Amenajați grădina cu stil. Tendințele anului 2015

0

Amenajarea unei grădini sau spațiu verde se face pe fondul unor concepte unice, adaptate personalității și necesităților sufletești și spirituale ale fiecăruia, prin optimizarea spațiului avut la dispoziție. Pentru aceasta, trebuie însă să ținem cont și de tendințele actuale dar mai ales de sfatul unui specialist în peisagistică. Realizarea unei grădini care să îmbine perfect frumusețea plantelor și aspectul estetic al grădinii cu utilitatea acestuia, presupunde o atenție deosebită în ceea ce privește proiectarea și dorințele clientului.

Și pentru că genurile care definesc amenajarea unei grădini sunt schimbătoare, vă prezentăm o serie de stiluri de bază ale spaţiilor verzi. O astfel de clasificare vă va ajuta să înțelegeți specificul fiecărui stil de amenajare, în funcție de caracteristicile terenului și de timpul pe care îl veți aloca întreținerii acesteia.

 

Grădini geometrice

Grădinile geometrice se mai numesc și formale sau convenționale. Au un design tipic sau grafic, sunt grădini pe care ne este ușor să le observăm vizual. Din această categorie fac parte grădinile franțuzești. Acestea au ca elemente caracteristice peluze sau zone clare de plante îngrijite, sculpturi vegetale numite și topiary, realizate din tufe cu frunze mici și ușor de tuns cum ar fi de exemplu chiparos dafin, boxus, tisa. Grădinile de acest fel pot fi simple sau luxoase, însă oricare variantă am alege, ele vor avea o simetrie bine definită. Oricât de aglomerată ar fi varianta aleasă, scopul ei este de a oferi o stare de echilibru și calm. Puteți alege acest stil de amenajare pentru grădină, atunci când doriți să o priviți de la un etaj superior. Deci dacă vreți să creați o grădină formală, este bine să o realizați simetric și ordonat: puteți delimita un pătrat sau un dreptunghi mai mic sau mai mare pe care îl împărțiți în patru, cu ajutorul unor tufe scunde, creând între aceste zone mici alei drepte, pietruite. În formele complexe de grădini formale, dacă aveți suprafețe mai mari, folosiți arbuști mici sau fântâni, pentru a puncta zonele cheie.

 

Grădini arhitecturale sau minimaliste

Grădina minimalistă este reprezentată de spații în care formele sunt simplificate, atenția concentrându-se pe jocul dintre proporții și dimensiuni. Speciile de plante vegetale sunt reduse, aproape că lipsesc cu desăvârșire, florile și arborii sunt izolați pentru a da impresia de simplitate și lejeritate. Cele mai indicate plante sunt cele cu frunze ascuțite Yucca sau Agave care favorizează accentuarea formelor liniare și geometrice. La fel de potriviți pentru acest gen de grădină sunt și sunt bambușii sau ierburile ornamentale plantate aproape unele de altele. Grădina minimalistă dispune de forme pure și clare, este indicată pentru suprafețe mici sau chiar grădini interioare. Structura grădinii este constituită din apă și plante, lemn, mobilier jos, metal și lumină. Pot exista și zone pavate cu dale de exterior, gresie sau beton. Această gradină necesită puțină atenție și întreținere, este cel mai mult agreată de persoanele ordonate, care sunt atrase de calm și relaxare.

 

Grădini englezești

Grădinile englezeşti sunt asimetrice și au un peisaj natural cu aspect puţin haotic fiind total opusul grădinilor în stil geometric. Elementele definitorii sunt gazoanele mari și pajiștele care atrag atenția la denivelările de sol și lacuri naturale. Se pot folosi și pavaje care se plasază pe linie curbată, între pomi, arbuști și flori. Deosebit de interesante sunt zonele asimetrice cu flori, locuri cu trandafiri, tufișuri sălbatice, vaze mari și ghivece decorate, sculpturi vechi. Tot aici putem pune suporturi pentru plante, pergole, din metal sau lemn. Plantele trebuie se fie foarte colorate.

 

Grădini rustice

Aceste grădini se adresează în mod special celor care dețin o casă în stil tradițional dar sunt potrivite și pentru cei care își doresc o curte cu aspect natural. Pentru grădinile rustice se aleg plante ușor de crescut și aranjamente florale care nu au nevoie de întreținere prea mare. Elementele de decor tipice unei grădini rustice sunt: mobilier din lemn de exterior în culori vesele și cu un aspect tradițional, obiecte vechi țărănești, alei din lemn, piatră, nisip sau plăci cu aspect rustic. În aceste grădini se pot planta arbuști, flori, ierburi colorate dar și legume. Dacă optăm pentru gazon, acesta trebuie să fie natural. Plantele cele mai folosite sunt: salcie, mesteacăn, păducel, scoruș, pin, zadă, liliac, trandafir, soc, cătină, porumbar, ienupăr, bujor, lupin, crin, lăcrimioare, brumărele, garofiță, gladiole, mușcate, nasturtium, gălbenele, etc. deci o gamă foarte variată de plante.

 

Grădini etajate sau alpine

Realizarea unei grădini alpine în mediul urban, într-un spațiu mai mare sau mai mic poate fi variantă, ideală pentru a fi mai aproape de atmosfera sănătoasă și relaxantă pe care o oferă muntele. Dar pentru a crea o grădină etajată sau alpină sunt necesare următoarele elemente: roci, cascade, lacuri mici și, bineințeles plante care reproduc în miniatură mediul natural al muntelui. Florile specifice pentru acest stil sunt cele cu, colorit viu: campanula, dianthus alpinus, saxifraga, primula. Dacă grădina va fi la soare puteți alege gențiana, saxifraga și altele. Pentru expunere nordică, primula este foarte potrivită și coniferele.


Cea mai importantă în amenajarea unei grădini este comunicarea și armonia cu exteriorul casei; în acest mod imaginea de ansamblu va arăta foarte bine.

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: houzz.com, arhitecture&design.com, motherearthliving.com, miquevedo.com, sandiegolandcare.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here