Arhitectura caselor în stil grecesc mediteraneean

2

Arhitectura grecească se distinge prin caracteristicile extrem de formalizate, atât ca structură cât și ca decor. Fiecare locuință este concepută prin simplitate, minimalism și luminizitate, cel mai adesea pe suprafețe stâncoase aflate la înălțime, astfel încât eleganța proporțiilor sale să fie văzute din toate unghiurile. Majoritatea caselor au un decor tradițional în care predomină piatra naturală și lemnul în nuanțe închise.

Imaginea de ansamblu este dată de casele albe cu obloane albastre din lemn care contrastează cu, nuanța mării de albastru intens și a cerului senin, și nu în ultimul rând cu vegetația foarte bogată și multicoloră.

Grecia excelează prin contrastul puternic al culorilor și prin simplitatea amenajărilor interioare. Stilul grecesc ar putea fi considerat unul dintre cele mai vechi, arhitectura sa păstrându-se încă din Grecia Antica cu elemente geometrice, caracteristice acestor meleaguri. Cu toate acestea este un stil ușor de obţinut.

amenajari grecia 8Oricare ar fi textura pereților sau gradul de finisare al acestora, nuanța albă este esențială. Relaxați din fire, grecii nu obișnuiesc să finiseze perfect pereții caselor, suprafețele denivelate, unghiurile rotunjite și chiar strâmbe făcând parte din stilul rustic mediteranean grecesc. Mai mult, aceste imperfecțiuni nu vor diminua valoarea comercială a imobilelor, ci dimpotrivă conferă autenticitate locuințelor. În contrast cu albul care oferă protecție impotriva căldurii, ei folosesc culori puternice precum albastru intens, roșu, negru și maro și nuanțe naturale de lemn, pentru a da echilibru spațiului de locuit.

În ceea ce privește forma ușilor și ferestrelor, grecii au desigur uși și ferestre de formă dreptunghiulară, însă predominante sunt cele arcuite în partea de sus, caracteristice stilului mediteranean grecesc. Un alt detaliu arhitectural reprezentativ îl constituie obloanele din lemn care sunt de obicei colorate în albastru. Materialele folosite sunt foarte puțin prelucrate ca de exemplu piatra naturală, marmura și lemnul dar și texturi subtile, cu aspect de uzat și nefinisat.

Arhitectura grecească este potrivită pentru casele din zonele calde pentru că se bazează pe culori reci, culoarea predominantă fiind albastrul. Pentru cei care locuiesc însă într-o zonă mai rece, culoarea fundamentală trebuie să fie caldă, de exemplu galben, bej sau portocaliu.

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: paesionline.info, facebook.com/Secret.Garden.Aysel.Raif.Aisi, hu-hu.facebook.com/KreativHarmony,  femina.ro

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here