Baptisia australis, o planta de preerie cu flori albastre

2

Baptisia australis este o plantă erbacee, perenă, originară din America de Nord. Se ȋntȃlnește ȋn preerie, dar și ȋn păduri și de-a lungul cursurilor de apă.

Florile sale sunt albastre, organizate ȋn inflorescenţe de tip racem. Se aseamănă cu florile de mazăre, făcȃnd parte din aceeași familie, familia Fabaceae. Atrag o mulţime de fluturi și albine si se deschid la mijlocul primăverii.

Sunt urmate, la finalul verii, de păstăi lungi care zornăie ȋn bătaia vȃntului.

Denumirea știinţifică a speciei provine de la cuvȃntul grecesc bapto care ȋnseamnă a vopsi făcȃnd referire la folosirea plantei pentru colorarea hainelor de către primii coloniști.  

Baptisia- ȋngrijire

Crește ȋn zone cu sol bine drenat, cu umiditate medie, expus soarelui sau parţial umbrit. Este rezistentă la secetă și se poate dezvolta și pe soluri sărace ȋn substanţe minerale.

În timp, ȋși dezvoltă rădăcina extinzȃndu-se mult ceea ce face dificilă transplantarea.

Plantele mature au aspect de tufe cu ȋnălţime de 90-120 cm. Acestea pot fi tunse după trecerea perioadei de ȋnflorire, pentru a menţine o formă compactă. Se recomandă eliminarea a 2/3 din ȋnălţimea tulpinii.

Se poate ȋnmulţi prin seminţe și butași tăiaţi in lunile aprilie-mai.

Dacă se alege prima varianta, se va aștepta mai mult pȃnă la obţinerea florilor, planta maturizȃndu-se ȋncet.

Vezi și: Ciulinul albastru, sferele colorate din gradina de vara

Unele varietăţi de Baptisia au flori portocalii, albe, roz sau mov.

Se poate crește ȋn grădini de tip rustic, ȋn borduri florale, ȋn ghivece și poate fi folosită ca floare tăiată, ȋn buchete.

La ȋnceputul anilor 2000, popularitatea plantei a ȋnceput să crească prin introducerea varietăţilor cu noi culori si cu flori bicolore.

Dintre cele mai apreciate menţionăm:

  • Baptisia australis minor cu dimensiune redusă, de numai 60 cm.
  • Baptisia “Purple smoke” cu flori purpuriu ȋnchis și frunze verzi-gri.
  • Baptisia x variicolor, un hibrid ȋntre Baptista australis și Baptista sphaerocarpa care ajunge la 90-120 cm ȋnălţime și are flori mov-galbene.

Sursa foto: www.whiteflowerfarm.com

 

2 comentarii

  1. […] Baptisia australis este o plantă erbacee, perenă, originară din America de Nord. Se ȋntȃlnește ȋn preerie, dar și ȋn păduri și de-a lungul cursurilor de apă. Florile sale sunt albastre, organizate ȋn inflorescenţe de tip racem. Se aseamănă cu florile de mazăre, făcȃnd parte din… Cititi mai multe aici: Baptisia australis, o planta de preerie cu flori albastre […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here