Alegeţi perdeaua şi draperia potrivită

O amenajare este finalizată numai atunci când sunt montate perdelele şi draperiile, acestea dând şi amprenta finală.

1
Pentru stilul clasic se folosesc materiale cu model baroc, floral iar textura care se pretează este catifeaua, taftaua sau mătasea.
Pentru stilul clasic se folosesc materiale cu model baroc, floral iar textura care se pretează este catifeaua, taftaua sau mătasea

Perdelele au un extrem de important rol decorativ dar, în acelaşi timp şi funcţional, apărând de privirile indiscrete precum şi de razele puternice ale soarelui. Alegera lor se face în funcţie de stilul, culorile, mobilierul şi funcţionalitatea spaţiului, personalitatea proprietarilor jucând la rândul său un important rol. 

Atunci când ai în plan o decorare/redecorare a casei, ai fi tentat să crezi că nu este necesar să apelezi la serviciile unui designer de interior. Dacă ești unul dintre curajoșii care hotărăsc să demareze pe cont propriu un astfel de proiect, trebuie să ții cont de câteva detalii esențiale.

 

 

Stilul adoptat

 

 

În primul rând trebuie să știi exact dacă dorești ca spațiul să aibă la final o alură clasică, modernă, shabby chic sau rustică. Pentru că, în funcție de acest aspect, va trebui să alegi textura țesăturilor, printul acestora dar și nuanțele.

 

Pentru stilul clasic se folosesc materiale cu model baroc, floral iar textura care se pretează este catifeaua, taftaua sau mătasea. Sunt folosite ca şi accesorii galerii groase, cu capete impunătoare, ciucuri de prindere iar draperiile cad pe jos şi se sprijină de parchet. Ca şi culori nu se merge tone sur tone, dacă mobilierul este lemn masiv sau venghe se folosesc materiale vii, roşu, grena, violet închis, verde, auriu, menite să aducă o notă de eleganţă şi culoare.

. Pentru stilul modern se folosesc materiale cu imprimeuri şi forme geometrice sau dungi
. Pentru stilul modern se folosesc materiale cu imprimeuri şi forme geometrice sau dungi

Pentru stilul modern se folosesc materiale cu imprimeuri şi forme geometrice sau dungi, modele în trend, se pot combina şi aceleaşi culori ca şi mobilierul (sunt multe case amenajate alb cu negru, gri cu alb, unde se merge pentru perdele pe acelaşi ton din mobilier pentru a da un efect de unitate, de continuitate)

 

Pentru spațiile rustice nuanțele predominante vor fi beige, crem, gri, maro, verde crud, alb iar țesăturile trebuie să fie cât mai naturale, recomandate fiind cele de in sau bumbac.

 

Culorile decorului

 

 

Un alt aspect de luat în calcul îl constituie culoarea zugrăvelii și a pardoselii.

Într-o încăpere cu pereți albi poți folosi aproape orice nuanță de culoare
Într-o încăpere cu pereți albi poți folosi aproape orice nuanță de culoare

Dacă într-o încăpere cu pereți albi poți folosi aproape (pentru că se vor lua în calcul și celelalte obiecte decorative din încăpere) orice nuanță, în spațiile cu pereții colorați trebuie să folosești țesături în nuanțe coordonate. De exemplu,  în spații cu pereții gri și pardoseală albă se recomandă folosirea de greige-uri, turquoise, somon, orange, în funcție de rezultatul dorit.

 

 

Înălţimea spaţiului

 

 

În camerele cu tavanul jos nu se folosesc niciodată modele încărcate și nici materiale greoaie cum sunt catifeluri grele şi brocardurile), însă se poate apela cu succes la ţesături cu dungi pe verticală pentru a crea impresia de înălțime.

În spațiile foarte înalte se recomandă folosirea de printuri care să creeze și amploare pe orizontală
În spațiile foarte înalte se recomandă folosirea de printuri care să creeze și amploare pe orizontală

În spațiile foarte înalte se recomandă folosirea de printuri care să creeze și amploare pe orizontală, combinații de țesături (benzi late dintr-o țesătură diferită la partea de jos).

 

Mobilierul

 

 

În principiu, în spațiile unde sunt prezente piese de mobilier din lemn masiv se recomandă amenajarea acestuia cu țesături care să ducă spre stilul clasic, neo-baroc, brocarduri, catifeluri dublate cu saten precum şi mici accesorizări care să ofere impresia de regal, somptuos.

În spații minimaliste se recomandă folosirea de țesături uni, în nuanțe tari
În spații minimaliste se recomandă folosirea de țesături uni, în nuanțe tari

Dacă dimpotrivă, discutăm despre spații minimaliste, se recomandă folosirea de țesături uni, în nuanțe tari de verde, turquoise, fucsia, galben muștar sau  a unor printuri foarte moderne de tipul motivelor geometrice.

 

Funcţionalitatea spaţiului

 

 De foarte multe ori folosirea perdelelor și draperiilor nu are doar rol estetic, decorativ ci și unul funcțional. Astfel, pentru dormitor se recomandă folosirea țesăturilor de tipul black-out pentru a estompa lumina cât mai mult precum și pentru intimitate. Pentru bucătării, cele mai practice sunt sistemele romane, ușor de folosit și întreținut.

 

 

 

un comentariu

  1. […] Perdelele au un extrem de important rol decorativ dar, în acelaşi timp şi funcţional, apărând de privirile indiscrete precum şi de razele puternice ale soarelui. Alegera lor se face în funcţie de stilul, culorile, mobilierul şi funcţionalitatea spaţiului, personalitatea proprietarilor jucând la rândul său un… Cititi mai multe aici: Alegeţi perdeaua şi draperia potrivită […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here