Avantajele și dezavantajele unei case pe o structură din lemn, alternativa eficientă energetic la construcția unei locuințe

0

Performanţa energetică a clădirilor a devenit un subiect extrem de important şi presant, având în vedere şi contextul situaţiei cu preţul energiei electrice, atât de la nivel intern, cât şi internaţional.

Directiva de modificare (UE) 2018/844 impune țărilor membre ale Uniunii Europene să elaboreze, până în 2050, strategii de renovare pe termen lung pentru a sprijini renovarea clădirilor rezidențiale și nerezidențiale într-un fond de clădiri cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonizată.

Strategiile ar trebui să stabilească o foaie de parcurs cu măsuri și indicatori de progres măsurabili, având în vedere obiectivul UE pe termen lung în anul 2050 de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 80-95% față de 1990.

Foaia de parcurs trebuie să includă repere orientative pentru 2030, 2040 și 2050 și să precizeze modul în care acestea contribuie la realizarea obiectivelor UE privind eficiența energetică, în conformitate cu Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică.

Astfel, în cazul în care eşti în cautarea unei alternative de eficienţă energetică pentru viitoarea ta locuinţă, lemnul ar putea fi o soluţie foarte bună.

Lemnul nu este numai foarte rezistent, ci și ușor de folosit și un foarte bun izolator. Mai mult decât atât, natura ni-l asigură din belșug, singura noastră grija fiind aceea de a nu abuza de generozitatea ei.

De-a lungul timpului, civilizațiile omenești s-au arătat interesate de aspectul vizual al caselor și datorită texturii plăcute a lemnului, acest material este și astăzi foarte popular, desi concurează cu produse mult mai rezistente și eficiente la construcția unei case.

Mulțumită progreselor tehnologice și noilor tehnici de construcție, astăzi se pot construi case din lemn deosebit de eficiente, rezistente la foc și, nu în ultimul rand, foarte frumoase.

Chiar dacă în România încă exista concepția că o „casa de piatră” este cea mai bună alegere (ne referim aici la construcțiile din cărămidă, BCA, prefabricate din beton), orizonturile s-au mai lărgit în ultimii ani și au apărut inclusiv arhitecți și constructori specializați în execuția de case din lemn.

Avantajele unei case construite din lemn:

  • lemnul este un izolator excelent. Casele din cărămidă sunt, de asemenea, foarte eficiente, însă construcțiile din lemn sunt singurele care reușesc să le depășească performantele energetice;
  • lemnul este un material elastic. Spre deosebire de pereții din cărămidă sau beton, cei din lemn nu trebuie să fie foarte groși. Un zid de 20 cm, de exemplu, este suficient de rezistent pentru a proteja împotrivă frigului iernii, daca îi este administrat un tratament adecvat;
  • casele din lemn sunt mai atractive, arată mult mai bine decât cele din zidărie și nu au nevoie de finisaje sau alte elemente decorative destul de costisitoare.

Dezavantajele unei case construite din lemn:

  • casele din lemn sunt mai vulnerabile la insecte și alți dăunători (termite, viermi de lemn sau furnici de lemn); există tratamente care pot fi aplicate în acest sens, însă principalul dezavantaj este că tratamentul trebuie repetat periodic;
  • lemnul este vulnerabil la factorii abiotici naturali (soare, foc, apa etc.)şi pentru acestea există tratamente specifice;
  • lemnul își poate modifica forma sub influenta unor factori externi. Abilitatea naturală a acestuia de a absorbi apa îl poate face să se contracte sau să se umfle, dacă nu este tratat corespunzător.

În ansamblu, lemnul poate fi tratat împotrivă tuturor acestor intemperii, însă faptul că tratamentele trebuie aplicate periodic fac casele din lemn mai dificil de întreținut din acest punct de vedere.

Dar cum de orice casă trebuie să avem grijă periodic, acest aspect nu ar trebui să fie un impediment în alegerea unui loc care să ne țină mai aproape de natură.

Un alt argument care poate fi ridicat împotrivă construcției de case din lemn este legat de grija pentru natură. Toate casele afectează cumva mediul, aproape 40% din emisiile anuale de CO2 fiind generate de clădirile de locuințe, la nivel global lucrandu-se intens la reducerea acestei cote.

Există și voci care nu încurajează construcția caselor de lemn pentru a nu abuza de resursa naturala, și în timp ce suntem de acord cu aceasta, trebuie să adaugăm și faptul că lemnul este unul dintre putinele materiale de construcții din lume care, în timp, se regenerează.

Altfel spus, atât timp cât nu tai o pădure întreagă pentru a-ți construi noua casă, impactul provocat asupra mediului este mic.

Însă, în România, lucrurile nu stau chiar aşa, din păcate. Şi trebuie să reamintim că în ultimii 30 de ani, România se confruntă cu o problemă deosebit de gravă şi anume aceea a defrişării masive a pădurilor, prin asta înţelegând „îndepărtarea a unei păduri sau stand de arbori, atunci când terenul eliberat este utilizat în alte scopuri decât cele forestiere”, un subiect pe care îl vom aborda separat.

Citește și: Înfrumusețați grădina cu ajutorul aleilor

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here