Trompeta îngerilor, un arbust cu flori spectaculoase

0

Trompeta îngerilor (Brugmansia arborea) este o plantă perenă originară din America de Sud care face parte din familia Solanaceae, familia cartofilor, roșiilor, ardeilor, vinetelor și tutunului.

Specia este declarată de IUCN (Uniunea Internțională de Conservare a Naturii) extinctă în natură.

Este un arbust care atinge 6-8 m ȋnălţime și 2 m diametru. Este puternic ramificat și are frunze simple, ovate, dințate pe margini și flori în formă de trompetă care atȃrnă pe crengi. Acestea sunt lungi, 10-15 cm, au petale catifelate, alb-crem sau galbene. Sunt parfumate, parfumul lor simţindu-se mai ales noaptea.

Există și varietăți cu flori duble, roz, portocalii, roșii sau verzi.

Vezi și: Salcia japoneza, un arbust cu o multime de culori

Trompeta îngerilor-îngrijire

Planta preferă un sol reavăn, bine afȃnat, cu pH slab acid sau slab alcalin, expus soarelui. Fiind o plantă din zona tropicală, are nevoie de temperaturi ridicate, dar poate fi crescută și ȋn ghivece de dimensiuni mari, cu diametru de cel puţin 60 cm. Iarna, acestea trebuie mutate la interior astfel ȋncȃt temperatura să nu scadă sub 10 grade Celsius pe timpul nopţii.

Se recomandă ca vara, ȋn zilele călduroase, să fie udată și seara și dimineaţa.

Ȋnmulțirea se face prin semințe care vor germina în 2-4 săptămȃni sau butași semilignificați.

Plantele crescute ȋn ghivece nu vor atinge dimensiunea maximă, rămȃnȃnd la 3-4 m.

Trompeta ȋngerilor se poate tunde pentru a stimula ȋnflorirea, dar trebuie păstrate suficiente ramificaţii peste bifurcaţia iniţială a tulpinii.

Nu se taie niciodată mai mult de o treime din plantă.

Atenție!

Toate părțile plantei sunt toxice. Manevrarea sa trebuie realizată cu mănuși.

Uneori trompeta ȋngerilor este confundată cu ciumafaia (Datura stramonium) plantă anuală, originară din Mexic care crește pe terenuri nelucrate, expuse soarelui, avȃnd flori albe, de 6-9 cm, cu aceeași formă de trompetă.

Se pot deosebi ușor dacă ţinem minte că trompeta ȋngerilor este un arbust, iar cumafaia o plantă erbecee ce nu depășește 1-1,5m ȋnălţime și că la aceasta din urmă florile sunt ȋndreptate ȋn sus.

Sursa foto: www.plant-identification.net, Wikimedia

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here