Casa viitorului. Imprimanta 3D care scoate alimente

0

Imprimanta 3D care scoate alimente este un proiect realizat de expertul culinar Chloé Rutzerveld în colaborare cu Universitatea de Tehnologie din Eindhoven. Chloé Rutzerveld speră ca astfel de dispozitive, capabile să fabrice gustări sănătoase, vor fi prezente în casele tuturor în următorul deceniu și că le vor permite consumatorilor să aibă parte de produse proaspete fără să trebuiască să le crească în grădină sau să le cumpere de la piață.

Imprimanta 3D concepută de expertă are un amestec de semințe de plante, spori de ciuperci și drojdie care, aplicate pe un “coșuleț” comestibil germinează în câteva zile, asigurând o gustare sănătoasă cu gustul de prospețime asigurat.

“Imprimanta 3D ar putea transforma industria alimentară. Printăm 3D cu organisme vii, care se vor transforma într-o gustare comestibilă”, spune Chloé Rutzerveld.

Produs alimentar scos la imprimanta 3D. Foto: dezeen.com
Produs alimentar scos la imprimanta 3D. Foto: dezeen.com

Coșulețele comestibile peste care sunt aplicate semințele și sporii conțin o substabță gelatinoasă care grăbește procesul de creștere. Pe măsură ce semințele și sporii cresc în plante și ciuperci, savoarea gustării crește, “coșulețele” fiind gata de consumat în câteva zile.

“Când produsul iese din imprimanta 3D, liniile drepte amintesc că este vorba de un produs tehnologic. În câteva zile, însă, ia forma unui produs natural, organic. Putem vedea cu ochiul liber cum produsul capătă gust și savoare”, spune Chloé Rutzerveld.

Sporii și semințele aplicate de imprimanta 3D germinează în câteva zile. Foto: dezeen.com
Sporii și semințele aplicate de imprimanta 3D germinează în câteva zile. Foto: dezeen.com

Aceasta a creat imprimanta 3D în ideea de dota casele viitorului cu alimente naturale fără să mai existe nevoia de a le lua din magazin.

Imprimanta 3D care va scoate alimente este încă în perioada de dezvoltare. Chloé Rutzerveld spune că până când aceste dispozitive vor ajunge în casele oamenilor va mai trece un timp.

“Vor mai trece între opt și 10 ani până când imprimanta 3D va fi disponibilă pe piață. Tehnologiile implicate au încă nevoie de dezvoltare suplimentară”, spune Chloé Rutzerveld.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here