Atenţie! – 8 fructe și legume care pot fi fatale pentru oameni

2

Ştim cu toţii că trebuie să evităm anumite ciuperci misterioase, însă nu ştim că şi unele fructe şi legume pe care le consumăm pot fi periculoase.

Peter Spencer, profesor în Neurologie şi Medicina Muncii, de la Universitatea de Ştiinţă şi Sănătate din Oregon spune că: „Ideea că toate lucrurile naturale sunt bune pentru oameni nu este întotdeauna adevărată. Sunt fructe și legume pe care le mâncăm şi sunt toxice.”

Mai jos ţi-am pregătit lista cu legumele şi fructele care sunt considerate otrăvitoare şi pe care trebuie să le consumăm cu atenţie.

1. Lychee

Fructe dulci cu aspect floral par inocente însă nu sunt chiar aşa. Consumate înainte de a fi coapte, toxinele din fructe pot reduce zahărul din sânge şi pot crea probleme celor care suferă de malnutriție. Toxinele pot duce la o serie de probleme de la febra encefalopatiei la moarte.

2.  Cajul crud

Cajul vine complet acoperit cu o rășină numită urushiol, care are același compus ca iedera. Aceasta poate provoca erupții cutanate destul de grave sau chiar fatale atunci când este ingerat. Cajul comercializat este fiert, de fapt, pentru a i se elimina coaja dăunătoare. Este vândut ca „prime”, deoarece acesta nu au fost prăjit sau prelucrat ulterior, doar fiert.

3. Ackee

Fructul național și simbolul Jamaicăi, ackee conține aceeași toxină ca lychee. Amenințările din fructului originar din Africa de Vest sunt bine cunoscute printre cei care-l conumă des, el fiind rareori mâncat nefiert sau înainte de a fi copt.

4. Cassava

Cassava este o legumă din America de Sud, plină de carbohidrați, însă poate fi periculoasă dacă este consumată crudă. Conține niveluri mari de cianură şi poate deveni extrem de periculoasă. Mâncată raw, provoacă o scădere a tensiunii arteriale, puls rapid, amețeli, dureri de cap, dureri de stomac, vomă, diaree, confuzie și convulsii. Când cantitatea de cassava este mai mare, apare paralizia și chiar moartea. Cassava este o rădăcinoasă din care se prepară făina de tapioca, dar care poate fi și gătită. Preparată termic, poate aduce numeroase beneficii sănătății.

5. Starfruit-ul

Starfruitul este pe cât de frumos, pe atât de periculos deoarece conține o neurotoxină posibil fatală pentru cei cu boli de rinichi. Pentru persoanele cu rinichii funcționali în mod corespunzător, caramboxin toxina din fruct nu este periculoasă pentru ei. Dar, pentru persoanele cu probleme renale sunt foarte toxice pentru că pot provoca sughiț, vărsături, slăbiciune, confuzie mentală și agitație psihomotorie, crize epileptice, comă și deces.

6. Trestia de zahăr

Trestie de zahăr dulce nu are propriile sale toxine produse în mod natural, dar atunci când sunt depozitate prea mult timp poate apărea ciuperca numită artbrinium. Ciuperca produce toxine care pot provoca o varietate de lucruri neplăcute de la vărsături până la moarte. Deși potențialul său de otrăvire nu face discriminări în funcție de vârstă, copiii sunt cel mai des victime.

7. Cartofii

Cartorfii verzi sau încolţiţi trebuie evitaţi cât mai mult. Aceştia conţin toxina solanina alcaloid care consumată des poate provoca vărsături, dureri de stomac, halucinații sau chiar paralizie.

8. Fasole crudă

Din fericire, fasolea „prime” nu este atât de atrăgătoare. Fasolea negătită poate conţine toxina fitohemaglutinină care se găseşte, în special, în fasolea roșie „prime”. Ea este periculoasă pentru persoanele cu probleme renale.

VEZI: Ananasul- plantă de apartament sau fruct benefic pentru sănătate?

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here