Acaena microphylla, covorul arămiu din grădini

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acaena microphylla este o planta erbacee, perenă, originară din Noua Zeelandă, întȃlnindu-se atȃt în Insula de Nord cȃt și în Insula de Sud. Face parte din Familia Rosaceae. Numele său științific provine de la cuvintele grecești akanthos-spin, mikros –mic și phyllon-frunză.

Este o specie cu tulpină scurtă, de 3-10 cm care se întinde pe pămȃnt, formȃnd un covor verde. Se folosește pentru acoperirea solului și în grădini cu stȃncărie unde se simte foarte bine. Poate înlocui gazonul și se poate semăna între plăcile de piatră ce formează aleile din curți și parcuri.

Acaena microphylla are frunze de cca 3 cm, verzi-arămii și zimțate pe margini. Acestea rămȃn verzi tot anul în zonele cu ierni blȃnde. Florile sale care se deschid vara, din iunie pȃnă în august sunt mici, galben-verzui, iar spre toamnă se transformă în fructe ce seamănă cu un fel de globulețe cu spini de culoarea cuprului. Acestea se prind în blana animalelor ajutȃnd la răspȃndirea pe o suprafață mare a semințelor plantei.

Vezi si: Erika-carnea planta care infloreste in zapada 

Acaena microphylla –îngrijire

Planta preferă solurile nisipoase sau lutoase, umede, dar bine drenate, expuse soarelui.

Semințele se pun la încolțit la sfȃrșitul iernii. Vor germina după 30-120 zile. Plăntuțele se vor sădi în grădină după 15 aprilie cȃnd pericolul înghețului dispare.

Deoarece Acaena se poate întinde pȃnă la 1m și tinde să sufoce alte plante, trebuie tăiată din cȃnd în cȃnd.

Prețul unui plic cu 70 semințe este în jur de 15 lei pe www.amazon.co.uk

Sursa foto: www.ballyrobertgardens.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here