Barometru Casoteca&banii.net: Ce mănâncă și ce beau românii la masa de Paște

3
Barometru Casoteca.ro, de Paști.

Ouăle, salata de boeuf, sarmalele, legumele, cozonacul și pasca sunt mâncărurile preferate de cei mai mulți români pentru masa de Paște. Aceasta este concluzia barometrului realizat în perioada 13 aprilie-20 aprilie de revista Casoteca și portalul banii.net. Analiza, care a avut ca subiect preferințele românilor cu privire la mâncărurile și băuturile alese de români în perioada sărbătorii pascale, a avut la bază un chestionar online publicat pe site-urile casoteca.ro, banii.net, informateca.ro, agroteca.ro și pedagoteca.ro. De asemenea, chestionarul a fost disponibil și pe Facebook, unde a fost văzut de peste 10.000 de români.

În ceea ce privește respondenții, aceștia au avut vârste cuprinse între 17 ani și 70 de ani, femeile reprezentând aproape 64%, în timp ce puțin peste 36% dintre chestionare fiind completate de bărbați. Cei mai mulți respondenți, peste 68%, sunt din grupa de vârstă 20-40 de ani.

Vezi și Barometru: Ce preferă românii pentru masa de Paști

Pe primele trei locuri în preferințele românilor pentru masa de Paște găsim ouăle (76,9%), cozonacul (61,8%) și apa (59,8%). Surprinzător, legumele nu sunt foarte departe de podium, aproape 54% dintre respondenți alegându-le pentru masa de sărbătoare. Tot peste 50% din voturi au primit, în ordine, sarmalele, salata de boeuf și pasca.
La masa de Paște, 42,6% dintre români vor avea drob, iar 39,5% vor mânca friptură de miel. Friptura de pui reprezintă cea mai bună alegere pentru aproape o treime dintre români, în timp ce mai puțin de 20% susțin că vor mânca friptură de porc, iar doar 12% dintre români spun că vor mânca mici.

Pește mai puțin de Paște

Nici peștele nu se bucură de mare succes, 14,1% dintre românii care au completat barometrul alegându-l pentru masa de Paște. În schimb, 27.4% dintre români vor mânca salata de icre. Salata preferată de români este cea de boeuf, cu peste 50% dintre opțiuni, iar pe locul al doilea găsim salata de vinete, aleasă de 37,6% dintre respondenți.

La capitolul băuturi, cele mai multe voturi, aproape 60%, s-au dus către apă. Cu siguranță, vinul nu va lipsi de pe mesele românilor, peste o treime alegând vinul roșu, aproape încă o treime vinul roze, în timp ce vinul alb este preferat de circa 23% dintre respondenți.

Contrar așteptărilor, băuturile spirtoase nu sunt printre preferatele românilor pentru masa de Paște. Cea mai căutată tărie va fi whisky-ul, cu doar 9% din voturi, următoarele locuri fiind ocupate, în ordine, de țuică, vodcă și cognac.

În ceea ce privește sucurile, 29,4% dintre români le preferă pe cele carbogazoase, iar 26,4% pe cele necarbogazoase.

La capitolul desert câștigător este cozonacul, urmat de pască (50,3%), chec (35,6%), plăcintă (23,2%), tort (21,3%) și înghețată (17,3%).

În ceea ce privește alte mâncăruri preferate pentru masa de Paște, șnițelele de ied, tiramisu, cartofii prăjiți și pieptul de rață cu piure de cartofi și gem de prune reprezintă alegeri ale respondenților care nu s-au găsit printre preparatele nominalizate în cadrul chestionarului. De asemenea, un român a ținut să precizeze că nu crede în “evenimentele care se sărbătoresc”, de aceea nu îi pasă ce are pe masa de Paște.

3 comentarii

  1. […] Ouăle, salata de boeuf, sarmalele, legumele, cozonacul și pasca sunt mâncărurile preferate de cei mai mulți români pentru masa de Paște. Aceasta este concluzia barometrului realizat în perioada 13 aprilie-20 aprilie de revista Casoteca și portalul banii.net. Analiza, care a avut ca subiect preferințele românilor… Cititi mai multe aici: Barometru Casoteca&banii.net: Ce mănâncă și ce beau românii la masa de Paște […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here