Au înflorit bujorii de stepă din rezervaţia de la Zau de Câmpie

3

Mii de persoane au vizitat, în perioada Sărbătorilor Pascale, Rezervaţia botanică de la Zau de Câmpie care adăposteşte bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) unici în Europa.

„Au întârziat cu înflorirea din cauza frigului, dar acum sunt la punctul de înflorire şi, dacă vor fi câteva zile cu soare, va fi o explozie de flori şi s-ar putea să treacă mai repede”, a spus custodele rezervaţiei, Ciprian Cenan.

Anul trecut bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au putut fi admiraţi doar online, deoarece rezervaţia a fost închisă din cauza pandemiei de coronavirus.

Rezervaţia funcţionează din 1932 şi, deşi a prins inclusiv al Doilea Război Mondial, niciodată nu a fost închisă publicului în ultimii 88 de ani până anul trecut.

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, depinde de temperatură, rămân înfloriţi doar şapte zile.

Au o înălţime între 10 până la 30 de centimetri şi au florile de culoarea roşu aprins, fapt ce le conferă un farmec unic.

Persoana care a salvat bujorul de stepă de la dispariţie şi a extins suprafaţa rezervaţiei la 3,5 hectare, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este regretatul Marcu Sâncrăianu, din Zau de Câmpie.

Vezi şi 7 flori superbe care vestesc sosirea primăverii

Poiana Narciselor Negraşi, o rezervaţie naturală parfumată

Poiana cu narcise Negraşi este situată în lunca râului Dâmbovnic, în comuna Negraşi, jud. Argeş şi este cea mai sudică poiană cu narcise a României.

Poiana cu narcise Negraşi a fost declarată rezervaţie naturală la 24 iunie 1966 şi este ocrotită pentru valoarea ştiinţifică deosebită a speciei, dar şi pentru valoarea peisagistică a covorului cu narcise.

Florile din specia Narcissus stellaris înfloresc la fiecare sfârşit de aprilie şi început de mai.

Acestea formează un imens covor parfumat ce se întinde pe o suprafaţă de 4,1 ha.

Narcisa de câmp de la Negraşi este de origine mediteraneană şi se deosebeşte de narcisa de grădină (Narcissus poeticus) prin aceea că are tulpina mai subţire, frunzele mai înguste, florile mai mici şi guleraşul scurt, de culoare gălbuie, tivit cu un fir roşu.

Specia Narcissus stellaris are un ciclu de viaţă apropiat de al lalelei obişnuite. Când se deschid, florile fragile au o coronulă cu margini roşii şi petale de culoarea untului.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here