Apa oligominerală, o apă cu un bogat complex de minerale

2
apa oligominerala

O apă plată este oligominerală atunci când conține un complex de minerale bogat, în proporţie bine definită, şi este optimă pentru consum zilnic. Dacă acestei ape i se adaugă bioxid de carbon natural, apa devine o apă oligominerală carbogazoasă, bună şi ea pentru consum zilnic. Din câte ştim noi, nu există contraindicaţii pentru consum de apă în exces, existând în schimb contraindicaţii în hidratarea insuficientă. Asta ne face să credem că este bine ca în orice casă să existe, pe lângă un bax de apă plată şi unul de apă carbogazoasă. Unde mai pui că în plus aciditatea apei carbogazoase poate ajuta digestia.

Ce plătesc îmbuteliatorii statului Român

Acum, că am tot auzit săptămânile trecute tot felul de discuţii în presă despre ce fel de ape de consum plătesc redevenţe şi cui le plătesc, am facut o mică investigaţie.  Am aflat că pentru toate apele îmbuteliate, fie ele minerale, oligominerale, de izvor sau de masă, se plătesc redevenţe către statul român: pentru sursele de apă minerală se plăteşte o redevenţă către SNAM (Societatea Naţională a Apelor Minerale), iar pentru sursele de apă de izvor se plăteşte o redevenţă către Apele Române.

Ce diferă la capitolul norme de calitate

Când vine vorba despre „siguranţa alimentară”, devenim cu toţii atenţi. Tot săptămânile trecute se vorbea despre astfel de aspecte în legătură cu apa găsită prin supermarketuri. Dacă tot s-au liniștit „apele”, am încercat să clarificăm povestea.

„Fiind reglementate de aceeași lege, atât apa minerală, cât și cea de izvor, trebuie să îndeplinească multiple de standarde de calitate. Acestea din urmă sunt ape microbiologic pure, pentru că se extrag de la sute de metri adâncime”, a declarat pentru CasoTeca Daciana Siderache, manager general Apa Calipso.

Pe Gardenpedia.ro, poți gasi o pompă pentru a avea propria ta apă – vezi despre ce e vorba

Apa naturală de izvor Calipso

Dacă tot am reuşit să vorbim cu unul dintre cei mai mari, dar şi printre cei mai tăcuţi îmbuteliatori români de apa naturală de izvor, am încercat să aflăm ce e cu apa Calipso. Ştim că apa Calipso este o apă naturală, extrasă dintr-un izvor adus la suprafaţă tocmai de la 250 de metri adâncime. Stratul de rocă unde „trăieşte” izvorul de apă Calipso este aşezat acolo de peste 2 milioane de ani. Din acest strat de rocă, apa reuşeşte să împrumute proprietăţi minerale, iar pentru că este o apă uşoară, gustoasă şi „vie”, specialiştii îi spun apă oligominerală.

Am mai aflat că cei de la Apa Calipso, o apă extrasă de sub Codrii Vlăsiei, adică de undeva dintre Bucureşti şi Ploieşti, din pădure, îşi testează într-un laborator propriu toate loturile care pleacă spre magazine. „Fără ca legea să o ceară, am înfiinţat şi dotat cu echipamente de cea mai nouă generaţie un laborator de analize și încercări autorizat, în care sunt testate toate loturile de apă naturală de izvor Calipso care pleacă spre magazine. Costul iniţial al unui astfel de laborator a depăşit 100.000 de euro”, ne-a declarat Daciana Siderache.

Despre apa naturală de izvor Calipso am mai aflat că înglobează un bogat complex de minerale (nu ştiu pe care să le enumăr mai întâi), dar şi că, poate chiar mai important, are nivelul de nitriţi sub capacitatea aparatelor de detecţie, adică sub 0,05 mg/l. Un alt aspect important la apa pe care o bem este „reziduu fix”. Aici, apa naturală de izvor Calipso stă excelent, excelent și pentru cei care o consumă J, și asta pentru că analizele ne arată că apa naturală de izvor Calipso are 372 mg/l ceea ce o încadrează în zona apelor slab mineralizate, putând fi consumată fără întrerupere.

Acum că știm care este situaţia cu apele minerale, cele naturale de izvor şi cele de masă, trebuie să nu uităm să consumăm zilnic doza de apă necesară fiecăruia dintre noi. În medie, este vorba de 2,5 litri, dar nici 1,5 litri nu sunt neapărat răi. Mai trebuie ştiut că doar ceaiul este corect considerat ca aport de apă (nu și sucurile, chiar dacă este vorba de fresh-uri. În cazul acestora, ar fi bine să fie băute cu apă în proporţie de 50%!).

Pe Gardenpedia.ro, poți gasi o pompă pentru a avea propria ta apă – vezi despre ce e vorba

2 comentarii

  1. Prea multă apă consumată poate avea efecte devastatoare asupra organismului uman.
    Suprahidratarea poate duce la asa numita boala „a rinichilor obositi”.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here