Fascinantele plante carnivore sunt bune la casa omului

2

Fascinantele plante carnivore sunt bune la casa omului, având în vedere că acestea ne scapă de insecte cum ar fi muștele sau țânțarii. Aceste plante speciale se găsesc în zone în care solul este slab fertilizat cu substanțe nutritive, astfel încât acestea își procură într-un mod deosebit hrana.

Plantele carnivore sunt clasificate astfel deoarece sunt capcane naturale pentru insecte și artropode – produc sucuri digestive, își dizolvă prada, iar din acest proces își extrag cea mai mare parte din elementele nutrivite necesare  -. După numeroase cercetări, s-a demonstrat faptul că plantele carnivore sunt  prezente în peste 630 de specii diferite de plante cu flori.

Există cinci mecanisme de vânătoare cu capcane de bază pe care le găsim la aceste plante: capcana ”lipicioasă”, capcana ”muscă”, capcana ”instantă”, capcana ”ulcior” și capcana ”oală de homar”. Așadar, haideți să vedem 5 tipuri de plante carnivore, care ar putea deveni chiar una dintre noile voastre achiziții!

Creșterea unei plante carnivore nu este deloc dificilă, aceasta are nevoie în special de: lumină, multă apă, orice fel de pământ (nu trebuie să conțină nutrienți), se adaptează foarte bine la temperatura normală a camerei.

1. Drosera (Capcana instantă)

Specii din genul Drosera sunt adesea numite Sundews (dew=rouă) deoarece, așa cum s-ar putea imagina, apar ca și cum ar fi acoperite cu picaturi de apa. Prin atragerea insectelor cu acest aspect de „rouă” -care este de fapt o enzimă lipicioasă-,  Drosera este capabilă să prindă în cursă și chiar să digere prada. Au fost identificate aproape 200 de specii diferite de plante Drosera.

drosaria

 

drosera

drosera

drosera

2. Flytraps (Capcana Muscă)

Cele mai comune plante carnivore sunt cele Capcană Muscă, (denumirea științifică Dionaea muscipula) .Aceasta este cunoscută pentru  frunzele tip „maxilar”, care se fixează împreună pentru a prinde si consuma insecte. Când o insectă, gândac sau broască atinge planta, ”balamalele” se închid rapid, iar apoi urmează procesul de digestie.

capcana musca

 

3. Pitcher plant (Capcana ulcior)

Planta ulcior este un alt tip de planta carnivoră originară din Asia de Sud-Est. Planta are o culoare atractivă roșu aprins. Mirosul este de asemenea atractiv care ajută la prinderea cu ușurință a prăzii. Se spune că unele specii de plante ulcior pot consuma chiar șoareci.

planta ulcior

carnivorous-plants-tropical-pitchers

 

 

4. Pinguiculas (Capcana lipicioasă)

Pinguiculas este un tip de plantă carnivoră similară cu Drosera, în măsura în care produce enzima lipicioasă pentru a captura prada. Planta este recunoscută pentru florile ei luminoase, pline de culoare care de asemenea sunt un mijloc de atragere a insectelor.

pinguiculas

5. Sarracenia (Capcana tip oală de homar)

Sarracenia este un alt tip de plantă ulcior, doar că aceasta este în principal găsită prin regiuni ale Statelor Unite și Canada. Spre deosebire de multe alte plante carnivore, Sarracenia arată ca o specie de flori normale. Din acest motiv, Sarracenia deseori își păcălește prada, și din când în când și oamenii.

carnivorous-plants-red-sarracenia

carnivorous-plants-sarracenia

carnivorous-plants-north-american-pitcher

 

Sursa foto: all-that-is-interesting.com, listverse.com

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here