Schefflera arboricola, o plantă care curăţă aerul

1

Schefflera arboricola sau copacul umbrelă cum mai este cunoscută, este o plantă originară din Taiwan și provincia Hainan din China. Se ȋntȃlnește ȋn pădurea tropicală, crescȃnd uneori ca o plantă epifită, pe trunchiurile altor copaci.

Numele său știinţific ȋl onorează pe J.C Scheffler, botanist care a trăit ȋn secolul XIX, ȋn Gdansk, Polonia.

Planta ajunge la o ȋnălţime de 3-7 m și rămȃne verde tot anul. Formează rădăcini aeriene.

Frunzele sale sunt palmat compuse, lucioase, de un verde ȋnchis, cu 7-9 foliole eliptice, de 10-12 cm lungime, dispuse ȋn cerc.

Inflorește vara, florile mici și roșii, fiind grupate ȋn panicule. Acestea sunt urmate de fructe de tip drupă, portocalii, cu lungime de 0.6 cm. Dacă se plantează ȋn ghiveci, nu produce flori.

În zona temperată este crescută ca plantă de apartament și se menţine la dimensiuni reduse prin toaletări periodice. Este una dintre speciile care ajută la curăţarea de poluanţi a aerului din apartamente.

Vezi și: Importanta aerului curat in interiorul locuintei si princpalii factori poluanti

Schefflera-ȋngrijire

Schefflera nu necesită ȋngrijire deosebită, fiind recomandată și grădinarilor ȋncepători. Preferă soluri ușoare, bine drenate, ȋn vase mari, care să permită dezoltarea rădăcinilor. Are nevoie de lumină puternică, dar de preferinţă, filtrată, nu directă, aceasta din urmă producȃnd arsuri ale frunzelor.

În ceea ce privește cantitatea de apă, se recomandă udarea la intervale de cȃteva zile, după uscarea stratului superficial. Prea multă apă sau dimpotrivă, lipsa acesteia, determină căderea frunzelor.

Suportă bine tunderea care se recomandă a fi realizată cȃnd ȋncepe să ȋși piardă forma.

Bucăţile de crenguţe pot fi folosite la ȋnmulţirea plantei, prinzȃnd rădăcini dacă sunt puse ȋn vase cu apă.

Pentru dăunători se poate trata cu ulei de neem.

Pe piaţă există și o varietate ce are frunze cu dungi galbene, Schefflera arboricola variagata care are avantajul de a tolera lumina directă.

Sursa foto: www.biolib.cz

 

un comentariu

  1. […] Schefflera arboricola sau copacul umbrelă cum mai este cunoscută, este o plantă originară din Taiwan și provincia Hainan din China. Se ȋntȃlnește ȋn pădurea tropicală, crescȃnd uneori ca o plantă epifită, pe trunchiurile altor copaci. Numele său știinţific ȋl onorează pe J.C Scheffler, botanist care… Cititi mai multe aici: Schefflera arboricola, o plantă care curăţă aerul […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here