Alimente care combat astenia de primăvară, nutriționiștii le recomandă

0

Astenia de primăvară este un termen care descrie o condiție caracterizată prin oboseală și epuizare fizică și mentală, care poate să apară la anumite persoane în perioada de tranziție de la iarnă la primăvară. Această stare este frecvent asociată cu schimbările sezoniere și poate afecta nivelul de energie, starea de spirit și capacitatea de concentrare a unei persoane.

Detalii despre astenia de primăvară

Simptomele obișnuite ale asteniei de primăvară cuprind oboseală excesivă, lipsa de motivație, somnolență, dificultăți de concentrare și lipsa apetitului.

Potrivit medicilor, există mai multe teorii privind cauzele asteniei de primăvară, însă cele mai comune includ schimbările în lumina solară și nivelurile de vitamine și minerale în organism în timpul tranziției sezoniere. De exemplu, unii cercetători consideră că deficitul de vitamina D, mai pronunțat în perioada iernii și primăverii, ar putea contribui la apariția asteniei de primăvară.

Simptomele clasice ale asteniei de primăvară includ dureri de cap, oboseală cronică și anxietate, toate fiind neplăceri cauzate de sedentarism, alimentația nesănătoasă și lipsa expunerii la lumină naturală, aspecte comune în sezonul rece.

„În sezonul rece, acumulăm deja deficiențe de vitamine, toxine care trebuie eliminate și o stare generală de oboseală. Primăvara nu aduce doar soare și temperaturi calde, ci și astenia de primăvară, însoțită de o slăbiciune fizică și mentală, în special la cele două vârste extreme. Astenia apare din lipsa expunerii la lumina naturală, lipsa de activitate fizică și din cauza unei alimentații mai puțin nutritive, deoarece avem mai puține fructe și legume proaspete disponibile.”, a explicat Wasim Nazer, specialist în nutriție.

Descoperă și: Zilele fără soare pot pot favoriza depresiile sezoniere

6 alimente care combat astenia de primăvară

Dr. Wasim Nazer recomandă o listă de alimente care pot combate efectele negative ale asteniei de primăvară:

Spanac

Este recomandat pentru conținutul bogat în vitamine, săruri minerale, fibre și proteine. De exemplu, vitamina C din spanac ajută la oxigenarea organismului și a creierului, revitalizându-te în fiecare zi.

Ciocolată neagră

Studii au arătat că consumul zilnic de 45 de grame de ciocolată neagră timp de două luni poate combate oboseala cronică. Polifenolii din ciocolată încurajează producția de serotonină în creier, ameliorând starea de spirit și reducând oboseala.

Ceai

Conținând L-teanină, ceaiul poate combate astenia de primăvară. Trei cești de ceai pe zi sunt suficiente pentru a îmbunătăți vigilența, memoria și timpul de reacție, conform recomandărilor medicale.

Semințe de dovleac

Consumul zilnic de cel puțin un sfert de ceașcă de semințe de dovleac poate combate deficitul de magneziu, care poate acutiza simptomele asteniei de primăvară.

Cereale integrale

Carbohidrații din cerealele integrale sunt esențiali pentru creșterea nivelului de energie din organism și luptă împotriva asteniei de primăvară.

Nuci

Bogate în acizi grași Omega 3, nucile contracarează oboseala și ameliorează simptomele de depresie ușoară.

Dr. Wasim Nazer recomandă: „Măriți aportul zilnic de Omega 3 cu o porție de 1/4 ceașcă de nuci (care conține aproximativ 190 de calorii)”.

Sursa: ego.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here