7 flori superbe care vestesc sosirea primăverii

4

Primele semne ale sosirii primăverii sunt plantele, cele care produc renașterea naturii. Fiecare dintre aceste minuni ale naturii are o semnificatie aparte, unele reprezintă simbolul purităţii, unele sunt simbolul dragostei, iar altele semnifică prietenie şi recunoştinţă. Există o multitudine de specii de plante care ne pot transforma grădina într-un adevărat colț de rai. Printre acestea se numără: lalelele, zambilele, irișii, narcisele, lăcrămioarele, ghioceii, freziile, șofranul, violetele, petuniile și altele.

Vă invit să descoperiți șapte plante deosebite cu nuanțe variate și parfumuri delicate!

Ghioceii, florile sinonime cu venirea primăverii sunt printre primele plante de grădină care înfloresc încă din februarie. Cunoscuți încă din timpurile străvechi, aceștia au fost descoperiți de autorul grec Theophrastus din Eresus. Tot el a menționat faptul că dintre toate florile,”violeta albă” este prima care înflorește primăvara și simbolizează prietenia şi puritatea. Pe lângă aspectul lor delicat, ghioceii au şi puteri tămăduitoare. Aceste plante au fost folosite în trecut ca remediu pentru migrene şi reumatism.

8 flori superbe care vestesc sosirea primăverii

Zambila strugure, unul dintre primii vestitori ai primăverii ne bucură privirea încă de la începutul sezonului. Florile în ciorchini albaştri apar imediat după ce trece zăpada şi dau culoare grădinilor, balcoanelor şi parcurilor. Muscari Armeniacum este denumirea originară din sudul şi centrul Europei, centrul Asiei, nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Aceasta înfloreşte în luna aprilie și are niște florile micuțe dispuse în raceme, cu parfum plăcut. Spre deosebire de zambilele obişnuite, acestea au o formă interesantă de clopoțel. Zambila moțată cum i se mai spune, la fel ca brânduşa de primăvară se dezvoltă foarte bine în rocării.

8 flori superbe care vestesc sosirea primăverii

Lăcrămioarele, plante ornamentale cu flori mici și foarte parfumate sunt unele dintre cele mai îndrăgite flori. Simbol a tot ceea ce natura ne poate oferi mai frumos, florile acestea se spune ca au răsărit din lacrimile Maicii Domnului. Denumirea științifică este Convallaria Majalis. Provine din Europa și din Asia, formând colonii mari în pădurile de foioase, în luminișurile și în văile umede sau în fânețele montane. În România lăcrămioarele sunt specifice primăverii și li se mai spun mărgăritar, mărgăritărel, clopoțele, dumbrăvioară, flori domnești, floarea turcului, suflețele sau iarba Sfântului Gheorghe.

8 flori superbe care vestesc sosirea primăverii

Narcisele, florile de primăvară care nu trebuie să lipsească din grădinile noastre sunt originare din bazinul Mării Mediteraneene de unde s-au răspândit apoi în Nordul Africii, Europa Centrală, Balcani, Asia și America de Nord. Se regăsesc și la noi în țară în grădini și în parcuri dar și în flora spontană. Foarte cunoscută este Poiana Narciselor din județul Brasov, considerată cea mai mare rezervație naturală de narcise din Europa. Există și o legendă din Grecia care spune că zeul Hades ar fi creat narcisa, dându-i un parfum amețitor, pentru a o aduce pe Persefona până la intrarea în infern, pentru că el nu putea să își părăsească regatul nicio clipă.

8 flori superbe care vestesc sosirea primăverii

Zambila sau floarea frumosului Hyacinthus are și ea o poveste. Legenda spune că zambila este floarea care a apărut din sângele frumosului Hyacinthus, fiul regelui Troiei, omorât din gelozie de zeul Vântului de Vest, cel care aducea primăvara.  Zambila este o plantă perenă originară din sud-vestul Asiei, întâlnită în special în Turcia, Siria, Liban şi Israel. Mai târziu s-a răspândit și în Europa prin secolul XVI. Se cultivă intens în zona mediteraneană, Franţa folosind cantităţi mari de flori în industria parfumurilor. Cel mai mare producător de zambile rămâne însă Olanda. Există aproximativ două mii de varietăţi de zambilă, una dintre cele mai rare fiind Midnight Mystic, zambila cu flori negre. O altă specie interesantă este zambila albastră care în limbajul florilor semnifică simbolul sincerității.

8 flori superbe care vestesc sosirea primăverii

Lalelele reprezintă simbolul abundenței, paradisului și iubirii. Astăzi inundă piețele și florăriile, în trecut însă acestea au încântat privirile regilor, au împodobit grădinile Imperiului Otoman, au apărut chiar și pe pe blazonul Familiei Osman, apoi au devenit simbolul Olandei. Tulipa Gesneriana este o plantă perenă, originară din Asia Mică și a fost adusă în Europa în secolul XVI. Se pare că numele său științific provine din limba persană, de la cuvâtul “turban”. În trecut cele mai dorite lalele din Olanda erau cele vărgate, acest „model” fiind posibil datorită unui virus. În prezent, virusul este aproape eradicat, florile dungate care le vedem în florării astăzi fiind rezultatul selecțiilor.

8 flori superbe care vestesc sosirea primăverii

Frezia cu denumirea științifică Freesia este o plantă erbacee originară din sudul Africii, importată pentru prima dată în Europa, respectiv la sfârşitul secolului al XIX-lea. Florile sale delicate sub formă de trompetă au culori pale şi variază de la alb, galben, crem, portocaliu, roz la roşu, mov chiar violet, însă doar soiurile vechi, albe sau galbene, mai păstrează parfumul binecunoscut. Freziile albe simbolizează inocența și puritatea, freziile de culoare galbenă înseamnă prietenie și exprimă fericirea, freziile de culoare mov simbolizează o iubire echilibrată dar și mister. Buchetele de frezii de culoare portocalie sunt asociate cu entuziasmul și căldura unor sentimente pe care le poartă cel care le dăruiește.

8 flori superbe care vestesc sosirea primăverii

Toate acestea sunt plante perene, cu bulbi, ce pot fi cultivate în zone cu umbră dar și în straturi sau pe gazon. Plantarea se face toamna în lunile septembrie-octombrie. Bulbii se lasă în pământ pe tot parcursul anului pentru că nu necesită măsuri speciale de hibernare.

Sursa: pixabay.com

4 comentarii

  1. […] Primele semne ale sosirii primăverii sunt plantele, cele care produc renașterea naturii. Fiecare dintre aceste minuni ale naturii are o semnificatie aparte, unele reprezintă simbolul purităţii, unele sunt simbolul dragostei, iar altele semnifică prietenie şi recunoştinţă. Există o multitudine de specii de plante care ne… Cititi mai multe aici: 8 flori superbe care vestesc sosirea primăverii […]

  2. […] Primele semne ale sosirii primăverii sunt plantele, cele care produc renașterea naturii. Fiecare dintre aceste minuni ale naturii are o semnificatie aparte, unele reprezintă simbolul purităţii, unele sunt simbolul dragostei, iar altele semnifică prietenie şi recunoştinţă. Există o multitudine de specii de plante care ne… Cititi mai multe aici: 7 flori superbe care vestesc sosirea primăveri […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here