UPDATE: Ai cumpărat mobilă de la IKEA? Află acuzațiile Greenpeace la adresa vânzătorului de mobilă

0
Premieră. Lansarea noului catalog IKEA

UPDATE: IKEA anunţă că nu acceptă utilizarea de lemn provenit din păduri virgine şi cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele companiei şi respinge acuzaţiile Greenpeace precizând că acestea creează confuzie prin interpretarea diferită a noţiunilor de „păduri mature” şi „păduri cu caracter primar”.

„Am analizat atent raportul Greenpeace pentru România, publicat pe 10 aprilie, şi suntem în dezacord complet faţă de modul în care Ikea este reprezentată în acest studiu, în care se susţine faptul că lemnul din pădurile virgine şi cvasi-virgine, protejate de lege, ajunge în piesele de mobilier Ikea. Fără excepţii, nu acceptăm utilizarea de lemn provenit din păduri virgine şi cvasi-virgine, protejate de lege, în produsele noastre” arată compania.

Vezi și Noutăţi IKEA: ghivece în formă de craniu şi sfeşnice în formă de câine

„Prin urmare, respingem acuzaţiile prezentate în raport, întrucât informaţiile expuse creează confuzie prin interpretarea diferită a noţiunilor de „păduri mature” şi „păduri cu caracter primar”. Raportul Greenpeace sugerează că vârsta arborilor este singurul criteriu pentru a defini pădurile virgine. Cu toate acestea, există mai multe criterii pentru definirea pădurilor virgine, vârsta fiind doar unul dintre acestea. Conform legislaţiei aplicabile în România şi standardului FSC de certificare a managementului forestier, criteriile de identificare a pădurilor virgine şi cvasi-virgine includ, dar nu se limitează la nivelul de perturbare sau management, compoziţia speciilor din arboret, prezenţa tuturor stadiilor de dezvoltare ale pădurii, proporţia arborilor aflaţi la limita fiziologică de vârstă, prezenţa lemnului mort în toate stadiile de descompunere şi altele”, a explicat sursa citată.

Potrivit IKEA, pădurile virgine şi cvasi-virgine reprezintă o categorie de păduri cu valoare ridicată de conservare (PVRC) iar protecţia acestora face parte din cerinţele codului de conduită al furnizorilor companiei (IWAY) privind silvicultura.

„Deoarece lemnul nostru este certificat FSC, toate lanţurile de aprovizionare şi pădurile sunt supuse unor verificări anuale de către organismele de certificare acreditate de FSC – audituri ale lanţului de custodie şi ale managementului forestier. În plus faţă de aceste audituri, IKEA efectuează anual mai multe audituri forestiere şi audituri ale lanţului de aprovizionare cu lemn”, se mai arată în documentul transmis de companie.

Știre inițială

Organizaţia de mediu Greenpeace a acuzat retailerul suedez IKEA că este implicat în distrugerea pădurilor străvechi din România pentru producţia de mobilier, acuzaţii pe care IKEA a spus că le analizează cu seriozitate, informează DPA.

O investigaţie Greenpeace a descoperit că lemn din păduri străvechi, inclusiv păduri din Munţii Carpaţi, este utilizat de compania suedeză la producţia de mobilier. Mai mulţi producători externi care lucrează pentru IKEA ar utiliza lemn din aceste păduri valoroase. Potrivit Greenpeace, 30 de produse de la aceşti furnizori au fost descoperite în magazinele de mobilă din 13 ţări, explică Agerpres.

„IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaţilor româneşti, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform raportului. O nouă investigaţie Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum şapte producători ai produselor populare IKEA, precum umeraşele Bumerang, scaunele Ingolf, patul pentru bebeluşi şi cadrul de pat pentru copii Sniglar sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare. Cel puţin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România şi Suedia. Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluţie, în loc să participe activ înrăutăţind criza climatică şi a biodiversităţii”, se precizează într-un comunicat al organizaţiei remis miercuri AGERPRES..

Greenpeace spune că echipele sale au urmărit traiectoria lemnului provenit de la pădurile din România până pe rafturile magazinelor IKEA utilizând certificatele de tăiere, imagini din satelit şi depozitele de cherestea. Activiştii Greenpeace intenţionează să predea miercuri rezultatele analizelor lor către cartierul general al IKEA din Germania, de la Hofheim am Taunus.

„IKEA nu trebuie să distrugă ultimele păduri străvechi din Europa pentru mobilă”, a declarat miercuri expertul Greenpeace, Gesche Jürgens.

Ca răspuns la o solicitare venită de la DPA, grupul IKEA a răspuns că „lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanţul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relaţiilor comerciale”.

Greenpeace precizează, în documentul citat, că recunoaşte mobilierul ca fiind o modalitate sustenabilă de a utiliza lemnul, de a stoca carbonul şi de a adăuga valoare materiilor prime, dar subliniază că acest lucru nu trebuie să se întâmple în timp ce sunt sacrificate cele mai valoroase păduri din punctul de vedere al biodiversităţii. De asemenea, Greenpeace menţionează faptul că Munţii Carpaţi din România găzduiesc populaţii mari de urşi, lupi, capre negre, râşi şi multe plante rare. Doar 2,4% din aceste păduri sunt în prezent protejate de defrişare, susţine organizaţia.

Potrivit sursei citate, problema este că firmele şi autorităţile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind păduri virgine sau naturale pentru a evita restricţiile, ceea ce a dus la faptul că doar 2,4 % (1.700 kmp) din pădurile Carpaţilor româneşti sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere. În acelaşi timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7% din pădurile româneşti au o vechime de peste 120 de ani. Mai mult, se estimează că România a pierdut jumătate din pădurile sale străvechi în ultimii 20 de ani. Strategia UE privind biodiversitatea oferă protecţie pentru pădurile străvechi.

Vezi și LEMET a deschis magazinul LEMS din Câmpina cu o investiție de circa 20 milioane lei

„Am descoperit mai mulţi producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 ani. Aceşti parteneri IKEA produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele IKEA. Pentru această distrugere, dăm vina pe autorităţile române, pentru că nu recunosc aceste păduri şi nu le supun unei protecţii stricte, dar vedem şi o mare parte a responsabilităţii IKEA, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienţii lor”, a declarat Ciprian Găluşcă, Campaigner pentru păduri şi viaţă sălbatică Greenpeace CEE, citat în comunicat.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here