5 Sfaturi de care trebuie să ții cont dacă vrei să instalezi un sistem de panouri solare pentru uz personal

3

Vrei să protejezi planeta de poluare, dar și să devii independent față de furnizorii de energie? Atunci, poți opta pentru instalarea unui sistem de panouri solare pe care să le folosești pentru uz personal. Panourile solare sunt o soluție foarte populară când vine vorba de energie verde, iar dacă ai și șansa să beneficiezi de o subvenție din partea statului pentru a le monta, atunci ele reprezintă o investiție cum nu se poate mai profitabilă. Dar ca să profiți la maxim de ele, înainte de a da curs acestui proiect, trebuie mai întâi să te informezi și să reții lucruri care pot face diferența între o investiție care se amortizează rapid și una pe care riști să nu o recuperezi niciodată.

 

5 Lucruri utile despre panourile solare

 

Există două tipuri de panouri solare

 

Majoritatea noastră, când vorbim despre panouri solare ne gândim la un singur tip de sisteme, care utilizează energia soarelui și o transformă în energie care se poate folosi în scop casnic. Dar de fapt, în funcție de energia pe care o produc, panourile solare se împarte în două tipuri distincte:

 

  • panouri solare care produc energie termică ce poate fi folosită pentru încălzirea apei menajere sau pentru încălzirea locuinței;
  • panouri solare care produc energie electrică, denumite și panouri fotovoltaice.

 

Panourile solare termice se pot deteriora pe timp de iarnă

 

Dacă nu le îngrijești corespunzător, eliminând apa din ele pe timp de iarnă, panourile solare termice se pot deterioara din cauza temperaturilor foarte scăzute care determină înghețarea apei din interiorul lor. Indiferent dacă este vorba despre panouri solare termice presurizate, care sunt prevăzute cu un rezervor de apă aflat sub presiune sau panouri solare termice nepresurizate, a căror instalare necesită utilizarea unei pompe automate cu funcția de reglare a presiunii apei de la robinet, pe timp de iarnă, ambele tipuri de panouri trebuie neapărat golite de apă pentru a avea parte de o viață cât mai lungă.

 

Cele mai performante panouri solare sunt și cel mai ușor de întreținut

 

Dacă optezi pentru panouri solare ca cele fabricate de celebra companie germană viessmann.ro, atunci poți uita de grija întreținerii lor deoarece Viessmann pune la dispoziția clienților săi o serie de aplicații profesionale prin care aceștia pot învăța despre modul optim de instalare a dispozitivelor și sistemelor lor, dar de asemenea, la nevoie, pot comanda și piese de schimb sau pot solicita asistență tehnică. În plus, pe lângă produse de top, Viessmann are și o echipă de profesioniști gata mereu să dea o mână de ajutor atunci când este necesar. Este adevărat că nu poți instala un sistem de panouri solare și să-l abandonezi pur și simplu, sperând să funcționeze la capacitate maximă 10 sau 20 de ani. Dar pe de altă parte, dacă ai alături niște profesioniști ca cei din echipa Viessmann, nici nu trebuie să-ți faci prea multe probleme în legătură cu modul de întreținere deoarece suportul și asistența care ți se oferă sunt unele de top.

 

În caz de defecțiune, panourile solare se repară destul de ușor

 

Indiferent dacă este vorba despre panouri solare termice sau panouri fotovoltaice, aceste sisteme inovatoare sunt destul de simplu de reparat în caz că se defectează. Majoritatea lor sunt prevăzută cu niște sisteme eficiente de protecție împotriva intemperiilor vremii și chiar dacă se deteriorează din cauza unei furtuni cu grindină de exemplu, cel mai rău lucru care li se poate întâmpla este defectarea unui tub termic sau a unei celule fotovoltaice din componența lor, elemente care pot fi ușor înlocuite cu unele noi.

 

Ai nevoie de mult spațiu pentru a instala un sistem de panouri solare

 

Dacă până acum am vorbit doar despre lucruri pozitive în legătură cu panourile solare, trebuie să fim realiști și să amintim și un aspect mai puțin îmbucurător pentru utilizatorii unor astfel de sisteme. Panourile solare termice, dar și cele fotovoltaice au nevoie de o suprafață destul de mare de instalare, iar dacă nu dispui de un spațiu suficient de generos ca dimensiuni și bine luminat, cel mai bine ar fi să te sfătuiești cu echipa de specialiști ai producătorului pe care l-ai ales pentru a te îndruma către cea mai bună soluție.

3 comentarii

  1. […] Vrei să protejezi planeta de poluare, dar și să devii independent față de furnizorii de energie? Atunci, poți opta pentru instalarea unui sistem de panouri solare pe care să le folosești pentru uz personal. Panourile solare sunt o soluție foarte populară când vine vorba de… Cititi mai multe aici: 5 Sfaturi de care trebuie să ții cont dacă vrei să instalezi un sistem de panouri solare pentru … […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here