Cum dezinfectezi corect jucăriile – soluții practice și rapide

2

Spațiul în care se dezvoltă un copil trebuie să răspundă unor exigențe speciale în materie de igienă. Această afirmație pare în perioada aceasta mai valabilă decât oricând, iar cu atât mai mari trebuie să fie eforturile pe care le faci pentru cei mici.

Dezinfectarea cât mai atentă a jucăriilor este una dintre etapele esențiale ale igienizării locuinței, iar lanțul de siguranță a celor dragi poate fi rupt exact în punctul lui cel mai vulnerabil. Nu e cazul să te panichezi, dezinfectarea jucăriilor nu e complicată, atunci când ai sfaturi utile și rapide la dispoziție.

Soluții pentru jucăriile din plastic și cauciuc

La fel ca multe alte obiecte care ne înconjoară zi de zi, aproape toate jucăriile sunt astăzi realizate din plastic sau cauciuc. Ușoare și rezistente la șocuri, ele sunt luate adesea la locul de joacă sau plimbate prin toată curtea, prilej numai bun pentru a strânge microbi și a-i transmite rapid, doar atingând jucăriile. Cu toate că primul imbold este acela de a curăța piesele folosind dezinfectanți pe bază de clor sau detergenți, aceasta nu este o decizie înțeleaptă. Dacă nu vei șterge bine toate piesele, cel mic ar putea să înghită substanțele toxice rămase în cavități și crevase, prin simplul gest de a pune gura pe jucării.

Citește și Ce ar trebui să știți înainte de a decora camera copiilor. Cunoașteți cele 4 elemente după care se clasifică zodiile?

Ce poți face pentru siguranța copilului tău este să speli bine jucăriile din plastic, folosind dezinfectanți pe bază de alcool. La final, o clătire în mai multe ape te va scăpa de orice riscuri. Pentru a neutraliza orice agent patogen care ar putea amenința sănătatea celor mici, poți păstra timp de o zi jucăriile mici la congelator, în pungi sigilate. Desigur, dacă jucăriile înglobează circuite electronice, vei înlocui spălarea cu o pulverizare a apei și dezinfectantului cu ajutorul unui flacon cu pompă.

Ce folosești pentru jucăriile din lemn și din metal

Pe cât de dure sunt aceste jucării, când vine vorba de a le scapă din mâna sau de a le izbi între ele, așa cum se întâmplă în cazul celor mici, pe atât de facil pot transmite microbi și virusuri. Modalitatea în care le poți dezinfecta, însă, variază. Acest lucru se datorează texturilor diferite pe care le au cele două tipuri de materiale. Dacă metalul nu poate absorbi agenții patogeni, ci doar ii stochează la suprafață, lemnul are o componentă poroasă, care cere o acțiune specială. Mai mult, dacă piesele de construcții, trenulețele sau mașinuțele din lemn nu sunt vopsite sau lăcuite, probabilitatea de a absorbi bacterii este și mai mare.

Citește și De unde cumperi cele mai frumoase covoare pentru camera copiilor

Piesele de lemn trebuie șterse cu o lavetă sau cu un burete umezit în alcool medicinal, după care trebuie șterse cu o cârpă uscată. Jucăriile din metal trebuie spălate la temperatură ridicată, în apă fierbinte, apă distilată sau bicarbonat de sodiu. Atât jucăriile din lemn, la care observi zgârieturi profunde, cât și cele metalice, cu zone din care a sărit vopseaua, nu trebuie păstrate în casă, pentru că atrag bacterii în plus.

Cum procedezi cu jucăriile din pluș

Cele mai iubite și mai cumpărate jucării reprezintă, în același timp, unul dintre mediile cele mai prietenoase pentru dezvoltarea bacteriilor. Cel mai abundent ele înmagazinează acarieni, responsabili pentru o mulțime de afecțiuni respiratorii, ultimul lucru la care ai vrea să îl expui pe copilul tău. Din fericire, aceste jucării pot fi igienizate mai ușor că oricare altele, pentru că pot fi introduse în mașina de spălat. Înainte de a face asta, îndepărtează cu grijă accesoriile de plastic și mecanismul cu baterii, acolo unde este cazul, iar apoi citește cu atenție eticheta jucăriei. De pe ea vei afla la ce temperatură trebuie spălat ursulețul, de exemplu.

Citește și 10 camere fantastice pentru copii de care te îndrăgostești și tu

Dacă vrei să te asiguri până la capăt că jucăriile din pluș ale celui mic sunt perfect sigure, ai posibilitatea de a mări gradul de igienă al procesului de spălare. Alături de detergent, pe care, în cazul jucăriilor de plus, îl poți folosi fără probleme, vei putea adăuga în compartimentul special al mașinii de spălat și un dezinfectant fără clor, pentru fibre textile. La final, tot ce îți rămâne de făcut este să te asiguri că jucăria este perfect uscată, pentru ca orele de joacă să fie cu adevărat distractive.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here