Arbuști pentru grădini parfumate

1

Grădinile ne oferă oaze de relaxare și ne bucură nu numai prin culorile florilor, dar și prin parfumul acestora. Varietatea speciilor pe care le putem alege pentru a avea grădini parfumate este foarte mare. Iată numai cȃteva dintre acestea:

  1. Tufa de căpșuni (Calycanthus sp.), plantă cunoscută și sub numele de tufa ananas sau Betsy cea dulce. Crește pȃnă la 1,8m, are frunze lucioase și flori roșu ȋnchis care se deschid din primăvară pȃnă la mijlocul verii. Parfumul acestora este cu atȃt mai puternic, cu cȃt temperatura este mai ridicată.

Are nevoie de expunere la soare și un sol umed, dar bine drenat, cu fertilitate medie.

  1. Abelia chinensis este un arbust ce ȋnflorește din primăvară pȃnă toamna tȃrziu, perioadă cȃnd puţine plante mai au flori. Parfumul acestora se aseamănă cu cel al iasomiei. Frunzele sale sunt ovale, lucioase și ȋn funcţie de varietate, au culoare galbenă sau verde cu detalii roz, portocalii sau roșii.

Preferă soluri ușor acide, umede, dar bine drenate, ȋn zone expuse soarelui.

  1. Caprifoiul sau Mȃna Maicii Domnului (Lonicera sp.) este una dintre cele mai ȋntȃlnite plante ȋn grădinile de la noi. Parfumul florilor sale galbene, albe sau roz ne ȋncȃntă de-a lungul ȋntregului sezon cald. Cum este o plantă căţărătoare, ne oferă și umbră ȋmbrăcȃnd pergolele, gardurile și zidurile.
  2. Viburnum carlesii este un arbust originar din China și Coreea. Florile care se deschid ȋn aprilie, au iniţial, culoare roz, dar devin apoi albe. Sunt grupate ȋn inflorescenţe asemănătoare unor bulgări de zăpadă. Răspȃndesc un parfum plăcut.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vezi și: Dafinul, planta din ale carei frunze se impleteau cununile invingatorilor

6.  Cephalantus occidentalis este un arbust originar din America de Nord care ȋnflorește ȋn luna mai avȃnd flori mici, tubulare, adunate ȋn inflorescenţe cu aspect de globuleţe ce emană un miros de miere. Fructele roșii prelungesc atractivitatea acestor tufe.

 7. Laurul (Laurus nobilis) ȋmbogăţește paleta de arome prin frunzele sale. Acestea aduc și o pată de culoare la ȋnceputul toamnei, devenind galbele aurii.

8.  Socul este un arbust cu flori gălbui, grupate ȋn inflorescenţe cu aspect de umbrelă, de 15-20 cm, ce au un parfum suav, dulceag. Acestea se deschid ȋn luna mai, iar florile rezistă 6-10 zile.

Evident, la realizarea unor grădini parfumate se pot lua ȋn calcul și plante erbacee care să ofere și mai multă varietate.
Astfel, vom oferi hrană și adăpost unui număr mai mare de insecte contribuind la susţinerea biodiversitaţii.

 Surse foto: https://my40yearinthelife.blogspot.com, https://mgnv.org, https://plants.ces.ncsu.edu, https://pxhere.com

 

 

 

un comentariu

  1. […] Grădinile ne oferă oaze de relaxare și ne bucură nu numai prin culorile florilor, dar și prin parfumul acestora. Varietatea speciilor pe care le putem alege pentru a avea grădini parfumate este foarte mare. Iată numai cȃteva dintre acestea: Tufa de căpșuni (Calycanthus sp.), plantă… Cititi mai multe aici: Arbuști pentru grădini parfumate […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here