5 flori speciale pentru un ambient plăcut în grădina ta

1

Flori, flori, flori … pentru decorarea grădinilor. Da, dar unele sunt mai speciale pentru că sunt albe, simbolizează puritatea, creează impresia de nemărginire și sunt foarte parfumate. Atunci când înfloresc au o inflorescență abundentă și se combină bine cu orice culoare a altor plante din grădină. Și mai interesant este faptul că acestea sunt plante cu bulbi, rizomi sau tuberculi care pot înflori de primăvara până toamna.

 

 

Care sunt aceste flori minunate și extrem de parfumate? Haideți să vedem care sunt plantele care pot decora grădinile cu florile lor albe și plăcut mirositoare:

 

1 Polianthes tuberosa- Tuberoza sau chiparoasa

Tuberoza sau chiparoasa este o plantă erbacee perenă, originară din Mexic, cu tulpina înaltă de aproximativ 1m. Înflorește din iunie până în septembrie și are flori albe parfumate. Este cultivată în special ca plantă ornamentală dar se folosește și ca esență pentru aromarea parfumurilor, având un miros exotic- oriental. Utilizată și în medicină, în Cambodgia de exemplu bulbii tuberozei sunt buni pentru a calma spasmele și pentru tratarea malariei iar în China se folosesc în tratamentul arsurilor, infecților și edemelor. Se poate cultiva în locuri calde și însorite, necesită mai multă apă și umiditate doar în perioada înfloririi. Se înmulțește numai prin bulbi care se scot iarna din pământ și se depozitează într-un loc uscat și răcoros iar primăvara se replantează.

Polianthes tuberosa

 

 

2 Yucca filamentosa- Yucca de grădină

Originară din America de Nord, este o plantă exotică și verde tot timpul anului. Face flori albe sub formă de clopoței mari și extrem de parfumate, dispuse pe tije lungi de 1-2 m. Yucca de grădina înflorește în perioada iunie – august și este o plantă cu rizom, rezistentă la secetă și ger. Pentru o înflorire accelerată trebuie plantată în locuri însorite cu soluri uşoare, calcaroase, permeabile. Înmulțirea se poate face prin despărțirea puieților la sfârșitul toamnei și plantarea acestora în locurile dorite.

yucca

 

 

3 Lilium candidum- Crinul trompetă

Crinul este o plantă ornamentală cu flori mari albe în formă de pâlnie, plăcut mirositoare. Originar din Japonia și Taiwan, Crinul trompetă se înmulțește prin bulbi și preferă spațiile cu semiumbră. Are nevoie de pâmânt umed, bine drenat. Înflorește în aprilie-iunie și se plantează în luna octombrie. Crinul se utilizează în medicină având puteri tămăduitoare. Petalele sunt folosite pentru tratarea convulsiilor şi epilepsiei dar se utilizeaza și în cazul arsurilor, bătăturilor sau în tratarea bolilor reumatice.

crin trompeta

 

 

4 Hosta- Crinul de toamnă

Crinul de toamnă este o plantă perenă, ornamentală chiar și fără flori pentru că are frunze extrem de decorative. Îi plac locurile umbrite cu pământ proaspăt, fertil, chiar umed, bine lucrat și nu necesită o îngrijire deosebită. Poate fi plantat primăvara sau toamna. Provine din Asia, mai precis din Japonia. Așa cum îi spune și numele, înflorește vara târziu până la sfârșitul lunii septembrie. După înflorire apar fructele cu seminţe care trebuie eliminate pentru că înmulţirea prin seminţe este o practică rar întâlnită, divizarea tufei fiind cea mai folosită metodă. Este o plantă rezitentă la frig.

crin de toamna

 

 

5 Nicotiana- Regina nopții

Originară din Nordul și Sudul Americii, Regina nopții este o plantă de grădină ale cărei flori se deschid în serile de vară atunci când miros foarte puternic și se închid o dată cu răsăritul soarelui. Florile sunt albe în formă de steluțe, cu un parfum pregnant și plăcut. Din frunzele acestei plante se obține tutun, de aici și numele de nicotiana. Regina nopții se înmulțește prin semințe care se seamănă în lunile martie-aprilie, acestea vor răsări constant timp de 3-4 ani după care se va repeta procedeul. Preferă solurile permeabile, însorite, bine drenate.

nicotiana

 

 

 

Autor: Iulia Gubandru

 

Sursa foto:  discoverybulbs.com, tulsaworld.com, mycountrycorner.com, vanmeuwen.com, dusanbaiski.eu, margiesgarden.com, ngb.org, pinterest.com, davesgarden.com, flickr.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here