Erika carnea, planta care ȋnfloreşte ȋn zăpadă

2
Erika carnea "King George"

Erika este o planta originară din zonele montane aflate ȋn sudul, estul si centrul Europei. Are flori roz, albe sau liliachii, ȋn formă de clopoţel, grupate ȋn panicule care apar din decembrie până ȋn aprilie. Acestea rezistă o perioadă ȋndelungată şi atrag primăvara o mulţime de fluturi şi albine.

Frunzele, ace mici şi dese, rămân verzi şi pe perioada iernii. La unele varietăţi acestea pot fi galbene, portocalii sau de culoarea bronzului. Planta are aspectul unei tufe care ajunge la ȋnălţimea maximă de 0.5m, la vârsta de 2-5 ani.

Erika carnea-plantare

Dacă se plantează ȋn grădină, ȋntre tufe trebuie lăsată o distanţă de cca 50 cm astfel ȋncât tulpinile şi rădăcinile să aibă suficient loc să se dezvolte. Formează covoare verzi, răspândindu-se uşor. Se combină bine cu conifere şi cu stânci dând un aspect interesant grădinii de iarnă. Plantarea se face ȋn zone ȋnsorite sau parţial umbrite, cu sol nisipos, acid, umed, dar bine drenat.

Ca să treacă mai bine peste iarnă, se recomandă mulcirea. Aceasta constă ȋn acoperirea  plantei cu material vegetal: frunze, paie, iarbă sau rumeguş. Astfel, planta va fi ferită de ger şi va beneficia de substanţele nutritive obţinute prin descompunerea mulciului.

Deoarece la noi ȋn ţară apa este calcaroasă, se recomandă ca ȋnainte de udarea plantei, apa să fie lăsată peste noapte la decantat. Se pot pune şi câteva picături de oţet ȋn apă pentru a-i creşte aciditatea.

După trecerea perioadei de ȋnflorire, prin luna mai, Erika trebuie tunsă pentru a asigura o ȋnflorire bogată ȋn următoarea iarnă.

Erika este rezistentă la atacul insectelor. Problemele care pot totuşi să apară se datorează de cele mai multe ori, udării excesive.

Dintre cele mai cultivate varietăţi amintim:

Erika carnea “King George” sau “Winter beauty” cu flori roz aprins şi frunze verzi care formează tufe dese, cu ȋnălţime de 35-40 cm si

Erika carnea “Springwood White”cu flori alb-bej şi frunze verde deschis

Ghiveciul de Erika costa 17 lei pe https://gardenmag.ro/  .

Surse foto: https://gardendesigncompany.com, https://www.nargs.org/

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here