40% din locuinţele din mediul urban au nevoie de reparaţii

0

Din totalul de 7,5 milioane de gospodării din România, circa 40% din locuinţele din mediul urban au nevoie de reparaţii, iar dintre aceste reparaţii, 52% sunt considerate urgente, se arată într-un studiu IRSOP efectuat pentru BCR Banca pentru Locuinţe.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că la nivelul întregii ţări, circa 16% dintre gospodării se confruntă cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorări, igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumina insuficientă. De asemenea, 34% din gospodăriile din mediul rural nu au grup sanitar, iar în cazul locuinţelor din mediul urban, procentul este de 8,5%, în timp ce 32% nu au baie/duş în interior.

Conform studiului IRSOP, circa 68% dintre cei invervievaţi doresc să demareze proiecte de îmbunătăţire locativă în următorii cinci ani, ar circa 37% intenţionează să facă acest lucru în umătoarele 12 luni.

Cele mai frecvente planuri de îmbunătăţiri locative pentru următorii cinci ani vizează renovarea locuinţei (29%), cumpărarea unei locuinţe noi (23%), cumpărarea unei case la ţară (23%), izolarea termică (23%), reparaţii la instalaţiile sanitare sau electrice (21%), achiziţionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrări la acoperiş sau terasă (15%), construirea unei case (13%), reparaţii la structura de rezistenţă (11%), cumpărarea unui teren (9%) şi extinderea locuinţei actuale (8%).

Din punct de vedere al resurselor de finanţare a investiţiilor locative, 68% au planuri de investiţii în următorii cinci ani, procentul fiind în creştere faţă de ce l înregistrat în 2014, când acesta era de 56%. Totodată, 25% spun că au fonduri rezervate pentru investiţii locative, numărul acestora fiind în scădere faţă de cel înregistrat cu un an în urmă, atunci când era de 29%.

Una dintre alternativele de  asigura investiţii în domeniul locativ pe termen lung este economisirea-creditarea în sistem colectiv, care a înregistrat o evoluţie consistentă în ultimii ani.

Economisirea-creditarea pentru domeniul locativ a înregistrat o evoluţie consistentă în ultimii ani. Datele BCR Banca pentru Locuinţe arată un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei şi un portofoliu de peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 miliarde lei. Portofoliul de credite acordate de BCR BpL a crescut cu 16%, depăşind 176 milioane lei.

Produsele de economisire-creditare au un ciclu de viaţă lung. Clientul încheie un contract la o sumă care reflectă intenţiile lui în domeniul locativ, depune lunar sau anual o anumită sumă în contul contractului, până ajunge la suma economisită de 50%. Statul încurajează efortul cetăţeanului de a se preocupa de îmbunătăţirea propriei situaţii locative prin depuneri regulate, de a renunţa la consumul imediat în beneficiul investiţiilor pe termen lung în domeniul locativ, prin prima de stat (25% din economiile făcute anual, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 euro/anual pentru sumele depuse anual). La finalizarea procesului de economisire şi în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de repartizare, clientul dobândeşte dreptul de a accesa un credit de 50% – 60% din suma contractată din partea băncii de economisire-creditare. Atât pentru sumele economisite cât şi pentru cele de creditare banca oferă dobânzi fixe.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România. BCR oferă o gamă extinsă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor şi 509 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreagă ţară cu peste 10.000 de locuitori.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here