Brânza feta – cum este făcută și cum se consumă. Grecia a obținut victorie în lupta sa pentru protejarea dreptului de proprietate a termenului ”feta”

2

Sinonimă cu Grecia, Feta a devenit un element de bază în culturile culinare din întreaga lume – atât gătită, cât și proaspătă. Adesea preparată folosind un amestec de lapte de capră și de oaie, aromele sunt impregnate în mare parte de amestecul acestora, rezultând o textură și un gust care variază în funcție de regiune. 

Ce este feta

Feta este o brânză moale obținută din lapte integral de oaie sau dintr-o combinație de lapte de oaie și de capră.

În Grecia, feta este maturată într-o saramură sărată. Cunoscută ca fiind o brânză în saramură, aroma sa devine mai ascuțită și mai sărată odată cu vârsta, iar brânza devine mai fermă.

Feta are o culoare alb-cremă, cu găuri mici și o textură sfărâmicioasă. În mod normal, se prezintă sub formă de pătrate fără crustă, dar poți găsi și feta pre-fărâmițată, ambalată în recipiente ermetice, fără saramură și cu sau fără adaos de condimente.

Saganaki - Foodwiki - Takeaway.com

Costă mai mult decât alte brânzeturi obișnuite, dar dacă o folosești doar ca topping pentru salate este ideală.

Despre brânza feta

De-a lungul anilor, popularitatea brânzei Feta a generat mai multe variante din alte culturi culinare, rezultând în variante unice și delicioase.

Luate în ansamblu, aceste brânzeturi proaspete, adesea denumite brânzeturi albe, oferă profiluri sărate și picante, însoțite de texturi sfărâmicioase, ușor cremoase.

Produsă în continuare în locul său de origine, Feta își dobândește caracteristicile din regiunile din jurul Greciei centrale. În mod similar, alte variante de brânzeturi albe își obțin aroma din ingredientele locale și din împrejurimi.

Branza Feta 15kg ⋆ Produse Grecia - Mediteranean Food

Fiecare pășune oferă calități distincte atât în ceea ce privește aroma, cât și textura, ceea ce face ca fiecare variantă să fie unică pentru regiunea și țara sa.

Cum se face brânza feta

Rămânând practic neschimbată de la inventarea sa, producția de Feta originală este dedicată tradiției și calității.

Producția începe prin adăugarea de cheag și cazeină într-o cuvă plină cu lapte de oaie pasteurizat sau crud, sau un amestec care include lapte de capră, și lăsarea acestuia să se coaguleze.

Telemea de oaie | Ferma Jigarea

Când laptele se îngroașă, cașul este tăiat și pus într-o formă pentru a se scurge excesul de zer. După ce s-a întărit, se taie din nou, se sărează și se pune în butoaie, pentru a se absorbi aromele timp de câteva zile.

Astfel, brânza este pregătită pentru maturarea în saramură pentru o perioadă mai mare de câteva săptămâni. Vândută de obicei în blocuri, Fe

ta este livrată sigilată sau în recipiente care conțin o parte din saramură. Acest lucru asigură faptul că brânza rămâne proaspătă până la utilizare.

Nu există aditivi în metoda tradițională de fabricare a brânzei albe, ceea ce o face potrivită pentru cei care au intoleranță la gluten, dar etichetele trebuie verificate întotdeauna înainte de consum.

Decizie în războiul brânzei feta. Cui aparţine până la urmă celebrul produs lactat

Grecia a obținut joi o victorie în lupta sa pentru a-și proteja dreptul la termenul „feta”, deoarece cea mai înaltă instanță europeană a reproşat Danemarcei pentru că nu a împiedicat companiile locale să folosească acest nume pentru vânzările făcute în afara Uniunii Europene, relatează Reuters.

Grecia susține că brânza feta face parte din patrimoniul său cultural, deoarece produce acest produs din lapte de oaie și de capră de 6.000 de ani.

Brânza feta – brânza etalon a Greciei - Restaurant Kalyteros : Restaurant  Kalyteros

Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, a fost de acord cu punctul de vedere al Greciei.

„Prin faptul că nu a încetat utilizarea denumirii „feta” pentru brânza destinată exportului către țări terțe, Danemarca nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin conform legislaţiei UE”, au decis judecătorii celei mai înalte instanțe europeane.

Decizia vine după trei ani de când Danemarca a fost dată în judecată

În acest dosar, Comisia Europeană, susţinută şi de Cipru, a dat în judecată Danemarca în 2019 pentru că nu a reuşit să împiedice companiile locale să producă şi să exporte în afara ţărilor membre o brânză de culoare albă denumită „feta”.

Steag Grecia - Fabricat in Romania - Steag.ro Dimensiune 80 x 120 cm  Material Poliester Finisaj Tiv buzunar

Danemarca a susţinut că interzicerea exporturilor ar fi putut fi considerată ca un obstacol în calea schimburilor comerciale.

Steag Danemarca - Fabricat in Romania - Steag.ro Dimensiune 80 x 120 cm  Material Poliester Finisaj Tiv buzunar

Brânza feta a fost desemnată produs tradițional grecesc de către executivul UE din 2002, ceea ce îi conferă protecție juridică în blocul celor 27 de țări.

În 2005, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a aprobat această etichetă.

Războiul brânzei este mai mult decât o simplă mândrie națională pentru Grecia, care produce anual aproximativ 120 000 de tone de feta.

2 comentarii

  1. […] Sinonimă cu Grecia, Feta a devenit un element de bază în culturile culinare din întreaga lume – atât gătită, cât și proaspătă. Adesea preparată folosind un amestec de lapte de capră și de oaie, aromele sunt impregnate în mare parte de amestecul acestora, rezultând o… Cititi mai multe aici: Brânza feta – cum este făcută și cum se consumă. Grecia a obținut victorie în lupta sa pent… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here