Copacul lalea african

1
Garden of Eden, Hana Highway, near mile marker 10.5, Maui, HI, 1/21/09

Copacul lalea african (Spathodea campanulata) sau flacăra pădurii cum mai este cunoscut, este un copac cu creștere rapidă, originar din zona tropicală a vestului Africii. A fost descries de europeni ȋn 1787.

În mediul natural, atinge ȋnălţimi de 24 m, dar dacă este cultivat, nu depășește 7,5-12 m. Coroana sa are formă de umbrelă.

Scoarţa este gri-maronie, netedă ȋn primii ani de viaţă și gri-neagră, brăzdată vertical și orizontal, la maturitate.

Este apreciat pentru florile sale, mari, cu diametru de circa 6-7 cm, lungime de 10-12 cm, roșii-portocalii, asemănătoare celor de lalea. Acestea sunt ȋndreptate ȋn sus.

Înflorirea depinde de locul ȋn care este plantat, de exemplu ȋn zone temperate, ȋnflorește vara.

Frunzele sale sunt opuse, penat compuse, au lungimne de 40cm și rămȃn verzi tot anul.

Vezi și: Arborele lalea, un urias cu flori parfumate

Copacul lalea african-ȋngrijire

Copacul lalea african are nevoie de lumină directă și de un sol umed, dar bine drenat, bogat ȋn substanţe nutritive. Vara se va uda des. În caz de secetă, pierde mare parte a frunzișului.

Deoarece este fragil, trebuie ferit de vȃnt. Altfel se rupe ușor.

Este sensibil și la temperaturi scăzute.

Se ȋnmulţește prin seminţe, butași și drajoni.

Fructele sub formă de păstăi, au lungime de 16 cm. Conţin circa 500 de seminţe fiecare. Acestea sunt purtate de vȃnt și ape și se răspȃndesc rapid. În zonele ȋn care este introdusă, planta ocupă pajiști, margini de pădure, zone pe care se depozitează gunoaie sau ferme și șantiere abandonate.

Este declarată specie invazivă ȋn Samoa, Hawaii, Fiji, Guam, Vanuatu și insulele Cook.

În ţările africane se folosește ca plantă medicinală, ȋn tratarea epilepsiei, afecţiunilor rinichilor, eczemelor, infecţiilor fungice, herpesului, durerilor de stomac, dizenteriei, etc.

Sursa foto: www.landscapeplants.oregonstate.edu

 

 

 

 

 

un comentariu

  1. […] Copacul lalea african (Spathodea campanulata) sau flacăra pădurii cum mai este cunoscut, este un copac cu creștere rapidă, originar din zona tropicală a vestului Africii. A fost descries de europeni ȋn 1787. În mediul natural, atinge ȋnălţimi de 24 m, dar dacă este cultivat, nu… Cititi mai multe aici: Copacul lalea african […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here