Dragii noștri, pentru că este vineri și vom avea două zile în care mai stăm pe acasă, noi vă propunem o activitate plăcută de weekend: gătitul. Și nu oricum, ci în fiecare vineri vă vom aduce câte o rețetă tradițională din fiecare colț al lumii. Astăzi am ales Grecia.
Bucătăria grecească are o tradiție de peste 4000 de ani și despre greci se spune că la ei s-ar fi scris prima carte de bucate, acum aproximativ 2300 de ani. Fiind o bucătărie de tip mediteranean, aceasta conține elemente balcanice, orientale și italiene. Despre vechii greci se zice că serveau mâncăruri simple, în general bazate pe legume, fructe, brânzeturi, pește și, desigur, măsline și ulei de măsline, carnea fiind mai destul de rară în rețetele lor.
Bucatele grecești- rețete simple, sățioase și gustoase
În fine, despre bucătăria grecească se spune că nu este numărul unu în materie de rafinament, însă se face remarcată prin mâncărurile sale simple, sățioase și foarte gustoase. Noi vă invităm să vă convingeți de aceste spuse, propunându-vă o mâncare tradițională grecească pe care să o experimentați în acest weekend în bucătăria dumneavoastră: skordalia.
Skordalia- alternativa pentru humus
Skordalia este un piure sau un sos gros cu usturoi foarte îndrăgit de greci, pe care-l putem folosi ca alternativă pentru humus. Acesta se prepară amestecând usturoi zdrobit cu piure de cartofi ori cu o pastă din miez de pâine veche, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Peste toate acestea, grecii mai adaugă nuci și migdale fin pisate.
Ingrediente:
4-5 cartofi mari pentru piure sau miez de la o pâine veche (în funcție de baza pe care o preferați)
Usturoi- 4-5 căței sau mai mult, în funcție de gust
Ulei de măsline- 4 linguri
Oțet- o lingură
Zeamă de lămâie- o lingură (sau ajustați cantitatea după gust)
Sare și piper măcinat- potriviți cantitatea în funcție de gust.
Citește pe CasoTeca și Street Food Festival – un festival cu multă muzică şi mâncare
Mod de preparare:
Dacă alegeți ca bază pentru Skordalia miezul de pâine veche, atunci înmuiați miezul de pâine în apă rece, apoi o stoarceți bine. Dacă alegeți piureul de cartofi, după fierbere, scurgeți bine apa în care aceștia au fiert.
Usturoiul curățat trebuie pisat foarte fin, apoi se pune într-un bol alături de piure (sau miezul de pâine), oțet și zeama de lămâie.
Toate ingredientele se amestecă cu ajutorul unui mixer, iar uleiul de măsline se adaugă treptat peste celelalte ingrediente pentru a se omogeniza amestecul. Peste toate acestea se adaugă sarea și piperul și, la final de tot, nucile și migdalele zdrobite.
Cum o mâncăm?
Skordalia merge minune să fie servită cu legume fierte, prăjite sau coapte (vinete, dovlecei, sfeclă roșie etc.), cu pește prăjit, făcut la cuptor sau fiert, dar și cu carnea făcută la grătar. De asemenea, datorită consistenței pe care o are, poate fi servită și simplă.
Poftă bună! Așteptăm să ne împărtășiți impresiile despre Skordalia!
Surse foto: www.delicious.com.au, www.thewanderlustkitchen.com
Periactin Otc cialis no prescription Retail Price Of Levitra