Amenajare living: Idei și sfaturi de amenajare

3

În orice cămin, livingul este un spațiu foarte important, iar amenajarea acestuia  nu este chiar floare la ureche. Iată câteva idei de amenajare a unui living modern, pe care le poți aplica atât la casă, cât și la bloc.

Livingul este centrul casei tale, locul în care petreci timp singur sau alături de familie, spațiul în care îți inviți musafirii, sau încăperea în care lucrezi de acasă.

Ce fel de living îți dorești?

Înainte de a stabili de ce fel de mobilă sau decorațiuni ai nevoie pentru amenajarea interiorului de living, ar trebui să stabilești ce fel de încăpere va fi. Vrei să fie un living sau un loc de luat masa? Vrei să fie sufrageria clasică loc de primire a musafirilor și loc de petrecere pentru aniversări? Vrei să-ți organizezi aici biroul de acasă și biblioteca?

Alege mobilierul în funcție de spațiu

Abia după ce vei stabili ce fel de cameră vrei să fie poți începe să cauți obiectele de mobilier, dar mai întâi stabilește unde și cum le vei așeza în spațiul pe care îl ai la dispoziție. Pentru că în funcție de dimensiunile încăperii vor fi și ideile legate de așezarea mobilei.

Stabilește punctul de atracție al livingului

Orice cameră are un punct de atracție. Nu este nevoie să fie ceva situat chiar în centrul încăperii, dar trebuie să existe ceva al ei. De obicei este un obiect care atrage atenția. Poate fi o decorațiune, un tablou, sau poate fi priveliștea care se vede pe fereastră. Toată amenajarea camerei ar trebui să scoată în evidență acel obiect.

Pentru câte persoane amenajezi livingul?

Este foarte important ca, atunci când vrei să-ți amenajezi livingul, să o faci în funcție de numărul de persoane care se vor bucura de el. Un cuplu cu doi sau mai mulți copii va trebui să țină seama și de nevoile celorlalți atunci când este vorba de amenajarea unui spațiu comun.

Cum integrezi tehnologia?

Este foarte puțin probabil ca din livingul tău să lipsească tehnologia fără de care viața modernă ar părea astăzi lipsită de sens: televizorul, consola de jocuri, sistemul audio. Dacă îți amenajezi aici biroul, cu siguranță ai în vedere și un computer, sau poate și o imprimantă. Regula nu este să elimini tehnologia din living, de altfel ar fi imposibil, ci să o integrezi într-o manieră estetică.

Lasă spațiu de trecere între piesele de mobilier

Este necesar ca la amenajarea livingului să ții cont de spațiile de trecere, pentru ca accesul la măsuța de cafea sau la căștile uitate pe fotoliu să se facă ușor. Felul în care așezi mobilierul este esențial pentru evidențierea punctului de atracție al camerei pe care deja l-ai stabilit. În jurul lui ar trebui să se găsească fotoliile, canapeaua, măsuța de cafea. Ar trebui să nu lipești canapeaua de perete pentru că în acest fel dai impresia unui spațiu mai mic.

Lumina potrivită pentru living

Lumina din living trebuie aleasă în funcție de destinația camerei. Dacă te gândești să amenajezi sufrageria pentru relaxare atunci ar trebui ca lumina să fie caldă, dacă dimpotrivă, este un spațiu de lucru, vei avea nevoie de o lumină rece. Pentru veioza sau lampadarul lângă care citești ai nevoie de o lumină care să nu-ți obosească ochii.

Pentru amenajarea livingului poți opta pentru candelabre, spoturi (mai ales ca să-ți scoată în evidență punctul de atracție al livingului), veioze, lampadare (pentru colțurile întunecate).

Culorile livingului

În principal, dacă livingul este spațiul folosit de întreaga familie, nu opta pentru o paletă cromatică feminină (tonuri de roz), sau masculină (tonuri de gri închis). Dacă încăperea este orientată spre nord, lumina nu-ți va bate direct în ferestre, așa că vei putea opta pentru tonuri de roșu, oranj sau galben. Dacă este orientată spre sud poți opta pentru tonuri cromatice mai reci (albastru sau verde).

Dacă ești în căutarea unei soluții cromatice pentru toate tipurile de living și toate gusturile, atunci poți opta pentru culorile neutre (bej, maro, alb sau gri).

Covorul și pernele de decor

În ceea ce privește pernele decorative, acestea trebuie alese în funcție de modelul canapelei. Nu trebuie să alegi nici o mărime prea mare, nici una prea mică. De asemenea, numărul lor este important, prea multe pot aglomera inutil spațiul și să-l restrângă. Prea puține pot oferi mai puțin confort.

editor:C.L

citește și 10 flori de balcon de primăvară – cum să le alegi pe cele potrivite

 

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here