Zmeele, aripi colorate ce zboarǎ pe vȃnt

4

Colorate, cu cozi lungi, cu panglici zornǎitoare, purtate de vȃnt deasupra parcurilor, nisipului plajei sau a mǎrii, zmeele ne duc cu gȃndul la bucuriile copilǎriei. Confecţionate din hȃrtie, plastic sau pȃnzǎ, acestea ȋi permit omului sǎ se joace cu vȃntul.

Conform precizǎrilor Asociaţiei Americane a pasionaţilor de zmee, istoria acestor obiecte a ȋnceput ȋn Asia, ȋn antichitate.

Trecutul zmeelor

Nu se ştie exact cȃnd au fost inventate zmeele, dar se ştie cǎ ȋn China şi ȋn Arhipelagul Malaezian acestea se ȋnǎlţau de acum mai bine de 2 mii de ani.

Prima atestare a prezenţei acestui obiect zburǎtor dateazǎ din perioada Dinastiei Han (206 ȋ.e.n. -220 e.n.), din China. Generalul Han Hsin a ȋnǎlţat un zmeu peste cetatea duşmanilor sǎi pentru a putea calcula distanţa pȃnǎ la zidurile acesteia. Astfel, soldaţii au sǎpat un tunel prin care au trecut pe sub poartǎ ieşind direct ȋn cetate şi cucerind-o.

Negustorii chinezi au purtat zmeele ȋn Japonia, Coreea şi India.

În Coreea existǎ o relatare despre un alt general ȋnţelept, Gim Yu–sin din timpul Dinastiei Silla (sec VI e.n.) care a folosit un zmeu pentru a-şi convinge soldaţii cǎ nu vor avea ghinion ȋn luptǎ. Aceştia vǎzuserǎ cu o searǎ ȋnainte o stea cǎzǎtoare şi erau convinşi cǎ vor fi ȋnfrȃnţi. Generalul a ȋnǎlţat cu ajutorul unui zmeu, o bilǎ ȋn flǎcǎri facȃndu-i pe toţi sǎ creadǎ cǎ e o stea care urcǎ pe cer, ceea ce a fost interpretat ca un semn aducǎtor de noroc.

În Japonia, zmeele au ajuns ȋn sec VII fiind folosite de cǎlugǎrii budişti care le considerau talismane protectoare. Pȃnǎ ȋn perioada Edo (sec XVII-XIX ), numai nobilii şi samuraii aveau voie sǎ construiascǎ aceste obiecte. Ulterior, ele au devenit foarte populare printre ţǎranii care le ridicau la diverse sǎrbǎtori.

În India, existǎ picturi ce dateazǎ din sec XV ȋn care se observǎ cum tinerii legau de zmee mesaje pentru fetele de care erau ȋndrǎgostiţi.

În Micronezia oamenii pescuiau cu ajutorul zmeelor. Acestea permiteau aşezarea momelii pe suprafaţa apei. Cu ajutorul unui laţ confecţionat din pȃnzǎ de pǎianjen, pescarii capturau peştii ce ȋncercau sǎ se hrǎneascǎ.

Zmeele ȋn Europa

Zmeele au ajuns şi ȋn Europa ȋn sec XVI, fiind aduse din India, de cǎtre olandezi. Iniţial, au fost vǎzute doar ca o curiozitate, dar ȋn secolele ce au urmat, oamenii de ştiinţǎ au descoperit cȃt de utile pot fi.  Astfel, Benjamin Franklin a folosit zmeele pentru a-şi testa teoriile referitoare la electricitate. Fraţii Wright, Alexander Graham Bell şi Sir George Cayley le-au folosit ȋn experimente ce au dus la evoluţia aeronauticii.

În Primul Rǎzboi Mondial, englezii, italienii, francezii şi ruşii au avut unitǎţi speciale care spionau cu ajutorul zmeelor.

Astǎzi, pe lȃngǎ festivalurile de ȋnǎlţat zmee ce se desfǎşoarǎ ȋn multe dintre oraşele de coastǎ, anual, au loc şi competiţii de kitesurfing unde temerarii se folosesc de „aripile” purtate de vȃnt pentru a „zbura” pe apa oceanelor şi a mǎrilor.

Sursa foto https://girlsawake.files.wordpress.com

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here