Zece reguli pe care le poţi încălca atunci când amenajezi spaţii mici

1

Lucrul amuzant despre designul interior este că, la fel ca şi arta, trebuie să înveţi regulile pentru a le rupe. Dar cine face aceste reguli? Mulţi designeri de interiori îţi vor spune că mergi pe instinctul tău atunci când decorezi. Dar, o altă strategie este să faci exact invers faţă de sfaturile convenţionale. Iar acest lucru îl poţi aplica chiar şi pentru spaţiile cu dimensiuni reduse. Zece reguli pe care le poţi încălca atunci când amenajezi spaţii mici

Prima regulă de încălat: Evită culorile închise în spaţii mici

„Acesta este cu siguranţă clişeul numărul 1 care este un mit in acest moment „, spune Aubrey Thorne, designer de interior şi expert Feng Shui. Lumina naturală este un plus pentru orice cameră, dar cu siguranţă nu este o condiţie prestabilită. Pentru a da pereţilor de culoare închisă mai multă lumină, Thorne sugerează folosirea de lămpi amplasate strategic.

Foto: Minette Hand

A doua regulă: Maximizează spaţiul cu mobilier transparent

Nu trebuie să arunci masa de cafea transparentă, şi asta pentru că tipul acesta de mobilier ajută un spaţiu mic. Dar te poţi limita la una sau două piese în fiecare încăpere.  „Folosirea acestui truc în exces poate atrage atenția asupra dimensiunilor mai mici ale camerei și va fi mai dificil pentru ochi să se concentreze”, spune Amber Harris, agent imobiliar, decorator de interior și proprietar al At Home DC.

Foto: Pablo Enriquez

A treia regulă pe care o poţi încălca: folosirea de scaune înalte în spaţii mici

Mulți profesioniști recomandă scaune înalte pentru spaţiile mici, pentru că acestea de regulă nu au spătar şi ocupă mai puţin loc decât un scaun normal. Dar Charlie Worrall de la NGI Design nu este de acord. „Scaunele vor accentua pur și simplu faptul că camera ta este mică și că nu vor potrivi, mai ales dacă scaunele în sine sunt mici”, spune Worrall. În schimb, el sugerează folosirea de fotolii compacte sau poate un scaun Chesterfield mic. Acestea se potrivesc atât stilului modern, cât şi celui tradiţional şi pot fi cumpărate în diferite forme.

Foto: Jessica Rapp

A patra regulă: Mobilă pe dimensiunea camerei

Logica pare destul de simplă: spațiu mic, mobilier mic, nu? Greşit. „Oamenii cred de multe ori că folosirea mai multor piese de mobilier mic într-un apartament mic îl vor face să se simtă mai spațioas”, spune Cheryl Eisen, designer de interior. „În schimb, este mai bine să selectezi piese mai puține, dar mai mari, în special mobilier modular, cu profil redus”, mai spune designerul.  Această strategie face ca un spațiu să se simtă aerisit, mai ales atunci când este asociat cu un covor mare, de culoare deschisă.

Foto: IMG

A cincea regulă: Mergi pe nuanţe neutre

Designerul Kelly Taylor vede o mulțime de scheme de culori monocromatice în spații mici, în special neutre. „În timp ce obiectivul este de a spori și de a lărgi spațiul, cred că contrariul este adevărat”, spune Taylor. „Culoarea poate face diferența în a permite ochiului să se deplaseze prin spațiu. De fapt, culoarea deschide un spațiu deoarece, în loc să vadă spațiul ca pe un loc, ochiul se concentrează asupra momentelor individuale”.

Foto: Kelly Taylor Interior Design

Încalcă şi regula 6: Rafturile deschise sunt cel mai bun prieten al spaţiilor mici

Un truc pe care îl auzi destul de des este că pentru spații miciu funcționează rafturile deschise, spune designerul Tina Ramchandani de la Tina Ramchandani Creative. Unii profesioniști îţi vor spune să eviți dulapurile voluminoase. Cu toate acestea, realitatea este că, dacă elementele de pe rafturile deschise nu sunt așezate cu meticulozitate, acest lucru face ca un spațiu care să arate aglomerat și să se simtă dezorganizat.

Foto: Justin Reid

Regula 7: Vopseşte întotdeauna tavanul alb

Potrivit lui Thorne, plafonul alb este mult suprasolicitat, în special în spațiile mici, unde oamenii se tem să experimenteze culorile. „Am văzut camere minunate, cu tavane roz, albastru”, spune Thorne. Acestea nu trebuie să fie întotdeauna un „frigider alb”.

Foto: Don Lewis

Încalcă regula 8: foloseşte spaţiul pe verticală

„Doar pentru că spațiul este limitat, nu înseamnă că trebuie să foloseşti bibliotecile din podea până în tavan sau cele mai înalte dulapuri pe care le poţi găsi”, mai spun designerii. Ca cele mai multe lucruri din viață, moderarea este cheia. Este important să păstrezi în minte înălțimea tavanului și să alegi un perete pentru a merge vertical, poate cu draperii sau cu dulapuri încastrate.

Foto: Chloe Berk

Regula 9: Modelele mari nu sunt potrivite spaţiilor mici

Crezi sau nu, modelele îndrăznețe pot face un spațiu să se simtă mai mare. În cazul culorilor mai întunecate ale vopselei, lumina este important. Dar poţi pune tapet cu model floral într-un spațiu mic. Nu permite nimănui să îţi spună altfel.

Foto: Kelly Taylor Interior Design 

Regula 10 pe care o poţi încălca: păstrează totul simplu

Spațiile mici pot beneficia în continuare de ceva neașteptat care creează un factor „wow” sau punct focal. Designerului de interior Cecilie Starin îi place să evidențieze plafoanele sale cu vopsea sau candelabru. „O altă opțiune este să alegi un punct de interes în cameră pentru a atrage atenția asupra acesteia”, spune Starin.

Foto: Cecile Starin Design

Sursa: Apartment Theraphy

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here