6 diferențe între imprimantele 3D profesionale și cele de consum (hobby)

1

Din ce în ce mai multe persoane devin interesate de imprimantele 3D pentru proiectele lor. Aceste electronice și-au câștigat un loc de interes atât în domeniile business– automobile, medicină, învățământ, arhitectură și design etc, cât și în casele oamenilor; aceștia creează diferite machete aferente pasiunilor pe care le au. Cu toate acestea, o imprimantă trebuie aleasă în funcție de nișa în care este utilizată, dar și de funcțiile sale!

 

Așadar, ești pe cale să cumperi o imprimantă 3D, însă nu știi dacă iei decizia corectă? Află din articolul prezent care sunt diferențele între electronicele 3D profesionale și cele de consum: caracteristicile, avantajele, filamentele utilizate, funcțiile sau dimensiunile imprimantelor 3D profesionale versus cele de hobby!

Timpul de procesare

Imprimantele 3D profesionale sunt mai rapide și precise atunci când creează obiectele importate. La polul opus, în procesul de printare al obiectelor realizate cu imprimanta de consum pot apărea anumite impedimente, timpul de prelucrare crescând semnificativ. 

De exemplu, la cele din urmă, modelul printat poate să nu iasă întocmai așa cum ți-ai dorit de la prima încercare, așa că vei fi nevoit să mai încerci măcar o dată pentru rezultatul dorit. 

Cu toate acestea, modelul de hobby este potrivit pentru cei care doresc să creeze figurine, huse de telefon, jocuri etc în propria locuință, fiind o modalitate distractivă de a petrece momentele libere.

Prețul imprimantei 3D

O imprimantă profesională va avea un preț mai ridicat față de cea de consum. Totuși, odată cu prețul mai piperat, te vei bucura de mai multe funcții care te vor ajuta să creezi modele diverse: mici, medii sau mari, simple sau complexe. La polul opus, imprimantele „hobbyist” au costuri reduse, însă și funcții limitate. 

Ține minte că în fiecare categorie de produse există articole low-, mid- și high-cost, așa că orientează-te după modelul cu prețul, dimensiunea, specificațiile tehnice necesare pentru ceea ce vrei să realizezi.

Proiectele materializate

Imprimantele de consum sunt potrivite pentru realizarea obiectelor la scară mai mică și într-un timp îndelungat; de aceea, sunt destinate utilizării acasă. Pe de altă parte, imprimantele 3D profesionale realizează proiecte la scară largă, în masă, precise și într-un timp mai scurt de lucru. 

Dimensiunea imprimantei 3D

Imprimantele 3D de consum, de hobby, au dimensiuni și greutăți reduse, fiind ușor de mutat dintr-un loc în altul și facil de folosit în orice încăpere din locuință: living, birou, dormitor, hol, garaj sau demisol. Imprimantele 3D profesionale au dimensiuni mai mari tocmai pentru că printează la scară mare. Cele din urmă sunt totodată mai grele și mai dificil de transportat.

Performanța imprimantei 3D

O imprimantă 3D profesională va realiza produse mult mai rezistente, maleabile sau rigide – după caz și în funcție de materialul utilizat, cu suprafețe netede care nu necesită la fel de multe ajustări precum la produsele materializate prin imprimantele de consum. Cu toate acestea, cele din urmă sunt potrivite pentru cei care doresc să-și pună amprenta, să personalizeze obiectele create.

Materialele utilizate

Imprimantele 3D hobby utilizează în general materiale plastice, mai ales PLA (acid polilactic), un produs plastic biodegradabil. La imprimantele profesionale, însă vei întâlni o gamă extinsă de materiale precum: rășina fotopolimerică – FTI sau SLA, materiale plastice– ABS, PLA sau PETG, dar și alte materiale cu proprietăți speciale: flexibile, fosforescente etc.

Vrei o imprimantă 3D pentru proiectele personale sau pentru businessul tău? Lucrezi în sistemul educațional, medicină, artă? Vei produce modele complexe care necesită timp și materiale de calitate sau vei produce în masă? Vei face modele de dimensiuni mici sau mari? Înainte de a achiziționa o imprimantă 3D, răspunde-ți la aceste întrebări și ghidează-te către articolul potrivit cu ajutorul caracteristicilor, avantajelor, diferențelor și sfaturilor practice oferite.

un comentariu

  1. […] Din ce în ce mai multe persoane devin interesate de imprimantele 3D pentru proiectele lor. Aceste electronice și-au câștigat un loc de interes atât în domeniile business– automobile, medicină, învățământ, arhitectură și design etc, cât și în casele oamenilor; aceștia creează diferite machete aferente pasiunilor… Cititi mai multe aici: 6 diferențe între imprimantele 3D profesionale și cele de consum (hobby) […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here