Înfrumusețați grădina cu ajutorul aleilor

2

Aleile pot crește considerabil frumusețea unei grădini sau a unei curți, atât prin forma lor, cât și prin materialele din care sunt construite.

Referitor la grădină, primul lucru care ne vine în minte sunt florile și plantele. Însă, pe lângă acestea, amenajările exterioare, printre acestea aleile, au un rol hotărâtor în designul și frumusețea grădinii. Este de ales între numeroase opțiuni, soluții și idei despre concepția și construcția aleilor în grădină, materialul aleilor sau pavajului, textura, culorile, formele, detaliile și, nu în ultimă instanță, stilul.

UTILITATE

Aleile pietonale delimitează mai multe zone din curte, având o funcție estetică importantă, dar și una practică, pentru că ușurează deplasarea prin grădină. Indiferent de dimensiunea grădinii, specialiștii recomandă construirea mai multor alei, care să facă legătura între
diferite zone: de la poartă spre intrarea în casă, în zona terasei sau a foișorului, de la terasă spre locul de grătar sau spre diferite zone din grădină, de la poartă spre locul de parcare și apoi spre intrarea în casă, perimetral, în jurul casei, astfel încât florile și pomii din curte să poată fi îngrijiți fără probleme.

Oricum ar fi , recomandarea este ca aleile pavate să fie mărginite cu borduri speciale, alese
în aceeași culoare cu pavelele sau în culori diferite, pentru contrast. Bordurile vor delimita frumos aleile de zona cu gazon sau cu arbuști.

DESIGN: AMENJĂRI ECO ȘI INSPIRAȚIE DIN NATURĂ

Există soluții clasice, tradiționale sau moderne, dar și cele care combină diverse stiluri.
Se poate asimila cu ușurință stilului clasic, prin eleganța și rafinamentul formelor și culorilor
dalelor, în timp ce liniile neregulate, asemenea pietrei naturale și cromatica atractivă sunt caracteristicile care diferențiază pavajul.

Atracția față de frumusețea naturii și capacitatea ei de a avea un efect pozitiv asupra
stării noastre fizice și mentale stă la baza celor mai recente tendințe în materie de design
ecologic.

La aceste amenajări, accentul se pune pe materiale naturale. Grădina amenajată astfel
are multă vegetație, mobilier puțin și se optează doar pentru lumină naturală sau spoturi
solare.

Conceptele includ idei care pot fi aplicate în designul exterior pentru a ne îmbunătăți
conexiunea cu natura și ca modalitate de a reduce stresul în viața de zi cu zi. În acest scop se folosesc materiale cu aspect de lemn și de piatră în amenajarea terasei sau aleilor.

Pentru cei care preferă soluțiile arhitecturale în care este prezent lemnul se pot folosi soluții
de pavaj și dale având suprafața cu aspect de lemn.

Un aspect extraordinar poate avea grădina cu alei înierbate sau prin crearea de accente deosebite în jurul zonei de relaxare utilizând traversele cu aspect de lemn, piatră naturală,
travertin sau gresie.

Citește și: Proiect aleea grădinii: 5 soluții construire cu efect excelent

2 comentarii

  1. […] Aleile pot crește considerabil frumusețea unei grădini sau a unei curți, atât prin forma lor, cât și prin materialele din care sunt construite. Referitor la grădină, primul lucru care ne vine în minte sunt florile și plantele. Însă, pe lângă acestea, amenajările exterioare, printre acestea… Cititi mai multe aici: Înfrumusețați grădina cu ajutorul aleilor […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here