Lysimachia, planta cu flori galbene și frunze ca niște bănuţi

1

Lysimachia nummularia este o plantă erbacee, perenă, originară din Europa și vestul Asiei care a fost naturalizată ȋn America de Nord ȋncepȃnd cu 1739. Prima atestare a vȃnzării seminţelor sale pe acest continent datează din 1833.

Începȃnd cu 1900, planta a fost semnalizată ȋn natură, “scăpȃnd” din grădini. În unele zone s-a ȋnmulţit atȃt de mult ȋncȃt a ȋnceput să facă concurenţă speciilor locale, eliminȃndu-le. Ca urmare, a fost declarată specie invazivă.

Numele sau știinţific provine de la regele Lisimachus (661-281 ȋ.e.n), rege al Traciei și de la cuvȃntul grecesc nummus care ȋnseamnă monedă și face referire la forma rotundă a frunzelor.

Planta crește pe malurile lacurilor și ale rȃurilor, pe cȃmpii inundabile, ȋn zăvoaie și ȋn stepa. De asemenea, se ȋntȃlnește ȋn șanţuri, de-a lungul căilor ferate și a drumurilor.

Frunzele sale au un diametru de 2 cm și pe lȃngă forma de bănuţ, au uneori și formă de inimă. Tulpina se ȋntinde pe sol ajungȃnd la 60 cm lungime.

Florile sunt solitare, de culoare galben strălucitor, cu aspect de cupă și se deschid la ȋnceputul verii. Prezintă 4-5 petale.

Vezi și: Saschiul, planta care formeaza cascade de flori violet

Lysimachia-ȋngrijire

Planta preferă solurile umede, bine drenate, bogate ȋn nutrienţi. În zilele toride are nevoie de umbră. Se ȋnmulţește prin seminţe și rizomi.

În general, este rezistentă la atacul dăunătorilor.

La maturitate, poate supravieţui gerurilor de pȃnă la -15 grade Celsius și secetei pe perioade scurte.

Se folosește ȋn rocării, la acoperirea solului și a zidurilor. De asemenea, se plantează de-a lungul aleilor și ȋn ghivece suspendate.

Pe piaţă se găsește o varietate a speciei adaptată la viaţa ȋn acvarii. Aceasta se crește pe pietriș fin. Pentru a se dezvolta bine, se recomandă să i se asigure accesul la lumină directă, un pH al apei cuprins ȋntre 6.1-7.8 și o temperatură de 15-25 grade Celsius.

Aceasta se ȋnmulţește prin butași.

Sursa foto: www.florafinder.org

un comentariu

  1. […] Lysimachia nummularia este o plantă erbacee, perenă, originară din Europa și vestul Asiei care a fost naturalizată ȋn America de Nord ȋncepȃnd cu 1739. Prima atestare a vȃnzării seminţelor sale pe acest continent datează din 1833. Începȃnd cu 1900, planta a fost semnalizată ȋn natură, “scăpȃnd” din… Cititi mai multe aici: Lysimachia, planta cu flori galbene și frunze ca niște bănuţi […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here