O vizită în Egipt oferă posibilitatea vizionării a numeroase lucrării cu adevărat uimitoare de construcții, arhitectură și artă, în special datorită vechimii lor, dar nu numai.
Basorelief pe pereții unui templu
Unele dintre acestea datează de peste 4000 de ani și se prezintă (multe dintre ele) în stare foarte bună, fiind îngropate și astfel bine conservate în nisip înainte de a fi descoperite de arheologi.
Piramidele și Sfinxul de la Giza
Arhitectură
Desigur că în în primul rând este vorba de celebrele piramide de la Giza. În zilele noastre, Giza face parte din imensa capitală a Egiptului, Cairo, care numără astăzi nu mai puțin de 25 de milioane de locuiitori. Extraordinarele construcții, piramidele au stârnit discuții și controverse zeci de ani, s-au realizat sute de studii, analize, cercetări privind mijloacele, procedeele și tehnologiile foloste pentru realizarea lor. Impresionante sunt dimensiunile (piramida lui Keops, de fapt a faraonului Khufra, are 100m înălțime), precum și mărimea blocurilor de piatră. Interesant este aspectul arhitectural care arată și o evoluție. Prima piramidă a fost o construcție în trepte. Se dorea totuși realizarea unei forme perfecte. Următoarea piramidă nu a mai avut trepte însă muchiile nu sunt drepte ci puțin curbate. Perfecțiunea a fost atinsă chiar în cazul piramidei Khufra iar construirea acesteia a durat circa 20 de ani. Este de menționat că începerea construcției monumentului funerar penru faraon începea chiar din momentul încoronării sale însă se oprea la momentul morții sale.
Construirea piramidelor era nu numai extrem de dificilă și îndelungată dar și foarte costisitoare, astfel încât s-a trecut la construcția mormintelor prin săparea în stâncă de galerii și încăperi în măruntaiele munților din Valea Regilor de la Luxor.
Tipuri de case în Egiptul antic, inclusiv casă cu etaj. Foto din Muzeul Național din Cairo
Nu avem mărturii fizice despre case, însă informații ne sunt furnizate de cercetările arheologice. Se pare că locuințele erau construite din chirpici și lemn. La construcții, inclusiv cele de corăbii, la care egiptenii se pricepeau foarte bine, se folosea lemnul de esență tare de cedru adus de departe, căci în Egipt nu sunt păduri. Oamenii obișnuiți trăiau în case simple, în timp ce oamenii importanți aveau case din cărămidă.
Lucrări în basorelief pe pereții templelor
În cazul palatelor, zidurile și podelele erau decorate, sculptate și cu desene în modele geometrice. Templele și mormintele, înșirate de-a lungul Nilului, erau destinate să reziste, piatra fiind folosită în acest caz iar susținerea era realizată prin coloane. Egiptul este foarte bogat în piatră, de la granit la alabastru.
Coloane de susținere acoperișul templului
Mobilierul
Chiar dacă vorbim de viața de acum 3-4 și chiar 5 mii de ani, oamenii aveau nevoie de mobilier. La Muzeul Național sunt expuse piese de mobilier din acea perioadă. Este vorba de mobilier de ședere precum și paturi. Sunt realizate din lemn și se pot deosebi mobilier pentru oameni obișnuiți precum și cele pentru cei înstăriți.
Mobilier de ședere pentru oameni obișnuiți, înstăriți, mese și paturi
Tronul împăratului datează probabil din timpul Egiptului antic. În foto este expus tronul lui Tutankhamun cu inserții de aur precum și un scaun folosit de faraon, obiecte găsite în mormântul acestuia, singurul care nu a fost găsit de prădători și furat și unde au fost găsite bijuterii, diverse obiecte prețioase și inclusiv mumia sa.
Tronul, scaun pentru faraon și o pernă, Tutankhanun
Mobilier multifuncțional. Un sarcofag din piatră, frumos ornamentat avea drept destinație inițială cadă de baie. În foto se poate observa gura de scurgere apă de la baza piesei.
Sarcofag sau cadă de baie?
Arta
Desene, picturi, basoreliefuri, sculpturi se regăsesc într-o mare bogăție atât la exterior cât și la interior în temple, morminte, și chiar în aer liber. Deosebit de impresionante sunt de exemplu Sfinxul de la Giza precum și statuia lui Ramses al II-lea înaltă de 8 metri.
Unul dintre coloșii lui Memnon, Luxor
Ramses al II-lea, detaliu al statuii de 8 m înălțime de la Muzeul din Giza
Culorile, în care predomină roșu, maro, negru, albastru și verde sunt realizate pe cale naturală și excelent păstratte chiar și în cazul celor de pe pereții exteriori. Nuanța de roșu maro era obținută din planta henna iar albastrul din piatra lapis lazuli.
Galeria mormântului faraonului Ramses al VIII-lea din valea Regilor Luxor
Tavan pictat, mormântul lui Ramses al VIII-lea din Valea Regilor, Luxor
Decorații contemporane
Populația Egiptuui antic a dispărut, acum majoritatea este musulmană și într-o proporție mai mică creș;tin ortodoxă. Un turist se va minuna de creaivitatea, spiritul inovativ de care dă dovadă personalul de serviciu. felul în care este decorat artistic patul de hotel de către femeia de servici. O lebădă sau un elefant cu ochii roșii (dopurile sticlelor de apă) te întâmpină în patul camerei hotelului.
Deasemenea, decorul artistic cu pepeni realizat de bucătari la aranjarea meselor pe vapor.