Cum îți poți parfuma casa în mod natural, simplu și rapid

1

În această perioadă, sintagma „casa este oaza ta de liniște” are un cu totul alt înțeles. Știm cu toții că statul în casă nu este plăcut pentru o perioadă îndelungată, însă trebuie să îl facem să fie cât mai plăcut și să ne ofere o stare de liniște, ci nu de anxietate. Crearea unei atmosfere plăcute este importantă, iar pentru aceasta, aerul proaspăt, cu un miros plăcut, este esențial.

Pe lângă deschiderea ferestrelor, există și câteva trucuri la îndemână prin care îți poți parfuma casa, folosind numai ingrediente naturale. Dacă nu le ai în casă, le poți comanda cu ușurință online. Reține că este important să ieși cât mai puțin din casă în această perioadă și să faci cumpărăturile pe cât posibil online, alegând plata cu cardul.

Prepară propriul odorizant de cameră

Una dintre metodele cele mai plăcute de a-ți parfuma casa în mod natural este să prepari propriul deodorant de cameră. Pentru aceasta, ai nevoie de câteva plante aromatice uscate în casă sau pe care le găsești ca atare la plafar și câteva fructe apreciate pentru mirosul lor deosebit. Iată, mai jos, o rețetă simplă, pe care o poți prepara rapid:

Ingrediente
  • o lămâie;
  • lavandă (în ce cantitate vrei, după preferințe);
  • mentă (în ce cantitate vrei, după preferințe).
Mod de preparare

Taie lămâia felii (rotunde și nu foarte groase). Pune pe aragaz un vas cu apă și când a dat în clocot, pune rondelele de lămâie, lavandă și mentă. Ia vasul de pe foc și pune un capac. Lasă totul la macerat câteva minute. Apoi, toarnă compoziția în mai multe recipiente și pune-le în diverse locuri din casă.

Poți proceda în același fel și cu amestecuri de muguri de pin/crenguțe de brad, rozmarin și portocală sau mere uscate, batoane de scorțișoară și coacăze. Apoi, mai ai posibilitatea să faci un lucru interesant. Pune astfel de compoziții în borcane, toarnă apă fiartă peste ele (nu uita să preîncălzești borcanele înainte), leagă-le cu o fundă frumoasă și fă-le cadou și vecinilor, pentru a-și parfuma și ei casa în mod natural și a instaura o stare de bine.

Folosește lumânări parfumate homemade, naturale

Fie că le găsești ca atare, fie că le prepari chiar tu, lumânările parfumate din ceară de soia sau de albine sunt unele dintre cele mai eficiente moduri de a menține un miros plăcut în toată casa. Dacă vrei, poți face chiar tu lumânări parfumate, dacă urmezi pașii de mai jos:

Ingrediente
  • ceară de soia sau de albine;
  • lavandă/mentă/busuioc;
  • flori uscate (petale de trandafiri);
  • frunze uscate (brad, mentă, lavandă).
Mod de preparare

Umple cu ceară recipientul în care vrei să faci lumânarea (de exemplu, un borcan) și dublează cantitatea, pentru a obține exact câtă ceară ai nevoie pentru preparare. Fixează fitilul în borcan cu ajutorul unui clește de rufe sprijinit pe marginile borcanului. Pune ceara într-un vas pe aragaz și topește-o la foc mic. Adaugă plantele parfumate în ea, cat încă este fierbinte. Poți folosi doar lavandă/mentă/busuioc sau să faci combinații de plante. Înainte de a turna ceara în recipient, ia o pensulă și unge cu ceară topită petalele de flori, ca să le poți lipi de marginile borcanului. Apoi, toarnă ceara și las-o să se răcească.

Cultivă plante parfumate în ghivece

Pentru ca locuința ta să fie parfumată, este foarte important nu doar sa miroasă plăcut, ci și să fie foarte bine aerisită. În acest scop, studiile National Institutes of Health din Statele Unite au demonstrat că poți cultiva o serie de plante care au rolul de a purifica aerul din spațiile interioare, cum sunt speciile de Dracena sau de ficus.

Pe lângă acestea, însă, poți cultiva în ghivece mai multe plante aromatice, în funcție de felul în care vrei să-ți parfumezi casa. De pildă, poți opta pentru lavandă, busuioc, mentă sau, dacă ai spațiu un pic mai mult, citricele sunt binevenite, pentru că întotdeauna mirosul lor este asociat cu ideea de curățenie și te duce cu gândul la zilele însorite de vară, chiar și în sezonul rece. Atenție, însă! Pentru a păstra prospețimea aerului, asigură-te că nu uzi plantele de interior în exces, pentru a menține un nivel optim de umiditate (între 40-70%) și pentru a elimina mirosul neplăcut de pământ stătut.

Conservă cojile de la citrice

O modalitate clasică de a-ți parfuma casa în mod natural este să conservi cojile de la citrice, de exemplu. Ca să poți păstra mirosul cât mai mult timp în locuința ta, iată ce trebuie să faci:

  • curăță coaja de la portocale, mandarine sau lămâi;
  • pune fructele decojite la frigider sau fă din ele o prăjitură;
  • pune cojile într-o tava și bagă-le la cuptor, la foc mic;
  • scoate-le când vezi că s-au încrețit un pic și s-a scurs apa din ele;
  • lasă-le la răcit, apoi pune-le în recipiente și plasează-le prin casă.

Pentru a menține un miros proaspăt și îmbietor în locuința ta, este foarte important să aerisești corect casa, să menții curățenia, dar și să folosești câteva metode cum sunt cele de mai sus, pentru a o parfuma. În acest sens, poți găsi online produse naturale gata făcute sau le poți prepara, ușor, chiar tu, în acest fel reușind și să îți ocupi timpul într-un mod productiv, în această perioadă de stat în casă.

Citește și Starea de spirit poate fi îmbunătățită, în această perioadă, prin expunerea la lumina naturală

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here