Legume pentru sănătate, trebuie doar să le consumi

OMS a subliniat în numeroase rânduri rolul vegetalelor în menținerea unei stări de sănătate optime

0

Legume pentru sănătate, trebuie doar să le consumi. Iarna este perioadă grea pentru organisme. Vremea rece, mohorâtă și puținul soare, toate pun presiune pe viață. Iarna este sezonul gripelor și al răcelilor, iar pandemia de coronavirus a adăugat o greutate în plus peste noi.

Ne trebuie o imunitate bună și protecție pentru sănătate, iar una dintre metodele la îndemână o reprezintă alimentația echilibrată, o dietă echilibrată și diversificată.

Organizația Mondială a Sănătății a subliniat în numeroase rânduri rolul vegetalelor în menținerea unei stări de sănătate optime. Un studiu OMS susține că 1,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an dacă oamenii ar consuma mai des legume și fructe.

La nivel mondial, o dietă săracă în vegetale ar reprezenta una dintre cele 10 cauze ale creșterii riscului mortalității, fiind responsabilă de 19% din cancerele gastro-intestinale, de 31% dintre cardiopatiile ischemice și 11% din accidentele vasculare.

Legumele au un rol fundamental în funcționarea bună a organismului, furnizându-i vitaminele și nutrienții necesari: betacaroteni, antioxidanți, fibre sau minerale că potasiu, zinc, magneziu, etc.

Vezi și Legume din grădină, cele mai însetate

Iată cinci legume importante pentru sănătate, mai ales în perioada iernii

Varza în toate variantele sale: albă, roșie, murată sau varză de Bruxelles este recunoscută pentru cantitatea de b-uri conținută ( B1, B6) dar și vitaminele A, C, K, fier, magneziu și fitonutrienti. Numărul mare de fibre din varză previn susține tranzitul intestinal, iar antioxidatii ajută la combaterea unor boli cardiovasculare, Alzheimer sau diverse cancere.

Brocoli este bogat în vitaminele A, B2, B5, B6, B9, C, E, K , calciu, betacaroten, magneziu, fier, potasiu și fosfor. Specialiștii susțin că brocoliul, consumat frecvent, are efecte pozitive asupra sănătății, scăzând riscul de boli cardiovasculare, dar și osteoporoză sau diverse tipuri de cancer : colorectal, de stomac, de vezica, san, prostată sau plămâni.

Morcovii sunt plini de betacaroten ce acționează ca un antioxidant și care împreună cu vitamina A sunt indispensabili creșterii celulare, vederii și pielii. Consumul de morcovi poate ajută la scăderea colesterolului și trigliceridelor. De asemenea este o importantă resursă de vitamine că B1, B2, B3, B6, C, K, E, fier, fosfor și potasiu. Un studiu realizat în Franța în urmă cu câțiva ani a arătat că o dietă bogată în morcovi scade riscul de cancer de plămâni.

Ardeii sunt campioni la vitamina C, atât de recomandată în această pandemie pentru creșterea imunității. Dacă ați crezut că citricele sunt cele care conțin cea mai mare cantitate de vitamina C, iată că ardeii ating o performanță de trei ori mai mare. Vitamina C ajută în lupta cu virușii și bacteriile și reduce severitatea manifestării infecțiilor, stimulând totodată sistemul de apărare al organismului.

O leguma ce nu trebuie să lipsească din dieta noastră, mai ales în aceste vremuri de coronavirus.

Sfecla roșie este denumită și superaliment datorită puterii sale antioxidante. Este o bună sursă de A, K, B2, B9, fibre, calciu, magneziu și fier. Fluidizează circulația sanguină și curată ficatul de toxine. Prin conținutul sau bogat în fibre poate ajuta la scăderea colesterolului.

Avem deci soluții la îndemână pentru a ne proteja sănătatea și a ne spori imunitatea și vitalitatea în perioada rece a anului.

Vezi și PSD-istul Răzvan Cuc nu vrea pensie specială

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here