Aveți grijă ce și cum depozitați. Șapte greșeli care vă pot costa

1
Foto: donginsburg.com

Dacă sunteți în renovare sau doriți pur și simplu să eliberați casa de lucruri care vă încurcă, dar pe care nu vă îndurați să le aruncați, depozitarea lor în podul casei personale sau în podul ori pivnița casei unor rude de la țară este o soluție. Atenție, însă. Nu orice obiect merge depozitat în pod sau pivniță fără să existe riscul de a se deteriora sau strica iremediabil. Iată mai jos o listă de obiecte pentru care ar trebui să găsiți o altă modalitate de depozitare.

1) Hainele

Acarienii, insectele, fluctuațiile de temperatură și umezeala sunt factorii care pot deteriora stofele sensibile, ori un pod sau o pivniță sunt exact locurile unde acești factori abundă. Un alt pericol îl reprezintă moliile, care atacă nu doar hainele de lână, dar și pe cele confecționate din fibre de plante. Hainele din stofă se mențin mult mai bine în șifonier, la temperatură constantă, ferite de lumina soarelui.

2) Mobila din lemn masiv și cea tapițată

Mobila din lemn masiv nu suportă prea bine condițiile de umezeală din pod sau pivniță. De asemenea, tapițeria de va deteriora destul de ușor dacă mobila este depozitată în astfel de locuri. În aceeași categorie intră și covoarele sau chiar jucăriile de pluș.

3) Actele

Certificatele de naștere, de căsătorie, diplomele sau pașapoartele nu ar trebui depozitate în pod sau pivniță, chiar dacă sunt puse în cutii. Umezeala le poate afecta, existând pericolul ca atunci când avem nevoie de ele să le găsim deteriorate. Astfel de acte ar trebui ținute măcar în cutii sau folii de plastic, de preferință nu în pod sau pivniță, ci într-un sertar, sau, de ce nu, seif.

4) Alimentele

Chiar dacă pivnița e locul în care în mod tradițional se țin anumite alimente, asta nu înseamnă că este vorba și de locul ideal de depozitare pentru astfel de produse. Chiar dacă pivnița este mai răcoroasă ca alte încăperi, umezeala, mucegaiul și insectele pot afecta produsele pe care le depozităm aici. Dacă totuși vrem să păstrăm alimente în pivniță, ar fi util să le punem în cutii care pot fi sigilate.

5) Aparatura electronică

Aparatura electronică, oricât ar fi de bine făcută, nu ar trebui ținută în medii umede sau, din contră, în care sunt supuse pe timp de vară la temperaturi înalte, așa cum este cazul în pivniță, respectiv în pod.

6) Lumânările

Lumânările ținute în pod se pot topi în lunile de vară, când temperaturile ridicate afectează această încăpere.

7) Obiecte inflamabile

Cutiile de vopsea, uleiul de terbentină, canistrele de benzină sau de gaz nu ar trebui ținute în pod, pe timp de vară, ori în pivniță, lângă o sursă de căldură. Pericolul de incendiu este mare.

 

Ce se poate depozita fără grijă în astfel de spații, totuși? Fără să ne batem capul putem duce în pod farfurii sau tacâmuri de inox, cratițe și oale, decorațiunile de brad, mobila de curte din răchită sau plastic sau servietele și gențile de voiaj.

Dacă nu aveți altă opțiune pentru depozitarea materialelor sensibile decât pivnița sau podul, ar fi util să investiți totuși într-un dezumidificator de aer. Un nivel de umiditate situat între 50% și 60% este bun pentru depozitarea majorității obiectelor din casă.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here