Limba viperei, o plantă cu multe nume

1

Limba viperei (Erythronium americanum) este o plantă erbacee, anuală, originară din estul Americii de Nord. Ȋnflorește primăvara devreme ȋn pădurile umede și de-a lungul pȃraielor. Este perioada ȋn care copacii nu au ȋnfrunzit ȋncă și razele de soare ajug ușor la plantele de pe sol.

Este cunoscută sub multe nume, acestea legȃnd planta de diverse animale. De exemplu: violeta dinte de cȃine, crinul puiului de căprioară, limba viperei, crinul păstrăvului, etc. Unele fac aluzie la frunzele pătate, altele la aspectul lăstarilor sau la momentul ȋnfloririi, moment ce coincide cu sezonul de pescuit de păstrăv.

Planta are dimensiuni reduse, de numai 10-15 cm. Produce o singură floare, galbenă, cu formă de clopoţel. Acesta este ȋndreptată către sol.

Frunzele lucioase, seamănă cu cele ale lalelelor. Sunt verzi, pătate cu maro și purpuriu. Acestea se usucă la finalul lui mai, iar planta intră ȋn perioada inactivă.

Vezi și: Cuphea, floarea soricel sau floarea liliac

Limba viperei-ȋngrijire

Pentru a se dezvolta armonios, specia are nevoie de un sol umed (chiar și pe timpul verii), acid și de expunere la soare, deși tolerează și semiumbra.

Se ȋnmulţește prin seminţe sau prin stoloni.

Dacă se alege varianta seminţelor, noile plante vor ȋnflori numai după 4-5 ani.

Limba viperei nu este pretenţioasă, fiind rezistentă la boli și nu este consumată decȃt rareori de căprioare și iepuri.

Pentru cei care o ȋndrăgesc, pe piaţă se găsesc numeroase varietăţi și specii asemănătoare. Astfel, pot alege dintre:

Erythronium Kondo, care are 7 flori galben palid, cu petale ce au vȃrfurile ȋntoarse;

Erythronium Pagoda, cu 10 flori crem-galbene pe tulpină. Acestea au un diametru de 5 cm. Frunzele sale sunt stropite cu maro și bronz.

Erythronium dens-canis japonicum, specie cu o singură floare violet.

Erythronium dens canis Liliac wonder, cu o singură floare liliachie, cu petale ȋntoarse.

Sursa foto: www.morlasplants.co.uk

un comentariu

  1. […] Limba viperei (Erythronium americanum) este o plantă erbacee, anuală, originară din estul Americii de Nord. Ȋnflorește primăvara devreme ȋn pădurile umede și de-a lungul pȃraielor. Este perioada ȋn care copacii nu au ȋnfrunzit ȋncă și razele de soare ajug ușor la plantele de pe sol. Este… Cititi mai multe aici: Limba viperei, o plantă cu multe nume […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here