Cascada din grădină, de la vis la realitate

1

Dacă vă place să auziți sunetul apei susurând pe pietre, puteți să vă construiți propria… cascadă.

Nefiind vorba despre o cădere naturală de apă, termenul nu e folosit chiar corect, dar se potrivește cel mai bine în această situație. Cert este că, oricât de mică ar fi, „cascada” are darul de a completa amenajarea spațiului din jurul casei. Însă, pe lângă marele plus pe care îl aduce din punct de vedere estetic, are meritul de a crea o atmosferă de calm și de liniște.

Un astfel de proiect nu este atât de greu pe cât sună, dacă optați pentru o variantă obișnuită. În cazul în care vreți ca aceasta să aibă o formă cât mai naturală, este nevoie de timp îndelungat pentru planificare sau proiectare, iar la final de un efort substanțial pentru execuție.

PROIECTAREA

Iată câteva lucruri la care vă recomandăm să vă gândiți bine înainte de a începe procesul de pro- iectare:

– Unde o poziționați?

– Va curge într-un iaz, într-un ochi de apă sau pe pietre?

– Cât de înaltă ar trebui să fie pentru a obține aspectul dorit?

– Ce volum de apă este necesar pentru a funcționa perfect?

– Cât de tare vreți să se audă?

– Vreți să aibă fundație sau o proiectați numai din pietre?

Adesea, la primul lor proiect, mulți constructori proiectează o cascada prea mare. Ei bine, aceasta ar trebui să completeze iazul sau curtea. De exemplu, un iaz de 3,6 x 4,25 metri ar trebui să aibă o cădere de apă nu mai mare de 45-60 cm. De asemenea, este foarte important să se ia în considerare amploarea curții, a casei și a iazului atunci când se decide ce lățime și înălțime va avea cascada.

Un alt pas este alegerea tipului de pietre, poziționarea și stabilirea locului unde se vor monta pompa și filtrul. Apoi trebuie luat în calcul sunetul pe care îl va face, asta cu atât mai mult cu cât cascada ar trebui să aibă un debit de cel puțin 200 de litri de apă pe minut.

MATERIALE NECESARE PENTRU CONSTRUIREA CASCADEI

Folia sau căptușeala poate fi din cauciuc de tip EPDM (dacă nu există o fundație betonată) și are prețul cuprins între 50 și 80 de lei/mp. Dacă optați pentru varianta din PVC, va trebui să plătiți între 10 și 20 de lei/mp. Țineți cont însă de faptul că prima, deși mai scumpă, este mai elastică și nu permite străpungerea ușor a pietrelor căzute pe ea. Materialul geotextil (PPST 200 g/mp) se pune între stratul de nisip și folie și costă între 5 lei și 10 lei/mp.

Pompa ideală pentru recircularea apei murdare, pompa poate costa între 680-850 de lei, dacă vrei un debit mai mare (20.000 litri/oră), sau între 300 și 400 de lei, pentru un debit mai mic (12.000 litri/oră). Dimensi- unea pompei depinde de înălțimea și lățimea cascadei, dar și de lungimea țevii de la pompă până la vârful că- derii. Pentru a alege pompa corectă, vă puteți adresa angajatului magazinului din care faceți achiziția.

Puteți folosi pietre de calcar, granit sau de râu. Prețul lor variază între 450 și 650 lei/mc sau per palet, fără transport. Plăcile mai mari se plătesc separat și se calculează în funcție de dimensiune. Conductele se utilizează pentru circularea apei de pe fundul construcției până sus, în bazinul de evacuare.

Dacă aveți plante sau pești în iaz, probabil veți dori să instalați și un filtru biologic în partea de sus a cascadei, pentru a menține apa curată (în funcție de capaci- tatea de acumulare a bazinului, prețul poate ajunge la 450 euro, cu pompa inclusă).

După ce ați ales locul cascadei, înălțimea acesteia, volumul apei și lățimea căderilor, puteți începe să o construiți. Demersul poate părea dificil la început, dar, dacă urmăriți cu atenție etapele, sigur va ieși ceea ce v-ați propus. Bineînțeles, puteți apela la serviciile unui specialist care să vă proiecteze și să vă construiască cascada. Adică scăpați de ceva bătăi de cap și eliminate riscurile, dar pierdeți o mare parte din distracție.

Curgerea apei creează o atmosferă liniștită și relaxantă, care ajută la eliminarea stresului și oboselii acumulate în timpul zilei!

Vezi și: Cascadă în grădină? Află care sunt pașii pentru un astfel de proiect

un comentariu

  1. […] Dacă vă place să auziți sunetul apei susurând pe pietre, puteți să vă construiți propria… cascadă. Nefiind vorba despre o cădere naturală de apă, termenul nu e folosit chiar corect, dar se potrivește cel mai bine în această situație. Cert este că, oricât de mică… Cititi mai multe aici: Cascada din grădină, de la vis la realitate […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here