Alternativa la beton: materiale de construcții verzi

0

Betonul este un material care ține orașele împreună. De la case și apartamente, la poduri, viaducte și
trotuare, importanța acestui material gri, omniprezent în viața urbană modernă este de necontestat. CasoTeca îți propune alternativa la beton: materiale de construcții verzi.

Un secret murdar al betonul este acela că producția de materiale din beton eliberează tone de dioxid
de carbon cu efect de seră în atmosferă, în fiecare an, și construbuie astfel la schimbarea climei. Iată mai multe alternative la beton, care au un impact redus asupra mediului înconjurător.

Baloții de paie

Casele construite din baloți de paie ne duc cu gândul la vremurile trecute, atunci când în loc de beton se foloseau metode ecologice de construcție. Baloții de paie sunt folosiți la construcția pereților unei case, în interiorul unui cadru, înlocuind materiale de construcție cum ar fi betonu, lemnul, gipsul, ipsosul, fibra de sticlă sau piatra. Atunci când sunt sigilați în mod corespunzător, baloții de paie oferă, în mod natural, niveluri ridicate de izolație pentru un climat cald sau rece, și nu sunt doar accesibili, ca preț, ci și o resursă regenerabilă.

Alternativa la beton: materiale de construcții verzi
Case din baloți de paie. Alternativa la beton: materiale de construcții verzi

Beton cu rumeguș

Acest tip de material de construcție este unul intersant, realizat din rumeguș și beton amestecat. Având în vedere că este mai ușor decât betonul, acesta reduce emisiile de transport, iar rumegușul înlocuiește componente mari consumatoare de energie, folosite la fabricarea betonului. Betonul amestecat cu rumegușpoate lua forme tradiționale, precum, carămizi sau pavele.

Beton cu cenușă zburătoare

Acest amestec este o altă alternativă la betonul tradițional, care folosește cenușă în formarea compoziţiei. Folosirea de cenuşă zburătoare, un produs ce rezultă din arderea cărbunelui, 97% din componentele tradiţionale ale betonului pot fi înlocuite de acest material reciclat.

Lemnul

Lemnul simplu, vechi, păstrează încă multe avantaje faţă de multe materiale de construcţii industriale, precum betonul sau oţelul. Nu numai că arborii absorb dioxidul de carbon pe măsură ce cresc, ci necesită metode mult mai puţin consumatoare de energie penru a procesa lemnul pentru construcţii. Pădurile gestionate în mod corespunzător sunt de asmenenea rgenerabile şi pot asigura un habitat biodiversificat.

Alternativa la beton: materiale de construcții verzi
Case din lemn. Alternativa la beton: materiale de construcții verzi

Plastic reciclat

În loc de minerit, extracţii şi măcinarea de noi componente, cercetătorii creează un beton care include materiale plastice reciclate şi chiar gunoi, care nu numai că reduc emisiile de gaze cu efect de seră, dar reduc şi greutatea şi oferă o nouă utilizare a deşeurilor.

Alternativa la beton: materiale de construcții verzi
Case din plastic reciclat. Alternativa la beton: materiale de construcții verzi

Bambusul

Bambusul ar putea părea că este un material la modă, însă acesta a fost folosit în anumite regiuni de sute de ani la construcţia caselor. Ce face din bambus un material de construcţii promoţător este chiar combinaţia de rezistenţă la tracţiune cu greutatea redusă, dar şi o creştere rapidă în natură. Folosit pentru construcţia anexelor unei ferme sau a adăposturilor, bambusul poate înlocui materialele de construcţie grele şi scumpe, şi poate oferi o alternativă la beton şi la construcţiile din armături metalice, în special în zonele dificile sau acolo unde populaţia nu dispune de resurse financiare suficiente pentru construcţia de locuinţe.

Alternativa la beton: materiale de construcții verzi
Case din bambus. Alternativa la beton: materiale de construcții verzi

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here