋn ghiveci și poate fi mutată in interior pe timp de iarnă.

Sursa foto: www.fragrantica.com

un comentariu

  1. […] Ylang-ylang (Cananga odorata) este o plantă originară din zona tropicală Asiei fiind ȋntȃlnit ȋn Filipine, Malaezia și Indonezia. A fost introdusă ȋn China, India, ţări din Africa și ȋn SUA. Este cunoscut ȋn ȋntreaga lume pentru florile sale galbene, parfumate. Din acestea se extrag uleiuri… Cititi mai multe aici: Ylang-ylang, copacul vindecător […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here