Cum se folosesc dronele în construcții. Metodele care așteaptă să iasă din laborator

0

Utilizarea dronelor în arhitectură este o metodă pe care arhitectul Ammar Mirjan o studiază de mai mulți ani, acesta considerând că în viitorul apropiat lucrările de zidărie sau de întindere a cablurilor vor putea fi efectuate cu succes de drone.

Deși încercările actuale au momentan loc în laborator, dronele lui Mirjan au putut fi văzute la lucru cu ocazia mai multor târguri de arhitectură.

În 2012, un turn de 6 metri a fost ridicat în 18 ore folosindu-se cărămizi din polistiren puse la locul lor de drone.

“Pentru prima dată am avut mașini zburătoare care au construit o structură formată din 1.500 de elemente. A rezultat un turn de 1.500 de elemente”, a declarat Ammar Mirjan.

Deși cărămizile au fost făcute din polistiren, Mirjan spune că în viitor dronele vor putea căra cărămizi adevărate. Proiectul realizat de drone, însă, era un model la scară redusă al unui turn proiectat pentru construcție în Franța, utilitatea fiind aceea a realizării unui model tridimensional, care să le permită arhitecților să își facă o idee mult mai clară despre proiect.

Dronele au fost programate în același fel în care sunt programate brațele robotizate, însă pentru că pot zbura au beneficiat de o libertate de mișcare pe care un braț robotizat sau o macara nu le au.

“Dronele acționează ca o mână într-un spațiu tridimensional. Acestea operează în funcție de instrucțiunile pe care le trimitem”, spune Ammar Mirjan.

În prezent, Mirjan cercetează modul în care dronele pot fi folosite pentru a întinde cabluri în timpul procesului de construcție al unei clădiri.

“Putem trimite dronele în jurul obiectelor la care o persoană sau o macara nu au acces”, spune Mirjan. “Atașăm efectiv o rolă de cablu dronelor, iar ele țes structura pe care o dorim în spațiu. În câteva minute putem avea o astfel de țesătură care să conecteze elementele existente ale unei construcții”.

Mirjan spune că dronele ar putea fi deja folosite la anumite tipuri de construcții.

“Momentan cercetăm metoda în laborator, dar cred că în viitorul apropiat vom putea construi o structură în exterior folosind dronele. De exemplu, s-ar putea realiza o structură temporară peste un canion sau un râu”, spune Mirjan.

“Suntem încă la începutul cercetării. Încă încercăm să realizăm ce metode de construcție se potrivesc cel mai bine pentru drone. Dronele sunt o unealtă interesantă în arhitectură. Nu le văd neapărat înlocuind metodele actuale de construcție, cât lărgind posibilitățile de care dispunem în prezent”, spune Mirjan.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here